RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Хто той депутат, не пригадаю»

Виборчі дільниці на місцевих виборах 25 жовтня у місті залишаться ті самі, що й на попередніх виборах, але округів стане більше. Раніше їх було 30, то нині буде 42.

Цього тижня міська виборча комісія поділила межі округів на виборах до міськради. Відповідно до рішення територіальної виборчої комісії утворено 42 округи.

"Голосувала за Федорука. Він не звідси?"

Чернівчанин Олександр проживає на вулиці Миргородській у районі аеропорту. Нині виборчий округ, у межах якого він проживає – один із найбільших у місті. Чоловік каже, що на вибори піде обов’язково, але згадати депутата цього округу Олександр не може.

– Перед попередніми виборами хтось тут ходив з пакетами, агітував за якогось кандидата. Зробили частину міжбудинкового проїзду на вулиці Текстильників. Але вибори минули і робота "заглохла". Хто той депутат, який це все робив, не пригадаю, – каже чернівчанин.

Сусідка Олександра, 75-річна чернівчанка Орися Павлівна теж не змогла відповісти на запитання про депутата, який представляє інтереси мешканців цього округу в міськраді.

– За Федорука голосували на кожних виборах, це добре пам’ятаю. Він не звідси? А хто зараз буде йти до міськради, я цього навіть не знаю, – каже пенсіонерка.

Працювали з експертами, які "зуби з’їли" на виборах

У міській виборчій комісії пояснюють: намагалися межі округів сформувати так, щоб було зручно як кандидатам, так і виборцям.

– Під час розподілу виборчих округів у Чернівцях ми опиралися на закон про місцеві вибори, де передбачені основні принципи, на яких мають базуватися члени комісії при утворенні округів, – каже керівник виборчої комісії Сергій БОСТАН. – Перше – це територіальний принцип – для того, щоб максимально дільниці між собою могли бути поєднані, щоб межі їх були нерозривними. А друге – старалися, щоб середня кількість виборців в округах була більш-менш рівною. Зрозуміло, що це важко зробити, однак ми намагалися наблизити до більш-менш однакової кількості. Відповідно до закону про місцеві вибори і тих даних, які ми отримували від відділів держреєстру виборців.

Межі дільниць залишились такими ж, як і були раніше, лише округи стали меншими. Безперечно, нам довелося їх трохи змінити, оскільки їх стало більше на 12.

Керівник МВК розповів, що рішення про розподіл округів обговорювалося з фахівцями, які на виборах "зуби з’їли". Останні, мовляв, претензій до формування округів не мають.

– Комісія працювала спільно з робочою групою експертів, представників громадських організацій, які стежать за виборчим процесом. Уперше, до речі, ми зробили таку зустріч до затвердження округів, а не після, як це робилося раніше. Також ми обговорили ці нюанси з рухом "Чесно", з "Опорою" і КВУ. Ми пройшлися по округах, і жодних особливих претензій не було, – розповів Сергій Бостан.

"До округу додали 1500 виборців, яких я в очі не бачив"

Депутат міськради Василь ДУТЧАК, який раніше заявляв, що знову піде на вибори, вже ознайомився з розподілом округів. Каже, суттєвих претензій немає, за винятком однієї:

– У мене забрали одну дільницю, де приблизно 1500 виборців, але іншу дільницю в майже такій кількості – додали. Ту дільницю, яку я знаю тільки територіально, але особисто з тими людьми не працював. Це можливо дасть свій результат під час виборчої кампанії. З чим це пов’язано – в мене коментарів немає. Але нічого, буду зустрічатися, знайомитися з людьми, – сказав В. Дутчак.

Політолог Ігор БАБЮК каже, що комісія виконала свою роботу не зовсім досконало через об’єктивні обставини.

– Якщо говорити з позиції рівномірної кількості виборців на кожному з округів, то ця норма законодавства не дотримана, бо її фізично не можна було дотримати, – каже він. – У нас є дільниці малі, середні й великі – якщо їх комплектувати, то слід дотримуватись ще однієї вимоги: округи повинні бути нерозривними. Отже, дотримуватись вимог цієї системи насправді дуже важко. Тому справді є округи, на яких є 5000 виборців, а є й такі, де три тисячі виборців. Але це не настільки суттєво, як, скажімо, те, які кандидати йтимуть на вибори і які програми вони будуть пропонувати.

Цифри

3116 виборців нараховує найменший виборчий округ міста (район Гарячого Урбану).

5689 виборців нараховує найбільший виборчий округ міста (район Авангардної – Винниченка).

Микола КОБИЛЮК
Редактор: Микола Кобилюк
18-09-2015, 13:30
Коментарів 0 Переглядів 1 855

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.