RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Екстремісти» із ОДА


Геволт! "Фашисти" дісталися толерантної Буковини. Як виявилось, будинок із левами зайняли "екстремісти". Причому не місцеві, а заїжджі. Про це заявив представник Віктора Януковича в області Михайло Папієв. Ми вирішили на той "екстремізм" подивитися. Що ж то за люди в ОДА зібралися, що губернатор вже котрий день ховається поза межами будівлі.

Звітуючи "на Київ", Михайло Папієв повідомив, що приміщення ОДА штурмували "екстремісти з Тернопільської та Івано-Франківської областей". Президент Янукович повірив і озвучив оту "качку" на всю Україну (може, якби менше "качкам" вірив, а справді цікавився, чим люди живуть, то не довів би країну до такої ситуації).

А вуса, вуса в нього які! Трохи схожі на шевченківські

Іду до того "екстремістського" кубла в Чернівецькій ОДА. На підступах до адміністрації мене бувалого (тиждень провів на вулиці Грушевського у Києві як журналіст, спостерігаючи, як "миролюбивий" "Беркут" гамселить гранатами і палицями своїх співгромадян) охоплює страх. Підходжу ближче. Більш "моторошної" картини годі й чекати: троє чоловіків спалюють дрова у металевій діжці. Дивно, але з вигляду всі усміхнені й привітні. Може, ці посмішки – для прикриття? Усі троє – в широких кожухах. Особливо широкий кожух у вусатого діда – під таким легко можна заховати сокиру чи обріз мисливської рушниці. А вуса, вуса в нього які! Трохи схожі на шевченківські, а трохи на козацькі. Бандерівські, словом. Ці вуса зовсім не схожі на добрі і справедливі вуса нашого губернатора. Холодний січневий вітер зловісно розвіює у тих вусах сивину, як символ українського "екстремізму".

За барикадою стоять міліціонери та "молодчики". Останні одягли завужені штани та яскраві куртки. Руки тримають у кишенях. Холодно.
У коридорі адміністрації стоїть строковик внутрішніх військ Денис із Хотинського району. Чи міг цей молодий хлопчина подумати, що його витягнуть із теплої казарми і закинуть у саме "пекло" до "екстремістів"?

Денис каже, що атмосфера тут приємна і люди доброзичливі. Напевно, лукавить або перебуває в стані незнання (губернатору ж бо і Януковичу краще знати, де та доброзичливість). Очевидно, Денис, в силу свого віку, ще не розуміє, що за "страшні люди" його оточують.
Праворуч – коридор. На вході туди написано "Харчоблок". Присягаюся, що бачив там жінок із ножами. Із широкими посмішками вони там щось різали, кип’ятили. Напевно, готували бутерброди, які потім роздавали людям і солдатам внутрішніх військ. Усередину зайти не наважився. Хто знає, може, за цілком мирним "харчоблоком" розміщена катівня для тих, хто досі підтримує "гуманну і схильну до доброти" владу Януковича.

У холі натовп зібрався у коло, і почалося якесь обговорення. Напевно, виношують план чергового штурму чи нападу на мирних чернівчан. Один із депутатів обласної ради говорить у мікрофон, який транслюється через гучномовець – неодмінний атрибут "терористів та екстремістів". Одна із присутніх, не будучи депутатом, вимагає мікрофон у депутата і той його віддає. Жінка починає вносити свої пропозиції щодо подальших дій, а депутат стоїть і киває головою. Це де таке нахабство бачили, щоби в депутатів мікрофон забирати? Суцільна вакханалія і безлад! Жодної тобі субординації. Спробували би в Галиця чи Гайничеру на сесії облради мікрофон випросити… А дзуськи.
Після наради "екстремісти" гуртом голосно затягнули Гімн України. Він грізно ширився коридорами "окупованої" будівлі. Після цього хтось вигукнув "Слава Україні!" "Екстремістський" натовп відповів "Героям слава!" Моторошне видовище…

"Тут всі жителі Чернівців і області"

Помічаю знайому, з якою навчався в університеті. Нині вона працює в Інституті післядипломної освіти. До приміщення ОДА прийшла на нараду. Каже, що працюють у штатному режимі і жодного дискомфорту не відчувають. Та я ж знаю, що вірити їй не можна, бо вона родом із Городенківського району Івано-Франківської області. Напевно, вона заодно з "екстремістами" і працює у держустанові під прикриттям.
Одна із "бандерівок", Ольга, не ховає обличчя. Вона останнім часом живе в Чернівцях, але родом із Вижниці. Наважуюся запитати в неї, де ховаються франківські та тернопільські "екстремісти"?

– Немає тут екстремістів, тут всі жителі Чернівців і області, – каже Ольга.

Запитую, чи не боїться вона відповідальності за те, що перебуває зараз в ОДА.

– Головне не боятися говорити правду, – продовжує дівчина. – Якщо за тобою немає брехні, то немає чого боятися. Не варто боятися публічності, бо декому якраз трохи не вистачає сміливості. Батьки мене за мою позицію не сварять. Навпаки, вони теж політично активні люди. Вони би швидше осудили мене, якби я сиділа вдома і нічого не робила.

Біля Ольги стоїть молодик із загрозливою рудою бородою. Цей – точно "екстреміст", думаю, бо хто зна, може, той, хто сьогодні носить бороду, завтра носитиме "пояс шахіда". Та чоловік налаштований серйозно і не відчуває жодних докорів сумління.

– Продовжуватиму протестувати, – каже бородатий чернівчанин Ігор. – Чи у цій будівлі, чи поза її межами. Протест не прив’язаний до якогось місця чи будівлі. Ми нічого не порушуємо, перебуваючи тут, бо це приміщення належить громаді.

За годину перебування в епіцентрі "екстремізму" добряче перенервував. Відчув, що потрібно втікати до настання сутінок. Страшно уявити, що відбувається тут уночі. Відбігши на безпечну відстань, озирнувся і впіймав на собі погляд вусатого діда: той посміхався і продовжував спалювати дрова у бочці.
Михайло САЛІТРА
31-01-2014, 17:24
Коментарів 0 Переглядів 2 311

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.