RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З весільного бенкету- до лікарні

33 особи потрапили до лікарень із харчовим отруєнням після відвідин весілля у селі Йорданешти Глибоцького району. Шестеро з них – діти. 17 дорослих та троє дітей перебувають у Глибоцькій районній лікарні, 13 хворих – у Сторожинецькій лікарні.

– Перше звернення хворих було 14 липня, останнє – 15 липня о 16.30. Було виявлено симптоми отруєння – підвищена температура тіла, нудота, блювота, пронос, болі у животі, загальна слабкість, – розповів виконувач обов’язків завідувача інфекційного відділення Глибоцької районної лікарні Сергій ТОМАШЕНКО. – Хворі потрапили до лікарні з легкими формами прояву, двоє – у середньо-важкому стані. Сьогодні одна людина перебуває у середньо-важкому стані, усі інші – з легкими формами. Діагноз – харчова токсикоінфекція (харчове отруєння). Сьогодні вже є результати з баклабораторії. Збудником є сальмонела. У чому був збудник, санепідеміологічна станція досліджує. Розроблено сітку, де фіксують кількість страв та кількість хворих, які їх куштували. Яку страву їли найбільше людей, там і була інфекція.

Сальмонела також може потрапити у харчові продукти від хворої тварини або від хворої людини – бути у самих продуктах або потрапити до страви під час готування її кухарями. Зараз визначають джерело збудника.

46-річний мешканець Йорданештів Дмитро Валер’янович відчув симптоми отруєння вранці в понеділок, 13 липня.

– Поїхав машиною до Чернівців, а коли повертався, стало погано, – каже чоловік. – Боліло усе тіло. Була температура та озноб. Викликав лікаря додому. Потім потрапив до лікарні. На весіллі був сам. Дружина та діти залишилися вдома. На весіллі їв обережно. Салатів не вживав. Їв смажену рибу, курячі стегенця. Горілки пив мало, тому й закуски мені багато не треба було.

Чотирьох музикантів, які грали на весіллі, доставили до лікарні у понеділок ввечері, коли бригада лікарів приїхала на весілля, щоби з’ясувати, хто ще отруївся.
– Ми прокинулися о 12.00 наступного дня після весілля. Відчули нудоту, біль у м’язах, мали високу температуру. Їли усе, що було на столі. Шкода, що не пили горілки, – розповідає 21-річний Іван ЯЦЕНЮК. – Нас чотирьох госпіталізували. А одному нашому колезі нічого не зашкодило. Це перший випадок, коли отруїлися на весіллі.

Мати нареченого Стефанія КАРП розповідає, що всі продукти купували самі.
– Не знаємо, як так сталося. Усе було свіже. М’ясо та кури були наші. Консерви купували у Чернівцях. Лише сметану збирали у людей в селі. Був холодильник, і надворі не було надто душно, – розповідає жінка. – Наступного дня відчула, що почав боліти поперек. А ввечері вже була блювота. Наречені почуваються добре. Мати, чоловік, брати не отруїлися. Зараз почуваюся краще.

– У перших п’ятьох хворих виявили стафілококи і протеї, – каже головний лікар Глибоцької центральної комунальної лікарні Іван ШКРОБАНЕЦЬ. – Потім після бактеріологічної експертизи знайшли сальмонелу. Я особисто їздив у Йорданешти, щоби виявити хворих. Лікар з амбулаторії села Карапчева зателефонував мені та повідомив, що декілька мешканців села звернулися до нього з однаковими скаргами. Усі хворі були на весіллях у Йорданештах. Близько 22.00 ми приїхали на весілля. Наступного дня повідомили СЕС про харчове отруєння. Оглянули 13 дворів у селі Карапчів та 32 двори у Йорданештах. Виявлено усіх хворих. Першу невідкладну допомогу хворим надали. Батьки наречених згідні допомагати постраждалим. Наречені не отруїлися. Батько нареченого – здоровий, а мати та сестра перебувають у лікарні. Останній випадок отруєння ми фіксували п’ять років тому – він стався у селі Станівці. Тоді із 500 гостей весілля до лікарні потрапили більше сорока. Збудником отруєння був стафілокок.

Ольга ГНІДАН
17-07-2009, 09:46
Коментарів 0 Переглядів 5 591

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.