RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Варю солдатам борщ і роблю вареники»


Минулими вихідними у Харкові, Донецьку, Луганську та Одесі знову відбулися мітинги так званих "сепаратистів". Ми зателефонували до знайомих у ті регіони, щоби з’ясувати, що відбувається насправді.

З’ясувалося, що у Дніпропетровську новий голова ОДА Ігор Коломойський навів "залізний" порядок, а на батьківщині Януковича поширюють чутки про його повернення.

"Віддали пенсію для армії"

– Ми живемо за 50 кілометрів від так званого "російського" кордону з Кримом. Звичайно, дуже страшно, – зізналася мешканка Херсонщини Наталія. – Мого зятя, який займається бізнесом, днями не пустили до Криму, бо на його машині був синьо-жовтий прапорець, "зелені чоловічки" зі зброєю обізвали бандерівцем і ледь не побили. Раніше ми з чоловіком їздили до Криму щороку. Обоє незрячі, а там був єдиний в Україні санаторій для таких людей, як ми. Зараз цей санаторій забрали росіяни, тому вже не зможемо відпочивати і лікуватися в Криму. У нашому селі багато українських солдатів, військової техніки. Місцеве населення дуже підтримує наших військових. Люди здають гроші, купують взуття, бронежилети, продукти. Мої старенькі сусіди віддали всю місячну пенсію для армії. Майже всі жінки готують їсти для військових. Я варю каструлю борщу для себе, а ще одну – для солдатів. Також роблю для них вареники, голубці. Дуже багато наших чоловіків записуються добровольцями. Запевняють, що будуть стояти до кінця, але не віддадуть село росіянам. Мій чоловік каже, що, хоча і незрячий, теж візьме рушницю в руки. В селі жартують, що Путіну треба поставити пам’ятник, бо він об’єднав Україну і зробив нас справжніми патріотами. Якщо раніше в нас багато людей розмовляло російською мовою, то тепер принципово спілкуються українською. І майже ніхто не дивиться російські телеканали, бо там – суцільна брехня.

Моя колишня однокурсниця Раїса, яка працює вчителем української мови та літератури у Дніпропетровську, запевнила, що тут дуже підтримують нинішнього голову ОДА Ігоря Коломойського і довіряють йому. "Коли його призначили, дуже багато людей було проти. Мовляв, як олігарх може працювати на такій посаді, – розповіла Рая. – Але Коломойський досить швидко навів порядок. Найняв нових правоохоронців, створив щось на зразок "Беркуту", добре їм платить. Знайшов спільну мову з активістами Євромайдану, навіть із Правим сектором. Тому в нас спокійно, не було погромів та проросійських мітингів. До того ж потрапити на прийом до Коломойського дуже просто. Скарги розглядають чиновники миттєво, а всі питання одразу ж вирішують. Раніше дніпропетровці боялися Європи, бо проводилася велика агітація за Росію. Зараз навіть люди старшого віку почали сприймати все по-іншому".

Чутки: "Межигір’я придумала нинішня влада"

У Харкові проживає колишня чернівчанка Тетяна. "Раніше до нас по продукти приїжджало дуже багато росіян із сусідньої Білгородської області, бо в Україні вони набагато дешевші. Біля супермаркету "Караван" стояли сотні машин із російськими номерами, а в магазині були великі черги. Зараз росіян майже немає, – запевнила Тетяна. – Російські телеканали налякали їх бандерівцями і Правим сектором. Мовляв, живими їх звідси не випустять. А неподалік Харкова – на кордоні з Білгородською областю – стоять російські війська. Мої знайомі розповідали, що бачили там багато танків і бронетранспортерів. Харків’яни дуже підтримують нинішнього мера Геннадія Кернеса, незважаючи на його домашній арешт. Він і справді господарник. У Харкові всі комунальні служби працюють чітко й злагоджено. У місті дуже чисто. За приїздом сміттєзбиральних машин можна звіряти годинники. А ось в Добкіну чимало людей розчарувалося. Вважають його проросійським кандидатом на посаду президента. Тому багато харків’ян кажуть, що не будуть голосувати за нього".

– А нас лякають Євросоюзом, кажуть, що там будемо бідними і голодними, – розповіла Ніна, мешканка Єнакієвого Донецької області – малої батьківщини Януковича. – По квартирах ходять невідомі особи, які представляються членами громадських організацій. Вони збирають підписи за повернення до України Віктора Януковича. Кажуть, що він дуже чесна людина і багатств насправді у нього немає. А про Межигір’я, маєтки, яхти – це все придумала і спеціально організувала нинішня влада. Крім того, шахтарів лякають, що забиратимуть 40 відсотків з їхньої зарплати на відбудову центру Києва. Також розповідають, що тепер ми не зможемо відпочивати в Криму, тому потрібно йти до Росії. Багато людей, особливо старшого віку, вірять цим небилицям і ставлять підписи під різними зверненнями. Також багато мешканців не знає, за кого голосувати на президентських виборах, бо розчарувалося в Партії регіонів, а "Батьківщині" бояться повірити. Але ми з чоловіком і сином обов’язково підемо голосувати. Вже визначилися за кого. Це повинна бути поміркована людина, яка об’єднає Схід і Захід України.
Надія БУДНА
1-04-2014, 10:22
Коментарів 0 Переглядів 1 889

Теги -

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.