RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сьогодні починається розведення сил на Донбасі в районі Петрівського

У п'ятницю об 11 годині має розпочатися синхронне розведення військових в районі Петрівського.

Про це "Українській правді" розповів представник України в безпековій підгрупі Тристоронньої контактної групи Євген Марчук.

"Сьогодні об 11 годині має бути розпочате синхронне розведення військових підрозділів біля Петрівського", - сказав він.

"Для надійного контролю саме за синхронністю розведення і неухильним виконанням всіх інших умов на місці знаходиться група українських офіцерів із СЦКК на чолі з генералом Борисом Кременецьким, а також спостерігачі СММ ОБСЄ", - додав Марчук.

Він також наголосив, що питання синхронного розведення військових підрозділів біля Станиці Луганської "буде залежати від того, як пройде розведення біля Петрівського і головне, чи буде витриманий бойовиками режим тиші і всі інші умови, в тому числі розмінування і допуск спостерігачів СММ ОБСЄ і СЦКК до всієї території визначеної ділянки біля Станиці".

Марчук також нагадав, що ідея спроби відведення, а по суті передислокації військових підрозділів від лінії зіткнення всього на 1 кілометр на маленьких ділянках виникла ще в березні.

За його словами, тоді вдалося домовитися, підписати і задіяти угоду про розмінування 12 ділянок вздовж лінії зіткнення і створити умови для ремонтних бригад по відновленню важливих об’єктів життєзабезпечення.

"Ділянки для відведення військ на 1 кілометр обиралися нашими військовими з урахуванням всіх можливих ризиків але при обов'зковому виконнанні погоджених умов відведення", - сказав він.

За словами Марчука, погодження відбувається на всіх щаблях: "Відбувається довгий ланцюг погоджень від штабу АТО до Генерального штабу ЗС України, МЗС, коли необхідно то і з спецслужбами, ну і, безумовно, з найвищими політичними інстанціями".

По Станиці Луганський Марчук зазначив, що там "точкою, навколо якої сформовано зону відведення військ – є зруйнований міст через Сіверський Донець".
"Там не квадрат, а багатогранник, більш схожий на коло з радіусом 1 кілометр", - пояснив він.

Марчук також спростував заяви голови Луганської ОДА про те, що з розведенням військ Україна втратить Щастя і ТЕС і Станицю Луганську.
"Про залишення Станиці Луганської мова взагалі не йде і ніколи не йшла", - підкреслив він.

Марчук розповів, як запитав мешканку Станиці Луганської, чи хоче вона, "щоб сєпари відійшли на кілометр від річки, і дистанція між ними і вами збільшилась вдвічі і вони не змогли вас далі обстрілювати".

"Така постановка питання для неї була несподіваною. Головна ідея – зробити так, щоб на 1 кілометр бойовики відійшли від лінії зіткнення і щоб дистанція між озброєними людьми по обидві сторони лінії фронту збільшилась вдвічі", - зазначив він.

Він підкреслив, що це є передислокацією сил.

"По суті, це передислокація, бо лінія зіткнення не змінюється, а це означає що і підконтрольність території Урядом України не зменшується ні на сантиметр. Так передбачено в угоді. І ніяка сіра зона не виникає. Війська лишаються", - зазначив Марчук.

Він додав, що в Станиці Луганський на ремонт зруйнованого мосту, який є центром розведення військ, Червоний хрест повідомив, що може виділити декілька десятків мільйонів гривень, якщо вдасться відвести від мосту військових і тут буде тривалий і стабільний режим тиші.

"Лише за один місяць – липень – через КПВВ у Станиці Луганській (навіть через зруйнований міст) пройшли 100142 людини", - зазначив він.

Крім того, Марчук вважає, що кампанія, яку намагаються провести в деяких містах України проти розведення військ на цих маленьких ділянках, "діє на користь РФ, оскільки дає їй в руки аргументи для звинувачень України в тому, що вона не зацікавлена в пошуку можливостей для зменшення обстрілів вздовж ліні зіткнення".

Марчук також нагадав, що синхронне розведення військ переносилося у Петрівському та станиці Луганській через обстріли та блокування спостерігачів. Він наголосив, що без виконання умов розведення сил неможливе.

"До повної тиші в межах відведеного часу ніякого розведення не буде. В районі Золотого режим тиші уже значно більше 7 днів і тому військові підрозділи там розведені, але ще не приступали до розмінування, що створює проблеми для безпечного пересування патрулів СММ ОБСЄ", - зазначив він.

Марчук також розповів, що в середу на переговорах у Мінську було погоджено, що вночі СММ ОБСЄ та СЦКК цілодобово контролюватимуть ділянки.

"Бойовики заперечували обстріли, посилаючись на те, що СММ ОБСЄ їх не зафіксувала. А не зафіксувала тому, що обстріли були вночі, коли патрулів СММ там не було. Домовились, що СММ ОБСЄ і СЦКК посилять цілодобовий контроль за цими ділянками і якщо всі умови будуть виконуватись, то розведення може розпочатися по передбаченій процедурі", - сказав Марчук.
Редактор: Юрій Коверзнєв
7-10-2016, 11:38
Коментарів 0 Переглядів 1 098

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.