RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Власників особняків знову труситимуть


Новий податок здебільшого сплачуватимуть ті буковинці, які володіють габаритним житлом, здають його в оренду, мають кілька квартир-будинків. Щоб не виникало непорозумінь, їм краще самим звернутися до податкових органів для звірки.

Податок із нерухомого майна для українців колишня влада поспішала запровадити. Але через недосконалий механізм його застосування та невдоволення осіб, які підлягали під його дію, податок впроваджували та скасовували неодноразово впродовж кількох років. Щоразу з кожним наступним етапом змінювали й правила, і розцінки оподаткування. Минулого року податок встиг попрацювати, і впродовж цього короткого часу буковинці навіть почали його сплачувати.

Із січня 2014 року податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, знову запрацював і нібито вже остаточно. Щоправда, у новій редакції є чимало змін. Що потрібно знати про цей податок буковинцям, кореспондент "МБ" запитала у фахівців.

– Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової нерухомості, – пояснює Наталія БАЛЬОН, начальник інформаційно-комунікаційного відділу ДПІ в м. Чернівцях.
– Власники об’єктів житлової нерухомості – громадяни сплачуватимуть податок за 2013 рік у поточному 2014 році.

База оподаткування об’єкта чи об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи-платника податку – зменшується:

 для квартири/квартир, незалежно від їх кількості – на 120 м2;
 для житлового будинку/будинків, незалежно від їх кількості – на 250 м2.

Крім того, ст. 265 Податкового кодексу передбачено надання пільги власникам, які володіють різними видами об’єктів житлової нерухомості. У разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток, база оподаткування зменшується на 370 м2.

Якщо ж площа нерухомості перевищуватиме зазначені пільгові метри, то платити податок доведеться лише за ті квадратні метри, які перевищують визначений розмір.

Про те, які суми платити, на які рахунки й до якого терміну, буковинцям повідомлять податкові органи в податковому повідом­ленні-рішенні, які надійдуть поштою до 1 липня цього року. Але можна й не чекати цього повідомлення. Людина може самотужки з’ясувати, чи повинна вона сплачувати цей податок, якщо звернеться з письмовою заявою до податкових органів для звірки. А саме, щодо:

 об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їхніх часток, що перебувають у власності платника податку;
 розміру житлової площі об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
 права на користування пільгою зі сплати податку;
 розміру ставки податку;
 нарахованої суми податку.

Наталія Бальон наголошує: якщо повідомлення на сплату податку вже одержано, але платник не згоден із визначеною сумою, він також може звернутися до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) та здійснити звірку на підставі оригіналів документів, зокрема документів про право власності на житлові об’єкти. У разі виявлення розбіжностей даних контролюючого органу та даних платника, контролюючий орган здійснює перерахунок суми податку й надсилає такому платникові нове податкове повідомлення-рішення з уточненою сумою податку.

1% – 12,18 грн/м2,
2,7% – 32,88 грн/м2

Довідка

Детальну інформацію щодо нарахування й сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платники можуть отримати за адресою: м. Чернівці, вулиця Червоноармійська, 200А, каб. №222, або за телефоном: 54-60-23.
Консультації з питань правильності обчислення та надання пільги зі сплати податку на нерухомість надають у всіх Центрах обслуговування платників податків області.
Адреси ЦОПів Чернівецької області можна переглянути за посиланням: http://cv.minrd.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/

КОРОТКО
 Пільги щодо сплати податку на нерухоме майно не поширюються на об’єкти оподаткування, які використовуються їхніми власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються в підприємницькій діяльності).

Ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за 1 м2:
 для квартир, житлова площа яких не більше 240 м2, розмір ставки становить не більше 1% (12,18 грн); житлова площа яких перевищує 240 м2, розмір ставки становить 2,7% (32,88 грн) розміру мінімальної заробітної плати;
 для житлових будинків, житлова площа яких не більше 500 м2, розмір ставки становить не більше 1%; житлова площа яких перевищує 500 м2, розмір ставки становить 2,7%;
 для різних видів об’єктів житлової нерухомості, житлова площа яких не більше 740 м2, розмір ставки становить 1%; житлова площа яких перевищує 740 м2, розмір ставки становить 2,7%.

Наприклад

Фізична особа має у власності квартиру житловою площею 150 м2 та житловий будинок житловою площею 270 м2.
Площа квартири 150 м2 сумується із площею будинку 270 м2, зменшується на 370 м2 (податкова пільга) і множиться на ставку податку (оскільки сумарна житлова площа різних видів об’єктів не перевищує 740 м2, то ставка податку – 1% розміру мінімальної заробітної плати).

Розраховуємо:
12,18 грн х ((150 м2 + 270 м2) – 370 м2) = 609 гривень податку потрібно сплатити.

Або інша ситуація: фізична особа має у власності дві квартири житловою площею 30 і 70 м2 та житловий будинок житловою площею 120 м2.
Площа будинку 120 м2 сумується із площею квартири 30 м2 та квартири 70 м2, зменшується на 370 м2 (податкова пільга).

Розраховуємо:
(120 м2 + 70 м2 + 30 м2) – 370 м2 – податок не потрібно сплачувати.

Цифри

 31 юридична особа задекларувала податок на нерухоме майно в ДПІ в Чернівцях станом на перше березня.

 52,4 тисячі гривень складає загальна сума нарахувань юридичних осіб на 2014 рік.

 18,7 тисячі гривень податку вже перераховано до місцевого бюджету.

 194 чернівчан-власників об’єктів житлової нерухомості сплачуватимуть цього року податок на суму 32 тисячі гривень (згідно з інформацією на сьогодні, дані будуть уточнюватися).

 993 чернівчан звірили об’єкти житлової нерухомості з податковою інспекцією.

 2000 буковинців здійснили звірку ще до 1 січня 2014 року.
6-03-2014, 17:13
Коментарів 0 Переглядів 2 595

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.