Українці у першому турі виборів обрали президентом політика Петра Порошенка. Політологи вважають, що перемогти йому допомогла ситуація на Донбасі.
Хоч перемога "шоколадного" олігарха й була прогнозованою, але вона здивувала як звичайних виборців, так і політичних експертів: українці "зекономили" цілі три тижні.
Які завдання доведеться виконати новому українському гарантові, чи впорається він із ними, і як Порошенку не перетворитися на другого Ющенка чи Януковича.
Ляшко перетягнув електорат ТягнибокаЯкби виборці Донецької та Луганської областей голосували так само активно, як в інших регіонах, це суттєво додало би голосів Михайлові Добкіну та Сергієві Тігіпку. А Порошенку завадило би отримати понад 50 відсотків підтримки вже в першому турі. Таку думку одразу після виборів висловив політолог Георгій ЧИЖОВ.
– Нині в Україні є розчарування в проросійських лідерах, – каже він. – Свідчення цього – критично низький результат Добкіна. Інший "регіонал" Царьов, якби не знявся з виборів, набрав би менше одного відсотка голосів. Результат Юлії Тимошенко надзвичайно низький. Висновок – її політична кар’єра наближається до кінця. Країна потребує нових облич, інших підходів.
– Головна сенсація – третє місце Олега Ляшка. Він перетягнув частину електорату Олега Тягнибока. Багатьом українцям припав до смаку його радикалізм та особиста позиція. Ляшко зможе сформувати серйозну фракцію в наступній Верховній Раді. Із ним доведеться домовлятися під час формування майбутньої коаліції, – каже Георгій.
– Вибори в один тур – явище позитивне, – продовжує політолог. – В Україні з’явився легітимний президент. Країна отримала лідера, який особисто відповідатиме за стабілізацію ситуації на Сході. Але завершення антитерористичної операції очікувати не варто. Порошенко не зупинить бойовиків. Єдине, що в його силах, – домовитися з регіональними елітами. Люди, які живуть на Донбасі, мають відчути захист із боку Києва. Повернути Крим за п’ять років – нереально. Наступне завдання перед президентом: запустити реформи. Якщо впродовж року цього не зробить, то розчарування в Порошенкові швидко зростатиме. Показником виконання передвиборних обіцянок стануть кадри. Якщо глава держави масово залучатиме старих функціонерів – реформ не буде.
"На нього тиснули. Значить він знає, що треба підприємцеві"– Від Порошенка варто очікувати проєвропейської та проамериканської орієнтації. Водночас для нього дуже важливо нормалізувати стосунки з Росією. Сподіваюся, цього разу без традиційного для України "шапкозакидування" й підлабузництва, – вважає політолог Ігор ГАВРАДА.
– Він уже заявив, що планує перекрити кордони та спробує довести Росії, що продовження її політики буде для неї смертельним, – каже політолог Олександр ПАЛІЙ. – Він говорить про нову систему безпеки – про те, щоб Україні замінили всі гарантії, які були передбачені Будапештським меморандумом іншими гарантіями – з боку США і Євросоюзу. Сподіваюся, він виконає ці обіцянки.
– Результати голосування по регіонах свідчать про те, що вперше Україна проголосувала одностайно, – каже Ігор Гаврада. – Це дає Порошенку унікальний шанс розпочати процес "зшивання" країни. Але це "зшивання" має відбутися через реформи, підвищення якості життя. Перед ним стоятиме складне завдання – стабілізувати ситуацію на Сході. Я чомусь думаю, що ми будемо мати проблеми на Сході ще тривалий час.
– На мій погляд, ми обрали оптимальну кандидатуру в таких умовах, – каже Олександр Палій. – Український народ продемонстрував свою єдність. Відрив від найближчого суперника – більше 40 відсотків, це колосально. Безпрецедентний випадок, коли кандидат на посаду президента переміг у всіх без винятку регіонах України – включно з Донецькою й Луганською областями. Тобто існує дуже серйозне об’єднання.
Я розумію, чому це відбулось: і ситуація в країні напружена, і Порошенко не дуже рвався на сцену. Бо наші люди люблять, коли політик не весь час каже: "Я-я-я…". Крім того, він досвідчений господарник, має підтримку на Вінниччині. Крім того, він найбільше з усіх інших кандидатів володіє інтелектуальним потенціалом.
– Очікую, що він наважиться на економічні реформи, а насамперед – реформу державного апарату, аби спростити дозвільну систему, – каже І. Гаврада. – Судячи з того, що радником Порошенка може стати батько грузинських реформ Бендукідзе, то очікування достатньо серйозні.
– Він обіцяє боротися з корупцією та підвищувати якість державного управління. Гадаю, він здійснюватиме роботу з інвесторами, адже внутрішніх інвестицій не багато, бо "золоті батони" пішли за кордон, і з країни викрали величезні кошти, – каже О. Палій. – Треба залучати інвесторів, треба створити сприятливий інвестиційний клімат, треба зупиняти випадки корупції. Він дуже добре знає, як долати корупцію, бо буквально ще чотири місяці тому він сам відчув, як тиснуть на його бізнес, у тому числі й у Росії. Тобто нині він розуміє, що потрібно для звичайного підприємця.
