Чорничний пиріг з вершковою заливкою
Інгредієнти: 1,5 склянки чорниці (свіжої або замороженої), 4-6 ст. л. цукру.
Для тіста: 2 склянки борошна, 200 г масла, 2-3 ст. л. цукру, 1 пакетик ванільного цукру, дрібка солі, 1 жовток.
Для заливки: 180-200 г вершків або сметани, 2 яйця, 2-3 ст. л. цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 2 ст. л. крохмалю.Чорницю розморозила (свіжу треба промити), злила зайву воду, перемішала із цукром.
Масло порубала ножем із борошном, далі перетерла у крихту, додала решту інгредієнтів і замісила тісто. Тісто повинно бути густим, але пластичним, тому за потреби додавайте борошно. Загорнула тісто у харчову плівку і поклала у холодильник на 30 хвилин.
Потім вийняла тісто і виклала його у змащену маслом роз’ємну форму для випікання, сформувала бортики. Зверху застелила папером і насипала приблизно склянку квасолі. Поставила у розігріту до 200 °С духовку і випікала 10-12 хвилин.
Тим часом для заливки трохи збила яйця, додала цукор, вершки, ванільний цукор і крохмаль, добре перемішала.
Вийняла основу із духовки, забрала папір із квасолею. Виклала підготовлену чорницю і залила зверху заливкою. Знову поклала у духовку на 15-20 хвилин до золотистого кольору тіста.
Мої враження та поради. Такі пироги в Європі називають "тартами". Замість чорниці можете використати будь-які інші ягоди чи фрукти за вашим смаком. Ось, наприклад, варіант із малиною:
Я випробувала цей рецепт із замороженими ягодами, але вже скоро почнеться сезон свіжих і за цим простим рецептом ви зможете тішити своїх рідних щодня новим пирогом!
18-05-2014, 22:04
0
23 098