RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вибори президента України 17 січня 2010 року
Результати голосування на 17.30 опрацьовано 96.54% бюлетенів

Янукович - 35,36%
Тимошенко – 25%
Тігіпко – 13,01%
Яценюк – 6,97%
Ющенко – 5,51%
Симоненко – 3,54%
Литвин – 2,33%

Явка виборців 66.72%

Голосуймо, щоби не було соромно
Голосування на виборах президента України розпочнеться о 08.00 17 січня
За кілька днів до виборів президента України кореспондент "МБ" цікавилася на виборчих дільницях, як триває підготовка до голосування і з якими проблемами звертаються виборці. У місті на 111 виборчих дільницях 17 січня 2010 року мають право віддати свій голос майже 184 тисячі виборців.
Для волевиявлення чернівчан до окружної виборчої комісії вже завезли 186336 бюлетенів.

Майже 400 ящиків бюлетенів розмістили в окремій кімнаті, яку одразу опечатали. Їх стережуть озброєні охоронці. У кімнаті додатково встановлено сигналізацію. Тут бюлетені зберігатимуть до п’ятниці. Потім їх розвезуть по виборчих дільницях.

Кожній виборчій дільниці ще додатково видадуть піввідсотка бюлетенів від кількості виборців. Про всяк випадок. А ось для слідчого ізолятора довелося ще додатково замовляти 50 бюлетенів.

На кожній дільниці є виборці, які не потрапили до списків
У приміщенні окружної виборчої комісії округу №204 людно.

– Найчастіше звертаються з тими ж проблемами, що й на минулих виборах, – каже Іван ЛЕВЧЕНКО, секретар окружної виборчої комісії №204. – Як правило, виборців, яких не включили до списків тоді, немає і тепер. Також хочуть проголосувати багато людей, які до Чернівців приїхали через відрядження, відпустку тощо.

Виборці могли перевірити, чи були вони у попередніх списках. Можуть зробити це і зараз. І навіть у день виборів, не пізніше, ніж за годину до закінчення голосування. Якщо хтось не знайде себе у списках, може подати заяву, яку виборча комісія невідкладно розгляне і включить своїм рішенням виборця до списків.

На кожній дільниці в Чернівцях є люди, які з тих чи інших причин не потрапили до списків виборців. І таких досить багато. Наприклад, ті, яким тільки виповнилося 18 років, чернівчани, які змінили прізвище… Натомість у списках трапляються прізвища людей, які вже давно померли. "Мабуть, це пов’язано з роботою державного реєстру виборців. Організація нещодавно створена, і є недоліки в її роботі", – зауважує голова окружної виборчої комісії №204 Степан СОЛОГУБ.

Також є питання щодо осіб, які не можуть самостійно пересуватися. Такі люди мають право проголосувати вдома, лише написавши заяву, без підтверджувальних документів.

Буде не менше півтори тисячі спостерігачів
– Політичних питань у нас не виникає, всі працюють спокійно, і це не може не тішити, – говорить Іван Левченко. – Трохи була напруга, коли розподіляли керівні посади дільничних комісій. Але в результаті все поділили, і всі залишилися задоволені.

Якщо, згідно із законом, на дільниці під час виборів повинно бути не менше 12 членів комісії, то на чернівецьких, як правило, – 25-28.
За даними на 13 січня, спостерігачам на виборах виписали 1300 посвідчень. Очікують, що на день виборів посвідчення отримає не менше 1500 спостерігачів від кандидатів. Також будуть іноземні спостерігачі: двоє представників від ОБСЄ з Австрії і Канади, а також від організації ЕНЕМО з Румунії та Албанії.

– Коли я був членом дільничної комісії, то о 08.00 приходили пенсіонери, – пригадує Іван Левченко. – А потім, приблизно з 10.00, починають приходити інші виборці. Зазвичай з обіду трошки менше людей, але на кожній дільниці по-різному.

Проблемна дільниця на Південно-Кільцевій – мало місця
– Проблемними в Чернівцях були дві виборчі дільниці, – розповів Степан Сологуб. – Одна з них – дільниця №100, розташована на емальзаводі "Карпати". Підприємство не має коштів, щоб опалювати приміщення. Хоча Садгірська районна рада все-таки домовилася з керівництвом заводу і на час виборів, починаючи від п’ятниці, приміщення будуть опалювати, щоби люди комфортно почувалися. А на дільниці №32, що на Південно-Кільцевій, дуже маленьке приміщення, а виборців багато. Ми туди виїжджали, організували, щоби все пройшло добре. Їм, звичайно, буде важко, але іншого приміщення в цьому районі просто немає.

Анна СТУЛОВА, голова дільничної виборчої комісії №32, розташованої в приміщенні КЖРЕПу №17 на Південно-Кільцевій, показує звернення, які вони писали до окружної комісії і Шевченківської райради. Жінка переконує, що приміщення вони самі обміряли, вийшло (6,3 х 5,5 метра), тобто 34,6 квадратних метрів. Окружна комісія дала дозвіл на 50 квадратних метрів. А, згідно із законодавством, загалом повинно бути 90.

– Тричі ми порушували це питання: 24 грудня, 4 і 10 січня, – пояснює Анна Яківна. – Приміщення не відповідає виборчому законодавству, тут лише 34,6 квадратних метрів. Також воно не відповідає нормам пожежної безпеки – все тут обшито пластиком. Людям, щоби потрапити сюди, доведеться пройти через катакомби. Де тут посадити 27 членів комісії і як дати можливість проголосувати всім виборцям, яких у списку 2,5 тисячі? У це приміщення більше десяти осіб не можна пропустити. І коли вони всі проголосують?

Але дільниця до голосування вже підготовлена: урни зібрано і встановлено посередині кімнати, змонтовано кабінки для голосування, підведено освітлення, залишилося в них тільки встановити столики…

А ось на дільниці №16, де зареєстровано понад 2,3 тисячі виборців, умовами задоволені. Дільниця розташована у школі №4, виборці голосуватимуть в просторому спортивному залі. Наталя ЩЕРБАНЮК, голова дільничної виборчої комісії №16, переконує, що вони всім забезпечені. У четвер встановлюватимуть урни і кабінки для голосування.

– Зараз виборці переважно приходять, щоби перевірити себе в списках, – каже Наталя Іванівна. – Що цікаво, є прізвища, яких не було в списках під час попередніх виборів, і тепер у них немає. Також телефонують і перевіряють себе в списках чернівчани, які не можуть самостійно пересуватися. Офіційно 23 особи на нашій дільниці голосують вдома.
Марина КАРАСЬОВА

ВАЖЛИВО ЗНАТИ
Виборчі дільниці розпочнуть роботу в неділю о 07.00.
О 08.00 офіційно розпочнеться голосування і триватиме до 20.00.
Найкомфортніше голосувати після обіду – в цей час на дільницях менше виборців.
Найбільший наплив виборців – з 12.00 до 15.00.
18-01-2010, 14:27
Коментарів 0 Переглядів 3 726

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Кореспондентка поспілкувалася з військовими, волонтерами, місцевими


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Без здорових ясен ніколи не будуть здоровими зуби. Лише разом ці дві структури забезпечують добрий стан ротової порожнини. Якщо є проблема пародонтиту чи гінгвіту, то ніколи не буде якісної посмішки.

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.