33 особи потрапили до лікарень із харчовим отруєнням після відвідин весілля у селі Йорданешти Глибоцького району. Шестеро з них – діти. 17 дорослих та троє дітей перебувають у Глибоцькій районній лікарні, 13 хворих – у Сторожинецькій лікарні.
– Перше звернення хворих було 14 липня, останнє – 15 липня о 16.30. Було виявлено симптоми отруєння – підвищена температура тіла, нудота, блювота, пронос, болі у животі, загальна слабкість, – розповів виконувач обов’язків завідувача інфекційного відділення Глибоцької районної лікарні Сергій ТОМАШЕНКО. – Хворі потрапили до лікарні з легкими формами прояву, двоє – у середньо-важкому стані. Сьогодні одна людина перебуває у середньо-важкому стані, усі інші – з легкими формами. Діагноз – харчова токсикоінфекція (харчове отруєння). Сьогодні вже є результати з баклабораторії. Збудником є сальмонела. У чому був збудник, санепідеміологічна станція досліджує. Розроблено сітку, де фіксують кількість страв та кількість хворих, які їх куштували. Яку страву їли найбільше людей, там і була інфекція.
Сальмонела також може потрапити у харчові продукти від хворої тварини або від хворої людини – бути у самих продуктах або потрапити до страви під час готування її кухарями. Зараз визначають джерело збудника.
46-річний мешканець Йорданештів Дмитро Валер’янович відчув симптоми отруєння вранці в понеділок, 13 липня.
– Поїхав машиною до Чернівців, а коли повертався, стало погано, – каже чоловік. – Боліло усе тіло. Була температура та озноб. Викликав лікаря додому. Потім потрапив до лікарні. На весіллі був сам. Дружина та діти залишилися вдома. На весіллі їв обережно. Салатів не вживав. Їв смажену рибу, курячі стегенця. Горілки пив мало, тому й закуски мені багато не треба було.
Чотирьох музикантів, які грали на весіллі, доставили до лікарні у понеділок ввечері, коли бригада лікарів приїхала на весілля, щоби з’ясувати, хто ще отруївся.
– Ми прокинулися о 12.00 наступного дня після весілля. Відчули нудоту, біль у м’язах, мали високу температуру. Їли усе, що було на столі. Шкода, що не пили горілки, – розповідає 21-річний Іван ЯЦЕНЮК. – Нас чотирьох госпіталізували. А одному нашому колезі нічого не зашкодило. Це перший випадок, коли отруїлися на весіллі.
Мати нареченого Стефанія КАРП розповідає, що всі продукти купували самі.
– Не знаємо, як так сталося. Усе було свіже. М’ясо та кури були наші. Консерви купували у Чернівцях. Лише сметану збирали у людей в селі. Був холодильник, і надворі не було надто душно, – розповідає жінка. – Наступного дня відчула, що почав боліти поперек. А ввечері вже була блювота. Наречені почуваються добре. Мати, чоловік, брати не отруїлися. Зараз почуваюся краще.
– У перших п’ятьох хворих виявили стафілококи і протеї, – каже головний лікар Глибоцької центральної комунальної лікарні Іван ШКРОБАНЕЦЬ. – Потім після бактеріологічної експертизи знайшли сальмонелу. Я особисто їздив у Йорданешти, щоби виявити хворих. Лікар з амбулаторії села Карапчева зателефонував мені та повідомив, що декілька мешканців села звернулися до нього з однаковими скаргами. Усі хворі були на весіллях у Йорданештах. Близько 22.00 ми приїхали на весілля. Наступного дня повідомили СЕС про харчове отруєння. Оглянули 13 дворів у селі Карапчів та 32 двори у Йорданештах. Виявлено усіх хворих. Першу невідкладну допомогу хворим надали. Батьки наречених згідні допомагати постраждалим. Наречені не отруїлися. Батько нареченого – здоровий, а мати та сестра перебувають у лікарні. Останній випадок отруєння ми фіксували п’ять років тому – він стався у селі Станівці. Тоді із 500 гостей весілля до лікарні потрапили більше сорока. Збудником отруєння був стафілокок.
Ольга ГНІДАН
17-07-2009, 09:46
0
5 613