RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На полях – жодного бур’яну


Минулого тижня на Кіцманщині на базі ТОВ "Валявське" відбувся день поля. Участь в ньому брали не лише сільгоспвиробники Буковини, а й їх колеги з усіх регіонів України.

На зібранні аграріїв всеукраїнська компанія "Украгроком", яка тісно співпрацює з місцевим господарством, продемонструвала, як можна добиватися високих врожаїв, дотримуючись агротехнічних вимог.

Посіви чисті, гарні, без шкідників

– Наше головне стратегічне завдання – впровадження якісно нового, комплексного агрономічного супроводу клієнтів, – розповідає Валерій Плічко, генеральний директор компанії. – Маємо дев’ять представництв в Україні, 12 регіональних складів та власну базу фасування мінеральних добрив. База компанії нараховує понад три тисячі аграрних підприємств. Головними напрямками нашої діяльності є продаж мінеральних та водорозчинних добрив, засобів захисту рослин та насіння. Основними партнерами виступають Syngenta, Bayer, Basf, Pioneer, Maisadour.

За словами Валерія Плічка, перспектива співпраці для фермерських господарств є запорукою високого врожаю. Професійні агрономи -консультанти підбирають найбільш оптимальну схему підживлення культур та їх захист від шкідників, при якій господарі отримують найбільші прибутки з вирощеного. Як наслідок, щороку компанія збільшує обсяги продажу за рахунок збільшення клієнтської бази та інтенсифікації роботи з клієнтами.

Посідавши в автобуси, їдемо на демонстративні поля ТОВ "Валявське", які межують з сусіднім Заставнівським районом. Зупиняємось біля кожного, але засіяного різними культурами. Насамперед, що вражає, посіви чисті, гарні, без засилля бур’янів та шкідників.

– На цьому полі сім років росли багаторічні трави, – розповідає Анатолій Ендельберг, директор Тернопільського представництва "Украгрокому", який опікується агроформуванням у Валяві. – Площу ми переорали й посіяли кукурудзу на зерно, після чого зразу обробили грунтовим препаратом "Грінфорт– АХ-900". Минуло чотири тижні й, бачите, яка качаниста добірна і поле чисте, без внесення страхових гербіцидів. Схема захисту наших препаратів дає гарний результат. Весь технологічний процес ми ведемо аж до жнив. Підхід до справи практичний: дивимося, які грунти, які бур’яни, чи є шкідники, різні захворювання.

"Нині у нас практично немає агронома"

Аналогічна ситуація й на полях, де ростуть кукурудза, ячмінь, ріпак та соя.

– З "Украгрокомом" два роки тому почав працювати покійний батько, Василь Івасюк, відомий на Буковині аграрій, – згадує Андрій Дуп’як, зять Василя Корнійовича, який з дружиною – дочкою Івасюка, нині керують "Валявським". – Продуктивність полів відразу підвищилась майже на 20 відсотків. Нині у нас практично немає агронома – ці функції виконують представники компанії. Від неї отримуємо і насіння ріпаку та кукурудзи, на наступний рік отримаємо й насіння озимих пшениці та ячменю. Та найбільше нам імпонують ціна і якість. Якщо інші фірми правлять за свої добрива та послуги втридорога, то наші партнери – ні. Скажімо, їхню продукцію вони поставляють протягом 60 днів, інші – протягом півроку. Зараз, приміром, ми вже замовили міндобрива на осінь. Всього маємо 2200 гектарів ріллі. Висіваємо пшеницю, кукурудзу, ячмінь, ріпак, сою. Урожайність, приміром, пшениці – понад 60 центнерів з гектара. Привабливо й те, що агрономи компанії не бояться експериментувати.

– На теренах нашого району нараховується 21 агроформування, торік ми зібрали з гектара 62,5 центнера з гектара зернових, що є найкращим показником на Буковині. Цього би не було, якби наші аграрії не застосовували передові технології. Ми раді, що на Кіцманщину прийшла прцювати така відома в Україні компанія. Значить, знову будемо з багатим врожаєм.

– Щороку агроформування області приділяють особливу увагу сільгоспкультурам з боку забезпечення міндобривами та засобами захисту рослин, адже це головна передумова того, що буде урожай, – констатує Богдан Бойчук, начальник управління агропромислового виробництва галузевого департаменту ОДА. Наприклад, для проведення весняно-літніх польових робіт забезпеченість сільгосппідприємств мінеральними добривами складає 100,6 та пестицидами – 109,2 відсотків до потреби.
Василь Гринюк
3-07-2015, 13:45
Коментарів 0 Переглядів 1 859

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.