Середина грудня, рік ось-ось закінчиться, а на ринках і у супермаркетах людей не так багато, як завжди. Не видно традиційного ажіотажу, масового змітання товарів із полиць. Не видно у руках пакетів, які ледь не рвуться від ваги, товстезних сумок зі свинними ніжками, рибою та шампанським. Люди здебільшого купують потроху і невеликими порціями: десяток яєць, кілограм макаронів, півкілограма свинини або куряче філе – дві штучки.
Продавці невпинно переписують цінники, виставляють дедалі більш неймовірні цифри. Зрозуміти можна, вони ж хочуть заробити. Пропорційно цьому дедалі менше людей купують товари, на ринках і великих магазинах покупців поменшало.
Щоб не відлякати значну кількість покупців, супермаркети дедалі більше товарів відкладають на полички зі знижками та різноманітними акціями. Так, в одному із великих магазинів міста о пів на дев’яту вечора 16 грудня було помітне пожвавлення. Здебільшого біля таких полиць та стендів: люди активно розбирали рибні консерви, консервовані овочі та паштети. Ціни тут, і справді, досить привабливі. Порівняно з магазинами, які ще донедавна асоціювали себе із гуртовими та низькими цінами, у супермаркеті такі продукти виявилися майже вдвічі дешевшими.
На продуктових ринках ситуація дещо інша. Тут щодня ціни зростають. Причому на всі товари та продукти. Продавці "фахово" пояснюють: "Ви бачили, який курс долара? Такими і ціни мусять бути". Люди чомусь цього не розуміють і не поспішають розкуповувати товар.
У середу, 17 грудня, на ринку "Центральний" у м’ясному павільйоні продавців було уп’ятеро більше, ніж покупців. Жінка у сірому фартусі показує, скільки і який шматок свинини коштує: "Оце філеєчка – 60 гривень, сало – 20. Це лише зараз, ну, ще три-чотири дні такі ціни, а перед Новим роком буде дорожче. Канєшно! Інакше не буде. Беріть вже".
Нагнітає ситуацію і жінка-продавець яловичини: "Оце м’яско – 90 гривень. Цьому теляткові три місяці, тому так дешево. А вчора я продавала за 120 гривень. Люди вмить розібрали. Молочне телятко дешевше, ніж 120 гривень, не коштує".
Наталя Семенович живе у селі неподалік Чернівців. Перебралася сюди лише влітку, але встигла заготовити цілий підвал власних запасів. Каже, що саме це її виручає. Але новорічний стіл все одно буде серйозно корегувати:
– Від свинини цього року відмовляюся. Перейду на курятину. З неї зварю холодець. Також не буду купувати маслини, різні італійські смаколики, які я так полюбляю. Приїдуть батьки, харчі привезуть. Накриємо стіл так, щоб просто було що поїсти. "Олів’є" зробимо обов’язково.
Ірина Калетнюк живе у Чернівцях. Каже, що до Нового року традиційно купували щось екзотичне, дороге, те, що не могла купувати щодня. Цього року від цього змушена відмовитися.
– Раніше я робила салатики з екзотичними продуктами: рибкою червоною, мідіями, креветками. Ще сьомги шматочок намагалася на стіл покласти, ікру червону. Тепер це все шалені гроші коштує. М’ясо, напевно, куряче куплю. Рибу – хіба що скумбрію одну куплю, щоб спекти з овочами. Приготую звичайні страви, щоденне меню буде на святковому столі. І менше готуватиму. Думаю, у цьому немає нічого поганого – менше викидати доведеться, – каже чернівчанка.
Ліна НАГІРНЯК