RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На захист Вітчизни!


У країні почалася часткова мобілізація, яку оголосили 17 березня.

"Ось тепер настав час"

Анатолій Стебик до військкомату прийшов, отримавши повістку напередодні ввечері. Вона не злякала хлопця. Каже, навіть думки не було, щоби кудись ховатися – країні потрібно допомагати. Але воювати і стріляти по людях не хоче. Тому вірить, що до стрільби не дійде.

– Віднині я вже військовий, просто лише форму не видали. Нам пояснили, що 57 людей має укомплектувати склад військкомату, тобто будемо допомагати роботі військкомату, – каже Анатолій. – Хлопці позмінно чергуватимуть у військкоматі. Я за спеціальністю фінансист, не служив, але був у резерві, тобто коли потрібно, тоді мали викликати. Ось тепер настав час.

Василь Тев’юк працював технічним менеджером у транскордонному проекті. Повістку отримав ще 2 березня. Вже пройшов навчання впродовж 15 днів. Тепер ще буде у військкоматі 45 днів.

– Виписували повістки, працювали з документами, дивилися, чи є люди на місцях, щоби у разі мобілізації їх могли залучити, – розповідає Василь. – Навіть якби не викликали у військкомат, записався би добровольцем.

Доукомплектовують лише військкомати

Військові пояснюють, що поки що з Чернівців нікого не відправляли. Зараз лише доукомплектовують військові комісаріати. Термін мобілізації 45 днів, але кількість днів може як збільшитися, так і зменшитися.

– Під час часткової мобілізації відбувається доукомплектування військової частини. Не всі військові частини доукомплектовують, а лише за визначеним переліком генерального штабу, – пояснює про часткову мобілізацію обласний військовий комісар Віталій Чурай. – Але військовозобов’язані призиваються не на збори, а вже як військовослужбовці.

В області доукомплектовуємо тільки військові комісаріати, тож призвали трохи менше 400 людей. Ці військові за спеціальностями зв’язківці, водії, спеціалісти з проведення мобілізації.

Ті, хто вже пройшов збори, тепер проходять службу як військові з грошовим та матеріально-технічним забезпеченням. На казармений стан поки що не переводимо, але облвійськкомат переходить на цілодобовий режим роботи.

Завдання про поставку ресурсів в інші військові частини не отримували. Нікого за межі області із тих, кого призвали, не відправляли. Але наша військова частина у бойовій готовності.

Якби був наказ, то завтра може виїхати півтисячі військових. Цифра невелика, але це вже повністю військово підготовлена частина, – запевняє Віталій Чурай. – Також можемо доукомплектовувати військові частини. Приблизно до тижня потрібно проводити бойове злагодження, і військових буде у три чи навіть п’ять разів більше.

"Ви зараз мої підлеглі, і я за вас відповідаю", – пояснює у навчальній кімнаті новим військовослужбовцям військовий комісар Чернівецького міського військкомату Юрій В’юн.

– З оголошенням часткової мобілізації всі перейшли на штат військового часу, – каже Юрій В’юн. – Комісаріат укомплектували на сто відсотків. Всі громадяни, які були призвані, із вчорашнього дня призвані на військову службу. Це означає, що вони зараховані у штат офіцерів запасу, солдати-сержанти – на рядових посадах. Тобто проходять військову службу у Збройних Силах України. У такому випадку передбачений казармений режим, але на сьогодні ці всі питання вирішуються. Ми пускаємо хлопців на обід і на ніч додому.
А ось добровольців, за словами Юрія В’юна, останнім часом поменшало.

– Можливо, добровольці сюди вже не йдуть, бо почали створювати Національну гвардію, – каже міський комісар. – А загалом у Чернівцях записалося добровольцями приблизно 480 людей.
Людмила ОСАДЧУК

До речі
Призов
до армії: що потрібно знати

Військовозобов’язані, яким надійшла повістка з військкомату про прибуття для призову на збори, зобов’язані прибути в пункт і в термін, зазначений у повістці. Тим, хто цього не зробив, загрожує кримінальна відповідальність: від двох до п’яти років позбавлення волі.
За всіма військовозобов’язаними, які призвалися, зберігаються робочі місця.
У разі часткової мобілізації 18-річні призовники, а також люди без армійського досвіду будуть призиватися в останню чергу.
Усім, хто стоїть на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації, забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи.
20-03-2014, 11:14
Коментарів 0 Переглядів 3 231

Теги -

Військовий помер 3 травня від серцевого нападу під час відпустки додому

Цей правовий режим діятиме щонайменше ще 90 днів, а саме до 11 серпня 2024 року
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

На виставці представили найкращі роботи учнів за рік


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.