Паляниця з макомЦю страву традиційно готують до Спаса, Преображення Господнього, яке відзначають 19 серпня. Схожі рецепти коржів з маком я зустрічала і в книзі відомої галицької кулінарки Ольги Франко. Цей рецепт прийшов у моє життя теж з Галичини, звідки родом мої батьки.
Отож, для смачних паляниць із маком потрібні такі інгредієнти:
3 яйця, 0,5 склянки цукру, 0,5 л кефіру, 50 г дріжджів, 0,5 ч. л. соди (погашеної оцтом), 0,5 пачки маргарину, борошна, скільки забере тісто.
Маргарин розтопила, ще теплим змішала із кефіром і одразу розчинила дріжджі. Додала цукор, яйця і соду. Поступово додаючи борошно, замісила тісто. Тісто має бути м’яке, але не рідке, як на хліб. Тісто накрила рушником і поклала на 2 години, щоб підходило.
Потім розкачала тісто шаром приблизно 1 см і виклала на змащене олією деко. Випікала 30 хвилин до готовності.
Доки тісто підходило, підготувала мак. 250-300 г маку змолола, залила водою, щоб лиш покрила його, і варила до випаровування води. Відклала, щоб остудився. Далі закип’ятила 2,5 л води, додала 5 ст. л. меду і цукру за смаком, щоб було досить солодко.
Коржики, мак і сироп приготувала звечора. Вранці коржики подрібнила руками, склала у велику каструлю, засипала маком і залила холодним сиропом. Можна їсти одразу, а можна зачекати 20-30 хвилин, щоб коржі просочилися сиропом, і тоді смакувати.
Смачного!
19-08-2015, 20:44
0
19 984