Схід України вже більше місяця лихоманить від сепаратистських виступів. Вбивства, погроми, провокації…
У таких умовах мешканці Сходу провели Великдень, очікуючи вторгнення російських військ.
"Уперше в житті не їла свяченого яйця"Колишня чернівчанка Ніна Василишин поїхала до Харкова, де вийшла заміж її донька, доглядати за внуками-близнюками.
"Ми не ходили святити паску, боялися, – зізналася жінка у телефонній розмові. – Містом поширилися чутки, що на Великдень захоплюватимуть церкви – чи то Правий сектор, чи то місцева самооборона. Тому вперше у житті не їла ні свяченого яйця, ні свяченої паски. Аж плакала від жалю. Також всі дуже боялися, що на Великдень у Харків можуть увійти російські війська. Як розповідали друзі зятя, на кордоні з Бєлгородською областю стоять тисячі російських солдатів, сотні танків та бронетранспортерів. Уже думали, чи не їхати нам із дітьми до Чернівців. Та, на щастя, неділя минула спокійно. Ми живемо в спальному районі – далеко від центру. Інколи тут можна побачити підозрілих молодих хлопців у спортивних костюмах, яких люди намагаються обходити. Коли на Великдень гуляла з дітьми у дворі, бачила, як над містом літав гелікоптер з українським прапором. Молоді мами розповідали, що біля пам’ятника Леніну відбувся мітинг сепаратистів, де вимагали федералізації та приєднання до Росії. Але прийшло мало людей. "Не хочу я до Росії, – говорила російською мовою одна мама іншій. – Подивися, що росіяни роблять із Кримом. Обіцяли рай, а хочуть облаштувати там ігрову зону. Всі злочинці ринуть туди. Те саме зроблять і в нас. Тому треба триматися України".
"Шахтарі не підтримують сепаратистів" Як запевнили мешканці Донеччини, з якими спілкувалася, вони категорично не хочуть до Росії. "Оце прийшли з чоловіком до куми в гості, сидимо за столом і п’ємо за єдину Україну та всіх бандерівців, – не стримувала емоцій по мобілці моя знайома з Єнакієвого Валентина. – Ходили до церкви святити великодній кошик. Паски я пекла сама. Всі родичі прийшли до нас, щоб відсвяткувати Великдень. Сиділи, говорили про те, що зараз відбувається. Обговорювали виступ Путіна. Наші чоловіки та сини працюють у шахтах. Їх дуже образили слова Путіна про те, що шахтарям Донбасу все одно, як відпочивати в Криму. Їм, мовляв, треба тільки добре випити, заритися в пісок, а якихось особливих умов не потрібно. Ніби наші шахтарі – худоба, а не люди. Мої чоловік і сини майже ніколи не вживають алкоголь, хіба що на свята. Якщо людина в стані алкогольного сп’яніння залізе в шахту, то може вже звідти не вийти. Наші чоловіки кажуть: "Нехай Путін спуститься з нами в шахту, а ми влаштуємо там для нього гарний відпочинок".
– Сепаратисти бояться зачіпати шахтарів, бо знають, що вони їх не підтримують і на їхні мітинги не ходять, – запевнила жінка. – Тому не вірте, що ми хочемо до Росії. Це брехня. Ми хочемо жити в Україні.
"Янукович досі керує нашим життям"Заступник директора Чернівецької гімназії №5 Галина Абрам’юк майже щодня спілкується по мобільному телефону та в соціальних мережах зі своєю новою подругою Тамарою – мешканкою Краснодона на Луганщині. "Спочатку я познайомилася з її синами в Києві, які приїхали в середині грудня на Антимайдан підтримувати Януковича, – розповіла пані Галина. – Я тоді йшла на Євромайдан і побачила сотні людей з однаковими пакетами, які, ніби потічками, сходилися на Європейську площу. Підійшла до однієї групи і попросила піти зі мною на Хрещатик, аби вони могли самі побачити, що там насправді відбувається. Погодилося семеро молодих хлопців і дівчат та один старший чоловік. По дорозі вони чесно розповіли, як їх збирали, хто привіз, скільки їм заплатили. Скаржилися, що роботи немає, а жити за щось треба. Коли ці люди побули на Євромайдані, подивилися на все, поїли борщу, то сказали, що тепер не віритимуть жодній брехні. Після цього ми почали з ними спілкуватися і телефоном, і в соціальних мережах. Тому знаю про ситуацію на Луганщині з перших уст. Хлопці познайомили мене заочно зі своєю мамою. Пані Тамара – надзвичайно щира і прямолінійна жінка, дуже вболіває за Україну. Казала мені: "Галю, тут ще все перебуває під впливом Януковича. СБУ, прокуратура, міліція – ця триголова горгона-медуза досі підпорядковується йому і керує всім нашим життям".
– Тамара знає прізвища всіх сепаратистів, яких називає кримінальними "відморозками", просить розповідати про них на Заході та переконувати всіх, що луганчани не хочуть до Росії, – каже Галина Йосипівна. – Тамара скаржиться, що вони не відчувають підтримки нової влади. Заблоковані українські канали. Мені їх дуже шкода. Бо вони зі сльозами просять: "Допоможіть нам! Врятуйте нас!", а їх ніхто не чує.
Надія БУДНА