RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сьогодні - день народження Надії Савченко

Льотчиці, військовополоненій та Герою України Надії Савченко сьогодні, 11 травня, виповнюється 35 років, і це другий день народження, який вона зустрічає в російській в'язниці. За ці майже два роки Надія вразила весь світ силою свого духу. Її називають "незламна" і підтримують у багатьох країнах, навіть у тій, яка стала для Наді темницею.

Її прізвище вже увіковічують у назвах українських вулиць. Безстрашний воїн, талановита майстриня та модниця - за які, часом зворушливі, а часом дуже зухвалі вчинки Надю полюбили мільйони, згадав ТСН.ua.

Як "радувала" своїх суддів

На судових засіданнях Савченко поводилась зухвало. Говорила виключно українською мовою, сперечалася та активно не погоджувалася з почутою брехнею. Одного разу "замість тисячі слів" - показала суддям непристойний жест.

Іншим разом, аби довести, що фейковий свідок не може її пам'ятати, оскільки її перевозили із мішком на голові, – вдягла на голову торбу з українською символікою.

Чимало засідань у справі Савченко відбувались під звуки українського гімну, який співала Надія та її підтримка у судовій залі. Текст головної української пісні навіть вивчили росіяни – вони співали гімн після першого дня оголошення вироку льотчиці. А на оголошенні вироку Надя заспівала свою версію революційного хіта "Горіла шина, палала", текст якої присвятила суддям.

Як то кажуть, "поганий приклад – заразливий". Подібні "диверсії" у суді і не тільки влаштовувала не тільки Надія. Наприклад хтось назвав одну з Wi-Fi мереж у суді лайливим прізвиськом російського президента. А в центрі Москви вивішували плакат на підтримку Савченко.

За такі витівки Надію не раз карали – тюремники не пускали до неї адвокатів та консулів, розірвали особистий щоденник та забороняли огляд українськими лікарями з формулюванням "через зухвалу поведінку".

Як обирала свої національні вбрання

Савченко має не тільки військову освіту, вона також опанувала фах модельєра-дизайнера. Можливо тому своєму зовнішньому вигляду приділяла особливу увагу. Обирала завжди "дратівливі" для російських суддів костюми. Традиційно вона з'являлась у футболці з українським тризубом. Одного разу вони з сестрою вдягли однакові кофти із українським гербом, але різного кольору.

Нерідко її можна було бачити на засіданнях у вишиванці – коли вона вперше прийшла до суду у національній сорочці, початок засідання затримали на півтори години.

А до важливої промови у ході судового процесу Надя підготувалась особливо ретельно – Віра привезла їй з Києва персонально пошитий аутентичний національний костюм, який складався зі спідниці, вишиванки та пальта.

Як діяльно нудьгувала у СІЗО

Льотчиця полюбляє майструвати різноманітні вироби своїми руками. Цьому багато часу приділила у камері: складала орігамі, зробила з паперу цілий ляльковий театр, який потім передала в Україну – школярі поставили виставу за сценарієм Наді.

Крім того, задовгі місяці у СІЗО Савченко встигла намалювати детальні карти, на яких докладно зобразила процес свого викрадення, написати книгу, змінити крани у ізоляторі власним коштом та навіть допомогти перевести грошей на порятунок постраждалого у пожежах Забайкалля.

Як святкуватиме ювілей

На день народження до Надії їде мама - Марія Іванівна. Вона везе доньці яблука, мандарини, апельсини і навіть баночку чорної ікри. Сподівається привітати іменинницю особисто. Також до неї прилетять адвокати – Марк Фейгін та Микола Полозов. Не зможе відвідати Надію у цей день адвока Ілля Новіков – він завтра захищає українців Карпюка та Клиха у суді Чечні. У Києві тим часом сестра Віра організовує запуск повітряних ліхтариків на честь ювілярки – ймовірно Надя побачить записи святкової акції. А поки Надія пригадує повітряні кульки, які нещодавно перед вікнами її камери запускали сестра Віра, друг Олег та кореспонденти ТСН.
Редактор: Igor
11-05-2016, 08:30
Коментарів 0 Переглядів 1 650

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.