RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Забрали до війська, а жити за що?

Понад тисяча буковинців мобілізована до армії в зв’язку із ситуацією в країні. Залишивши свої робочі місця, вони нині служать. Зарплати отримали частково. Скаржаться, що тим, у кого є сім’я, нині сутужно.

Чернівчанина Олексія із третього березня викликали на військові навчання, які тривали до 18 березня. А з 19 березня він був мобілізований до армії як зв’язківець. Зарплату отримав за 19-31 березня – 800 гривень. Каже, це без надбавок та премії. А ще за два тижні навчань – добові 126 гривень. Оце й усі гроші, які вдалося принести в сім’ю. А до того працював у підприємця й заробляв понад дві тисячі гривень. Розповідає, що багато з військовозобов’язаних скаржаться, що їхнім сім’ям нині сутужно. "Я розумію, що мусимо служити, бо така ситуація в країні, але потрібно зважати й на наші сім’ї", – каже чоловік.

Дадуть і оклад,
і премії, і винагороди


Обласний військовий комісар Віталій Чурай чув про скарги військовозобов’язаних. "Але зараз така ситуація", – каже. Запевняє, що військовослужбовці, мобілізовані до армії, отримують зарплату. Гроші на це виділили з резервного фонду. Частину вже виплатили й до кінця квітня виплати триватимуть. Окрім того, уряд прийняв рішення, що ці військовозобов’язані отримають оплату в повному обсязі.

– У військкоматі розрахувалися з військовозобов’язаними, призваними по мобілізації, за березень та десять діб квітня, – пояснює Віталій Чурай. – За інші 20 діб квітня гроші вже підходять. Є вказівка, щоб ми почали рахувати грошове забезпечення, і до кінця квітня з усіма, які були мобілізовані, розрахуємося. За перший місяць, тобто за квітень, отримають 1200-1500 гривень – це як мінімум. У травні вже будуть більші нарахування. З усіма надбавками виходить приблизно дві тисячі гривень – це мінімальна зарплата з мінімальним посадовим окладом і мінімальною вислугою. А може сягати й 5-6 тисяч гривень. Ми призвали колишніх прапорщиків та військових, які неодноразово виконували миротворчу місію в Косово й мають вислугу по 10-15 років. Вони пішли на сержантські посади, і в них буде зарплатня 4-5 тисяч гривень.

За навчально-тактичні збори в березні – інша процедура виплати. Ми платили добові, а середню зарплату по підприємству мав виплачувати роботодавець. Потім міністерство оборони через військкомат компенсує кошти підприємствам. Гроші надійшли, але ми ще їх не компенсували – не з усіх підприємств дали довідки. Також виплатили добові за навчання.

Віталій Чурай пояснює, що кошти так довго надходили тому, що мали пройти всі бюджетні процедури зміни кошторису.

Зарплату на підприємстві зберігають, але чи виплачують?

Скільки триватиме ще мобілізація, ніхто не знає. Другого травня минає 45 днів, які були оголошені для мобілізації.
– 45 діб мобілізації – це номінальна дата, яка нічого не визначає, – каже Віталій Чурай. – Поки що ситуація в країні не покращується, тож цілком можливо, що буде наказ про продовження мобілізації.

Військовий комісар пояснює, що на час мобілізації роботодавці не мають права звільняти тих, кого мобілізували.
– Із першого квітня діє зміна до закону, де визначено, що за військовослужбовцями, призваними на мобілізацію, зберігається місце роботи й середня місячна зарплата. Щоправда, написано, що зарплата зберігається. Але чи її повинні виплачувати, чи вона просто зберігається – роз’яснення уряду немає.

А поки що військовозобов’язані, залишивши роботу, служать в армії. Їх, по суті, утримують рідні. Кореспондент "МБ" біля воріт чернівецької військової частини за годину побачив приблизно 15 родичів військовослужбовців. Біля їхніх ніг – по три-чотири великі сумки, повні харчів. Також біля кожної сумки – великі пляшки води.

– Два тижні тому мобілізували мого чоловіка, – говорить жінка, яка вже чекає на чоловіка більше години. – А що робить тут? Я не знаю! Залишив роботу через мобілізацію. І нічого не говорять: скільки ще будуть тримати й куди потім? А поки що він тут за наш рахунок. Їсти добре не дають, то що можна на тих кашах вижити? От принесу поїсти щось таке, що може стояти два дні, бо холодильника немає. Та й грошей уже пішло. Тисячу? Та ні, більше! То сто, то двісті гривень, то спальник купити, бо везуть на навчання... А на воду скільки йде грошей!
Справді, усі тільки й передають військовим великі пляшки води.

– Ага, нагадав, ще двісті гривень принеси! – говорить чоловік у формі жінці біля воріт...
Людмила ОСАДЧУК, Валерія ЧОРНЕЙ
26-04-2014, 09:53
Коментарів 0 Переглядів 4 676

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.