RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Нічна черга на вступ

За тиждень прийому документів вузи області відвідала рекордна кількість абітурієнтів.

Прийом документів у вузи стартував 11 липня, та вже 10 липня о 15.00 під воротами Чернівецького національного університету утворилася черга. Протягом тижня бажаючі вчитися в цьому університеті простоюють у черзі навіть вночі.

"Вступають цілими сім’ями"

Біля воріт ЧНУ – дерев’яні лавки, стільці. Навколо – припарковані машини. Люди з різних міст і сіл приїжджають до університету ще ввечері, ночують біля резиденції, а зранку подають документи на вступ. Щоразу в одного з батьків абітурієнтів у руках зошит. Туди записують людей у чергу.

– Хочеш записатися до черги? – запитує батько одного з абітурієнтів, який сидить на лавці біля воріт ЧНУ. – Та-а-к, будеш уже 72 в черзі (станом на 21.00 10 липня, – авт.).

– А ви хіба тут усю ніч будете сидіти? – запитую.

– Аякже, – каже чоловік. – Вступ дитини – важливо. Ночуватимемо тут разом з іншими людьми. Я приїхав з Вижниці, є тут люди з Хмельницького, Тернополя.

Під стінами ЧНУ абітурієнти та їхні родичі ночують уже тиждень. Вони сплять у машинах та багато спілкуються.

– Краще отак посидіти, але знати, що документи на вступ подані вчасно, – розмірковує абітурієнтка з Хмельницького Надія ШОРОДОК. – Якщо щось не так з документами, то є час привезти інші. Тому приїхали до вузу на ніч. Разом зі мною мама, тато, бабуся, а також молодша сестра, яка вступатиме наступного року.

На наступний день займають чергу абітурієнти і в Буковинський державний медичний університет. Перші люди в черзі з’являються з 6.00.

В решті чернівецьких вузів черги менші. Чимало подають заяви на вступ через Інтернет.

"Ажіотаж –штучний"

Через чималий ажіотаж на вступ у приймальних комісіях змушені працювати до останнього клієнта. Як розповів відповідальний секретар БДМУ Володимир ГЛУБОЧЕНКО, найбільше часу займає електронна реєстрація заяв на вступ.

– Найдовше доводиться працювати через реєстрацію електронних заяв, – каже Володимир Глубоченко. – Живі черги намагаємося ліквідовувати оперативно. Тому абітурієнти затримуються до 18.00-19.00. Та через електронні заяви затримуємося і до 21.00.
Ліквідувати черги біля ЧНУ складніше. Через це нерідко ввечері у приймальних комісіях приймають документи лише в людей, які приїхали здалеку.

– Такі черги утворюються через те, що люди бояться не встигнути подати документи на вступ, – каже відповідальний секретар приймальної комісії ЧНУ Тарас ЗВОЗДЕЦЬКИЙ. – Оскільки цього року прийом документів розпочався на десять днів пізніше. Проте заяви приймають з 11 до 31 липня. Немає значення, коли подати документи. Цей ажіотаж створений штучно.

Економісти переважають

Протягом першого тижня прийому документів у вищі навчальні заклади Чернівців абітурієнти подали понад десять тисяч заяв. Найбільшим попитом серед вступників користуються економічні спеціальності.

– Під час вступної кампанії рейтинговими на цей час в нашому вузі є факультет іноземних мов, економічний факультет та інститут фізико-технічних і комп’ютерних наук, – розповів Тарас Звоздецький. – Кількість вступників, очікуємо, що буде такою ж, як і торік.
– Найбільший попит нинішнього року у вузі на спеціальності "Фінанси і кредит", "Менеджмент" та "Туризм", – розповіла заступник відповідального секретаря приймальної комісії Чернівецького торговельно-економічного інституту Алла ТРУФИН. – Набір студентів цього року непоганий. Ми вже прийняли 600 заяв на вступ від абітурієнтів.

В Буковинському державному медичному університеті рейтингові спеціальності – "Лікувальна справа" та "Педіатрія". (Марина КОРПАН)


Графік роботи приймальних комісій (11 липня – 1 серпня)

Буковинський державний фінансово–економічний університет

З понеділка по п’ятницю – від 08.30 до 18.00.
Субота – до 18.00.
Неділя – до 16.00.

Буковинський державний медичний університет

З понеділка по п’ятницю – від 08.30 до 18.00.
У вихідні – до 15.00.

Буковинський університет

З понеділка по п’ятницю – від 09.00 до 18.00.
У суботу – до 14.00.
Неділя – вихідний.

Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича
Щодня – з 08.30 до 17.00.
Вихідних немає.

Чернівецький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету
З понеділка по п’ятницю – з 09.00 до 17.00.
У суботу – до 13.00.
Неділя – вихідний.
Редактор: Igor
19-07-2014, 13:37
Коментарів 0 Переглядів 2 310

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.