RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Маланку скасували – злякалися терактів


Навіть благодійну маланку в Чернівцях скасували. В останній момент прийнято рішення про скасування фесту "Чернівецька Маланка – українській армії", який мав відбутися 15 січня. Однак маланкарі хочуть їхати до міста.

У четвер, 8 січня, одразу після Різдва стало відомо, що проведення благодійного фестивалю скасовується. Керівництво міста пояснює це турботою про безпеку громадян. Маланкарі у відповідь обурюються.

Міліція та СБУ бояться терактів

"На виконання рішення позачергового засідання регіональної координаційної групи антитерористичного центру при управлінні СБУ в області з метою забезпечення безпеки громадян, народних гуртів та гостей міста благодійний фестиваль "Чернівецька Маланка – українській армії" вирішено 15 січня цього року не проводити, – інформує прес-служба міської ради. – Таке рішення прийнято в зв’язку з тим, що останнім часом збільшився ризик вчинення терористичних проявів під час проведення різного роду заходів, спрямованих на підтримку військовослужбовців, які несуть службу в зоні АТО. Зокрема останній такий факт стався ввечері четвертого січня в Одесі, де невідомою особою з використанням вибухового пристрою були підірвані двері центрального входу Координаційного центру допомоги бійцям антитерористичної операції".

– Під час прийняття рішення про скасування благодійного фестивалю маланок взято до уваги клопотання керівників управління МВС та управління СБУ в області про обмеження проведення у місті масових заходів, які охоплюють значну за площею територію, – пояснює заступник міського голови Чернівців Олександр ПАСКАР. – Якщо би, не дай Боже, щось сталося під час такого масштабного дійства, ніколи би не зміг цього собі пробачити і дивитися городянам в очі...

Відтак гурти маланок, колядників, вертепів, які виявили бажання 15 січня маланкувати та колядувати у Чернівцях на підтримку української армії, усіх підприємців, меценатів та тих, хто мав намір підтримати благодійну акцію, закликають із розумінням поставитися до ситуації.

"Ми таки приїдемо до Чернівців"

У маланкарів свій погляд на ситуацію. У селах люди з ранку до ночі готувалися до фестивалю, дехто працював навіть у Святий вечір.
– Що і говорити, ми розчаровані, – розповідає один з організаторів маланки із села Горбова Дан КРИШМАРУ. – Лишень на матеріали витратили дві тисячі гривень, це з урахування того, що деякі матеріали залишилися з минулого року. Навіть не кажу вже про працю людей. Перейматися маланкою почали ще з початку листопада. Тільки останні два тижні щодня працювали п’ятеро людей. Планували привезти на фестиваль і традиційну маланку, і наші механізми. Але ми все-таки приїдемо до Чернівців на запрошення одного із пивних закладів. Отож, хто хоче нас бачити, то 14 січня десь з 19.00 ми будемо на перетині вулиць Героїв Майдану та Комарова. Зробили хатинку Баби Яги. Хатинка є такою, як і в казці: ходить на власних ніжках. А ще навколо хатинки буде літати Баба Яга.
Планують до міста їхати і маланкарі з Чагра.

– Ми вражені: спочатку повідомили, що "Маланки-фесту" не буде, потім раптом повідомляють про інший благодійний фестиваль, – говорить учасник колективу маланкарів із села Чагор Юрій ЗАГАРЮК. – Ми з хлопцями готувалися щодня, працювали навіть у Святий вечір! Орендували гараж, витратили на матеріали приблизно 15 тисяч гривень... І що? Нам після цього усього в останній момент говорять, що фестивалю не буде? Ну, як так? Ми ж не так легко заробляємо ті гроші, як наші чиновники. Дуже розчаровані... Плануємо 15 січня все-таки приїхати до міста з колективом. Ми готувалися, назад дороги уже немає.

Розчаровані скасуванням фестивалю і колективи "Вашківецької переберії".

– Просто розчаровані таким рішенням! – наголошує заслужений працівник культури України Орест СІРЕЦЬКИЙ. – Із Вашківців дуже багато колективів планували їхати до Чернівців. Як шкода, нашим хлопцям могли допомогти коштами! Ніхто не може знати, але, можливо, хтось із наших колективів все-таки приїде до міста... У Вашківцях переберія точно буде. Я тільки себе у маланці пам’ятаю понад 50 років. Мої родичі також маланкували, навіть у війну. Навіть немає що говорити, переберія у Вашківцях буде!
Валерія Чорней
9-01-2015, 17:11
Коментарів 0 Переглядів 3 057

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.