RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Скільки ж коштує закордонний паспорт?


Ціна закордонного паспорта на офіційному сайті міграційної служби – 377,15 гривні, але у райвідділах вона була вищою. За що платимо і чи всі виплати під час оформлення закордонного паспорта обов’язкові?

"Скільки коштує закордонний паспорт?" – звернувся із запитанням до редакції "МБ" чернівчанин Сергій Бурий. Відкривши сайт Державної міграційної служби, бачимо ціну 377,15 гривні. Чоловік дивується: "А чому у відділі на вулиці Кармелюка мені сказали, що ціна закордонного паспорта 450-460 гривень? За що платимо всю іншу суму?"

Для подання документів – черга на серпень

Щоби з’ясувати ситуацію, вирушаю до Шевченківського районного відділу. У кутку приміщення – широкий стіл з паперами: заяви і папір із записом на чергу для подання документів для закордонного паспорта. Черга – на четверте серпня. На кожному папірці по 20 людей.
Поруч на стіні – інформаційний стенд, де чітко розписано, скільки коштує закордонний паспорт і за що потрібно платити. Сума 377,15 гривні. Але уточнюю у працівника ціну.

– Паспорт коштує десь 450 гривень. Черга, бо дуже багато людей робить закордонні паспорти, – він піднімає файл, у якому закладено багато паперів.

Я відповідаю, що на сайті міграційної служби ця ціна нижча на 70 гривень. Працівник пояснює, що, мовляв, жодної вказівки вони не мають, а плата інакшою не може бути. Зрештою отримую папірець, де вказано, що і на який рахунок маю сплатити. Останній платіж – державне підприємство "Документ". Мені пояснюють, що я заплачу за те, що мої дані запишуть у анкету.

"Я й сам нещодавно робив закордонний паспорт і заплатив 450 гривень", – був останній аргумент працівника.

Ціна термінового закордонного паспорта на сайті Державної міграційної служби – 634,3 гривні. А ось на папірці з реквізитами від Шевченківського райвідділу міграційної служби ця ціна вища на 200 гривень. Заплатити по сто гривень пропонують державному підприємству "Документ" та страховому товариству "Домінанта".

ДП "Документ" та страховим компаніям платимо добровільно

Чому офіційна ціна відрізняється від місцевої і за що платимо при виготовленні закордонного паспорта? Пояснити це попросили начальника управління Державної міграційної служби у Чернівецькій області Віталія Вербицького.

Він розповідає, що доплачувати потрібно, якщо залишаєте старий закордонний паспорт чи вклеюєте фото дитини. А потім озвучує, що стандартна ціна виготовлення закордонного паспорта протягом місяця становить 377,15 гривні. Сплати за послуги ДП "Документ" та страховій компанії є додатковими і добровільними. Але у ціну варто враховувати банківські сплати.

– У нас підписаний план взаємодії із державним підприємством "Документ", яке надає консультаційні послуги, допомагає оформити заяву-анкету на отримання паспорта. Це коштує приблизно до 100 гривень, – каже Віталій Вербицький. – Якщо людина погоджується, тоді сплачує цю суму. Страхові компанії теж лише пропонують свої послуги, їх можна платити, а можна не платити.

Страхова компанія видає поліс – страхуєте закордонний паспорт, здоров’я людини. Це не є обов’зковим платежем. Страховий поліс діє впродовж усього терміну паспорта. У критичних випадках він допомагає. Були випадки, коли люди потрапляли у ДТП за кордоном і отримували страховку на лікування.

Ще раз наголошую, якщо не хочете сплачувати додаткові послуги, можете від них відмовитися. Обов’язковими є сплата за бланк паспорта, послуги міграційної служби і державне мито. З приводу черг на видачу закордонного паспорта Віталій
Вербицький пояснив, що нині мають чималий наплив відвідувачів. Але з усіма намагаються впоратися і був здивований, що черга запису вже на четверте серпня.

– Жодних проблем із бланками паспортів немає, все є у наявності. Але кількість людей збільшилася, – пояснює Віталій Вербицький. – Якщо у січні минулого року видавали приблизно три тисячі паспортів, то цього року у січні видали їх вже 4,3 тисячі. Зазвичай маємо більший наплив людей із середини травня, а цього року кількість збільшилася вже із середини лютого. Але жодній людині не відмовляємо.

У зв’язку із критичним збільшенням людей знаю, що у Шевченківському райвідділі є черга. Але це не ми її створюємо, люди між собою домовляються. На Кармелюка працює один комплекс, за допомогою якого роблять закордонні паспорти. Там приймають від 45 до 60 людей, хоча норма – 30 людей. Кому терміново потрібен паспорт, спрямовують в обласне управління міграційної служби на вулиці Шептицького.

Папірець із реквізитами обрізали

Після нашої розмови в обласній державній міграційній службі пообіцяли вивісити табличку, що сплати ДП "Документ" та страховій компанії є добровільними.

За тиждень вирішила перевірити, чи дотрималися чиновники свого слова. Знову йду до Шевченківського райвідділу управління міграційної служби.

Черга на подання документів для закордонного паспорта різко скоротилася – тепер записують на 26 травня. І вже не обмежуються лише 20 людьми.

Інформації про те, що сплата ДП "Документ" та страховим компаніям є добровільною, ніде не знайшла. Але працівник відділу вже видає папірці із реквізитами без реквізитів ДП "Документ" і сплати 60 гривень. І тепер сума закордонного паспорта становить 377,15 гривні.
Людмила ОСАДЧУК

Контактні телефони
Якщо є скарги з приводу роботи управління Державної міграційної служби у Чернівецькій області, можна звертатися за телефоном 59-16-79.

До речі

Шевченківський райвідділ управління міграційної служби у Чернівецькій області найближчими тижнями переїде з вулиці Кармелюка, 9. Він буде розташовуватися у приміщенні на проспекті Незалежності, 70 (навпроти дитячої поліклініки). Окрім того, у Чернівцях відкриють сервісний центр для видачі закордонних паспортів.

– Отримали в оренду на проспекті Незалежності, 70, приміщення на 320 квадратних метрів і туди вирішили перенести відділ з вулиці Кармелюка, де він знаходився на шостому поверсі, – розповідає Віталій Вербицький. – Тепер відділ буде на першому поверсі, до того ж на проспекті зручна транспортна розв’язка. Тож це буде набагато зручніше.

Зараз у приміщенні робимо ремонт, налаштовуємо інтернет-мережі. Плануємо за кілька тижнів перевезти Шевченківський райвідділ.
Також планують відкрити сервісний центр ДП "Документ", де видаватимуть закордонні паспорти. Він буде на вулиці Руській, 31. Розрахований на прийом до 40 людей. Але оформлення закордонного паспорта у сервісному центрі обійдеться на 250 гривень дорожче.
Такі сервісні центри діють у шести областях України. А з середини квітня він запрацює і в Чернівцях. 
28-03-2014, 15:21
Коментарів 0 Переглядів 21 002

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.