– Першим завданням для гаранта має стати справжня люстрація й боротьба з корупцією в правоохоронних органах, – каже І. Гаврада. – Інакше він просто не виправдає сподівань мільйонів українців.
Микола КОБИЛЮК
голос народу
Чого очікуєте від президента Порошенка?Віра Анатоліївна,
пенсіонер:
– Дуже очікую кращого життя. Добре, що не потрібно витрачати зайві гроші на другий тур. Ми й так бідна країна. Не думаю, що він може перетворитися на другого Ющенка. Він більш культурний.
Ірина Присакар,
викладач:
– Ці вибори були найдемократичнішими. Сподіваюся, що зміни в країні нарешті розпочнуться. Але спочатку потрібно забезпечити мир на Сході України. Порошенко має готувати вступ нашої країни до НАТО та ЄС і рухатися в тому напрямку.
Іван Карча,
контролер:
– Хороші були вибори. Хочу, щоб Порошенко насамперед вгамував військову небезпеку. Скільки Росія вкладає грошей у тих "бандюганів"! Це треба припиняти.
Андрій Гресько,
студент:
– Добре, що вибори відбулися в один тур, зекономили гроші. Надії на нового президента є, але боїмося, щоб він не повторив помилки Ющенка. Хоча він бачив ситуацію на Майдані та розуміє настрої людей.
Думка
"Йому потрібно жорстко розмовляти з Путіним"Віктор НЕБОЖЕНКО,
політолог:
Порошенко – не новачок у політиці, хоча вперше балотувався в президенти. Він може стати й "римейком Ющенка", а може стати й "римейком Януковича". А може взагалі стати людиною нової формації. Це дуже важко, бо вже багато років Україною правлять олігархи, і Петро Порошенко не далеко від них пішов. І ось тепер постає питання: як зробити так, аби він забув про шкурні інтереси на користь інтересів держави? Я боюся, щоб 5-й канал, хороший телеканал, з яким я співпрацюю більше десяти років, не став першим офіційним каналом. Хочеться, аби він продовжував залишатися таким сильним інтелектуальним та опозиційним телебаченням. Я боюся за те, щоб легка промисловість не отримала стрес. Я боюся, щоб під час візиту Порошенка до Путіна російський президент не зайнявся вербуванням – як це він успішно робив з усіма попередніми президентами й прем’єрами. Дуже важливо, щоб він не "клюнув" на спокуси, які йому пропонуватиме Путін. Я хочу, щоб він був не просто хитрим дипломатом, у якого є відповідь, а щоб він справді досягнув військового перелому на Сході України. Подивимось. Людина нова, а отже, ми повинні дати йому шанс. Ми повинні побачити його мужність. Головне – щоб він не перетворився на чергового порожнього й жадібного політика, який дорвався до влади. Сподіваймося на краще.
Звісно, йому потрібно жорстко розмовляти з Путіним, гримаючи кулаком по столу. Звісно, він повинен вимагати здачі Януковича Україні. Це дорога ціна за європейське майбутнє України.
204 округ
(місто Чернівці):
Петро Порошенко 61,29;
Юлія Тимошенко 13,73;
Олег Ляшко 8,00;
Анатолій Гриценко 4,20;
Сергій Тігіпко 3,22;
Вадим Рабінович 1,85;
Ольга Богомолець 1,77;
Олег Тягнибок 1,25;
Дмитро Ярош 1,01;
Петро Симоненко 1,01.
205 округ
(Вижницький,Кіцманський, Путильський, Сторожинецький р-ни):
Петро Порошенко 53,81;
Юлія Тимошенко 24,39;
Олег Ляшко 11,08;
Анатолій Гриценко 2,68;
Олег Тягнибок 1,58;
Сергій Тігіпко 1,55;
Ольга Богомолець 1,09;
Вадим Рабінович 0,53;
Петро Симоненко 0,41;
Дмитро Ярош 0,39.
206 округ (Герцаївський, Глибоцький, Новоселицький р-ни):
Петро Порошенко 56.97;
Юлія Тимошенко 18.81;
Олег Ляшко 8.94;
Сергій Тігіпко 3.93;
Анатолій Гриценко 1,89;
Ольга Богомолець 1,70;
Юрій Бойко 1,21;
Олег Тягнибок 0,99;
Петро Симоненко 0,87;
Вадим Рабінович 0,84.
207 округ
(Заставнівський, Кельменецький, Сокирянський, Хотинський р-ни, Новодністровськ):
Петро Порошенко 54,77;
Юлія Тимошенко 18,27;
Олег Ляшко 13,74;
Анатолій Гриценко 3,30;
Сергій Тігіпко 2,51;
Ольга Богомолець 1,36;
Олег Тягнибок 1,10;
Вадим Рабінович 1,08;
Петро Симоненко 0,78;
Дмитро Ярош 0,37.
(Результати голосування (%) на виборах президента по чотирьох округах Чернівецької області. Джерело: ЦВК).
29-05-2014, 16:55
0
2 866