«П’ємо за єдину Україну і за бандерівців»

гаряча тема
2 531
0
«П’ємо за єдину Україну і за бандерівців»

Схід України вже більше місяця лихоманить від сепаратистських виступів. Вбивства, погроми, провокації…

У таких умовах мешканці Сходу провели Великдень, очікуючи вторгнення російських військ.

"Уперше в житті не їла свяченого яйця"

Колишня чернівчанка Ніна Василишин поїхала до Харкова, де вийшла заміж її донька, доглядати за внуками-близню­ками.

"Ми не ходили святити паску, боялися, – зізналася жінка у телефонній розмові. – Містом поширилися чутки, що на Великдень захоплюватимуть церкви – чи то Правий сектор, чи то місцева самооборона. Тому вперше у житті не їла ні свяченого яйця, ні свяченої паски. Аж плакала від жалю. Також всі дуже боялися, що на Великдень у Харків можуть увійти російські війська. Як розповідали друзі зятя, на кордоні з Бєлгородською областю стоять тисячі російських солдатів, сотні танків та бронетранспортерів. Уже думали, чи не їхати нам із дітьми до Чернівців. Та, на щастя, неділя минула спокійно. Ми живемо в спальному районі – далеко від центру. Інколи тут можна побачити підозрілих молодих хлопців у спортивних костюмах, яких люди намагаються обходити. Коли на Великдень гуляла з дітьми у дворі, бачила, як над містом літав гелікоптер з українським прапором. Молоді мами розповідали, що біля пам’ятника Леніну відбувся мітинг сепаратистів, де вимагали федералізації та приєднання до Росії. Але прийшло мало людей. "Не хочу я до Росії, – говорила російською мовою одна мама іншій. – Подивися, що росіяни роблять із Кримом. Обіцяли рай, а хочуть облаштувати там ігрову зону. Всі злочинці ринуть туди. Те саме зроблять і в нас. Тому треба триматися України".

"Шахтарі не підтримують сепаратистів"

Як запевнили мешканці Донеччини, з якими спілкувалася, вони категорично не хочуть до Росії. "Оце прийшли з чоловіком до куми в гості, сидимо за столом і п’ємо за єдину Україну та всіх бандерівців, – не стримувала емоцій по мобілці моя знайома з Єнакієвого Валентина. – Ходили до церкви святити великодній кошик. Паски я пекла сама. Всі родичі прийшли до нас, щоб відсвяткувати Великдень. Сиділи, говорили про те, що зараз відбувається. Обговорювали виступ Путіна. Наші чоловіки та сини працюють у шахтах. Їх дуже образили слова Путіна про те, що шахтарям Донбасу все одно, як відпочивати в Криму. Їм, мовляв, треба тільки добре випити, заритися в пісок, а якихось особливих умов не потрібно. Ніби наші шахтарі – худоба, а не люди. Мої чоловік і сини майже ніколи не вживають алкоголь, хіба що на свята. Якщо людина в стані алкогольного сп’яніння залізе в шахту, то може вже звідти не вийти. Наші чоловіки кажуть: "Нехай Путін спуститься з нами в шахту, а ми влаштуємо там для нього гарний відпочинок".

– Сепаратисти бояться зачіпати шахтарів, бо знають, що вони їх не підтримують і на їхні мітинги не ходять, – запевнила жінка. – Тому не вірте, що ми хочемо до Росії. Це брехня. Ми хочемо жити в Україні.

"Янукович досі керує нашим життям"

Заступник директора Чернівецької гімназії №5 Галина Абрам’юк майже щодня спілкується по мобільному телефону та в соціальних мережах зі своєю новою подругою Тамарою – мешканкою Краснодона на Луганщині. "Спочатку я познайомилася з її синами в Києві, які приїхали в середині грудня на Антимайдан підтримувати Януковича, – розповіла пані Галина. – Я тоді йшла на Євромайдан і побачила сотні людей з однаковими пакетами, які, ніби потічками, сходилися на Європейську площу. Підійшла до однієї групи і попросила піти зі мною на Хрещатик, аби вони могли самі побачити, що там насправді відбувається. Погодилося семеро молодих хлопців і дівчат та один старший чоловік. По дорозі вони чесно розповіли, як їх збирали, хто привіз, скільки їм заплатили. Скаржилися, що роботи немає, а жити за щось треба. Коли ці люди побули на Євромайдані, подивилися на все, поїли борщу, то сказали, що тепер не віритимуть жодній брехні. Після цього ми почали з ними спілкуватися і телефоном, і в соціальних мережах. Тому знаю про ситуацію на Луганщині з перших уст. Хлопці познайомили мене заочно зі своєю мамою. Пані Тамара – надзвичайно щира і прямолінійна жінка, дуже вболіває за Україну. Казала мені: "Галю, тут ще все перебуває під впливом Януковича. СБУ, прокуратура, міліція – ця триголова горгона-медуза досі підпорядковується йому і керує всім нашим життям".

– Тамара знає прізвища всіх сепаратистів, яких називає кримінальними "відморозками", просить розповідати про них на Заході та переконувати всіх, що луганчани не хочуть до Росії, – каже Галина Йосипівна. – Тамара скаржиться, що вони не відчувають підтримки нової влади. Заблоковані українські канали. Мені їх дуже шкода. Бо вони зі сльозами просять: "Допоможіть нам! Врятуйте нас!", а їх ніхто не чує. 
Надія БУДНА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

09:00
До Києва вранці прибули президентка Єврокомісії та глава Євроради
08:49
У річницю повномасштабного вторгнення Росія запустила по Україні 185 ударних дронів
08:37
На Буковині планують облаштувати оглядові майданчики із найкращими видами на Дністер
08:18
Три роки повномасштабного вторгнення: у Чернівцях запрошують до молитви
08:00
Сьогодні на Буковині попрощаються із двома захисниками
07:45
Перехід двох громад до ПЦУ та прогноз на весну. Головні новини Буковини минулої доби
07:30
Планові знеструмлення: де на Буковині 24 лютого не буде світла
07:15
Який сьогодні, 24 лютого, день: кого вшановує церква, що не можна робити
07:00
Погода на Буковині 24 лютого
02:00
Вісім переваг нуту для здоров’я, і випадки, коли варто обмежити його споживання
01:45
Економія чи зайва робота: чи потрібно вимикати бойлер на ніч
01:30
Знадобиться всього два інгредієнти: рецепт корисних бананових млинців
01:15
Морська чи гімалайська: яка сіль найкраща
01:00
Весняна мода 2025: які кольори будуть в тренді серед українок
00:45
Продукт для ідеального сніданку: як правильно зберігати цілі та нарізані авокадо
00:30
Сім причин, чому ваша кава гірка — і як її правильно заварити
00:15
9 корисних звичок, завдяки яким дім завжди буде чистим та прибраним
23 лютого, 2025
23:58
Помітно покращує стан. Учені розповіли, яку дієту слід обрати за діабету
23:36
Весна феєрично ощасливить лише ці 4 знаки Зодіаку
23:05
Україна розробляє аналог Patriot — Зеленський
22:44
Курський напрямок за інтенсивністю ворожих атак майже наздогнав Покровський – Генштаб
22:23
Чи можна митися при температурі та коли хворієте
22:04
5 пар знаків Зодіаку, які знайшли кохання всього свого життя
21:46
Стан Папи Римського залишається критичним, але він при свідомості - Ватикан
21:23
Минулого року Україна виготовила 2,2 млн FPV-дронів, цього року виробимо більше - Зеленський
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм