RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У НКРЕКП дали офіційну відповідь на "тарифні мораторії"

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) оприлюднила офіційне звернення до органів місцевого самоврядування України на їхні претензії щодо зависоких тарифів на природний газ та комунальні послуги.

Текст звернення розміщено на сайті НКРЕКП.

Зазначається, що загалом протягом липня-серпня 2016 року до НКРЕКП звернувся 301 орган місцевого самоврядування України, зокрема: 23 обласні ради, 110 міських рад, 164 районні ради та 4 сільські (селищні) ради.

При цьому типовими вимогами органів місцевого самоврядування були: здійснити перегляд цін/тарифів на природний газ та комунальні послуги у бік зменшення; забезпечити прозорість та публічність порядку (процедури) встановлення (затвердження) цін/тарифів на природний газ, електроенергію та комунальні послуги та розкрити складові їх структури; ввести мораторій на підвищення цін/тарифів на природний газ та комунальні послуги; ліквідувати НКРЕКП та передати повноваження щодо встановлення цін/тарифів на природний газ, електроенергію та комунальні послуги органам місцевого самоврядування.

У цьому зв'язку НКРЕКП наголосила, що органи місцевого самоврядування мають закріплені на законодавчому рівні важелі впливу на комунальні підприємства та на величину відповідних тарифів на комунальні послуги.

Щодо цін на природний газ в НКРЕКП зазначають, що з 1 жовтня 2015 року Комісія не має повноважень щодо встановлення цін на природний газ, зокрема для побутових споживачів та виробників теплової енергії для виробництва теплової енергії для надання населенню послуг з опалення та постачання гарячої води.

Стосовно тарифів на теплову енергію, послуги з централізованого опалення і централізованого постачання гарячої води та тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення в НКРЕКП наголошують, що приведення тарифів до економічно обгрунтованого рівня є об’єктивним та необхідним заходом для належного функціонування підприємств водопостачання та водовідведення, що забезпечують споживачів питною водою.

Щодо тарифів на електричну енергію в НКРЕКП зазначають, що приведення тарифів на електричну енергію для населення та інших споживачів, для яких застосовуються "знижені" тарифи на електроенергію, до економічно обгрунтованого рівня дозволить зменшити обсяги перехресного субсидування в електроенергетиці. Запровадження ж мораторію на підвищення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню, або їх зниження суперечить напрямкам державної політики, зазначеним у Програмі діяльності Кабінету міністрів України.

Крім того, звертається увага на те, що навіть після здійснення кількох етапів підвищення тарифів на електроенергію для населення сьогодні населення фактично сплачує менше половини реальної вартості електричної енергії. У серпні 2016 року тарифи на електроенергію для населення відшкодовують 33,6% економічно обгрунтованих витрат з виробництва, передачі та постачання електроенергії. Реальний економічно обгрунтований тариф на електричну енергію для населення у серпні становить 2,25 грн за 1 кВт-год (з ПДВ).

Щодо встановлення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги в НКРЕКП заявляють, що це потребуватиме залучення коштів державного та місцевих бюджетів на відшкодування суб’єктам господарювання різниці між зафіксованими на цей період цінами (тарифами) та розміром економічно обгрунтованих витрат на виробництво (надання) послуг.

У НКРЕКП посилаються також на рішення Конституційного суду, який визнав такими, що не відповідають Конституції України закони, якими Верховна Рада України двічі запроваджувала мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення.

Звернення до органів місцевого самоврядування України підписав голова Комісії Дмитро Вовк та чотири члени Комісії - Володимир Євдокімов, Руслан Машляківський, Вікторія Морозова та Борис Циганенко.

Під зверненням відсутній підпис члена Комісії Юрія Голляка.
Редактор: Юрій Коверзнєв
13-09-2016, 18:15
Коментарів 0 Переглядів 1 144

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.