RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Найменша мама народила друге маля

При цьому мала лише 34 кілограми

Найменша в Україні мама, яка проживає на Буковині, вдруге народила дитину. 12 червня на світ з’явився хлопчик вагою майже три кілограми. При цьому сама мама мала лише 34 кілограми.

Про найменшу в Україні маму "МБ" писав ще в 2012 році. Тоді 25 жовтня Людмила Сомар із села Замостя Вижницького району народила здорову дівчинку. На той час за зросту 1 м 32 см жінка важила 36 кілограмів.
– Синочка назвали Іванком, бо народився він майже на Івана – 12 червня, – говорить 27-річна Людмила СОМАР. – При народженні дитина важила 2 кг 950 г, а зріст мала 49 см. Старша донечка Оля, якій 2,5 року, дуже непосидюча, але братика любить, допомагає мені. Чоловік хотів сина, але не озвучував мені свого бажання. А коли підтвердилося, що в нас таки буде хлопчик, був на сьомому небі від щастя. Він дуже мені допомагає з дітьми.

"Сама народилася з вагою 840 грамів"
Людмила зізнається, що хвилювалася перед пологами. Одразу після операції (кесаревого розтину) була дуже слабкою, не могла взяти дитину на руки, тому їй допомагала мама Ольга. Зараз почувається набагато краще, та й вдома "навіть стіни лікують". Жінка каже, що дуже щаслива, адже має все, про що мріяла: міцну сім’ю, двох діточок – і донечку, і сина. Каже, що із чоловіком Ігорем Сомаром дітей більше не планують, адже мають вже справжній "комплект".
Бабуся Ольга,‭ ‬матір Людмили,‭ на честь якої назвали старшу внучку, ще під час нашої першої зустрічі розповідала:
– Люда‭ – ‬моя‭ ‬четверта дитина‭ –‬ народилася семимісячною‭ ‬з вагою‭ ‬840‭ ‬грамів.‭ ‬Три місяці після народження вона була‭ ‬в лікарні на Фастівській,‭ ‬доки не набрала вагу‭ ‬2400‭ ‬г.‭ Дочка була маленька.‭ ‬Я все думала,‭ ‬що піде до школи,‭ ‬буде бігати‭ – ‬підросте,‭ ‬як і інші мої діти.‭ ‬А то немає цього‭!‬ Тоді ми вже пішли до лікарів у Чернівці‭ ‬й лікувалися довго.‭ ‬За ці роки Люда вже виросла на‭ ‬20‭ ‬сантиметрів,‭ ‬стала міцніша.‭ ‬Бо до‭ ‬18‭ ‬років вона мала тільки‭ ‬1,12‭ ‬м зросту.‭ ‬2003‭ ‬року‭ ‬дочка знову перестала рости,‭ ‬і ми поїхали до Києва.‭ ‬
Там нам‭ ‬уже сказали,‭ ‬що гормони росту закриті.‭

Батько дітей‭ ‬Ігор СОМАР‭ ‬розповідав:
– Із Людою ми‭ ‬познайомилися випадково‭ –‬ у маршрутці.‭ Спочатку подумав:‭ ‬куди ця дитина сама їде‭? ‬А потім‭ ‬розговорилися,‭ ‬попросив номер телефону.‭
‬І так почали зустрічатися.

"Зріст у дітей буде нормальний"
За словами лікаря, яка робила операцію, – професора Олени КРАВЧЕНКО, доктора медичних наук,‭ ‬завідувача кафедри акушерства,‭ ‬гінекології та перинатології БДМУ, народити дитину для такої жінки – високий ризик перинатальних ускладнень та кровотеч.
– Ми застерігали Людмилу щодо другої вагітності (що має бути перерва хоча б три роки), але вони із чоловіком наважилися вагітніти та народжувати, – говорить Олена Вікторівна. – Людмила годувала старшу донечку грудьми 2,5 року, тому думала. що не завагітніє, але все-таки завагітніла. Через те, що жінка так довго годувала грудьми, її організм виснажений, ще не встиг відновитися. Дуже важко їй було ще й тому, що дитина важила майже три кілограми. Якщо врахувати, що для жінки вагою 70 кг народити дитину вагою 3 кг – це нормально, то можемо собі уявити, як важко було виношувати таке маля Людмилі, яка важить майже у 2,5 разу менше.
Цікавились ми також і старшою дитиною Людмили. Дівчинка розвивається нормально. У 2,5 року вона вже має зріст 84-86 см, тому є надія, що зріст у неї буде нормальний.
Недуга Людмили (те, що вона такого маленького зросту) не має генетичного аспекту: вона сама народилася з дуже малою вагою. А оскільки батько дітей здоровий, то і діти будуть здоровими.

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
1-07-2015, 10:00
Коментарів 0 Переглядів 12 284

Теги -

У Раді оборони області вважають, що ворог може активізувати роботу диверсійно-розвідувальних груп і планувати масовані атаки на Великдень

Цього року православні відзначатимуть Великдень 5 травня
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час заходу збирали кошти на ремонт авто для артилеристів 80 окремої десантно-штурмової бригади


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.