Цієї новорічної ночі домінантними мають бути холодні кольори в оселі, переважно вегетаріанська їжа на столі, а вбрання – тільки зручне та улюблене.
Прийдешній 2014 рік – це рік Синього Дерев’яного Коня. Повністю Кінь вступить у свої права через місяць після початку нового року – 31 січня 2014 року, і триватиме його заступництво до 18 лютого 2015 року.
На ялинці – переважно сині кольориСама назва року підказує, як правильно прикрасити оселю до свята. Домінантними в будинку мають бути дерев’яні статуетки. Не завадить також посуд із зображенням коня чи навіть конячка-гойдалка біля ялинки.
Символами року є підкова та дзвіночки. Тому підкову можна повісити на двері і прикрасити її синіми стрічками. В кімнаті ж новорічної ночі треба постелити солому чи зробити букет із сухоцвітів.
Ялинка в рік Синього Коня також має бути особливою. Як радить чернівецька дизайнерка Світлана КРАЧИЛО, її можна прикрасити в холодних кольорах.
– Кілька років тому з’явилася тенденція прикрашати ялинку в один колір, – розповідає Світлана Крачило. – Але такий варіант не обов’язковий. Все залежить від настрою. Якщо особливий передсвятковий настрій є, то ялинку можна прикрасити в холодних кольорах. Скажімо, можна купити сині іграшки, такі ж стрічки і зробити особливу ялинку.
Елементи синього можна також лише додати до ялинки, на якій уже будуть іграшки, що залишилися з минулого року.
– Вважаю, що кожного року ялинку треба прикрашати по-новому, але це не означає, що треба викинути чи забути про старі іграшки, – каже С. Крачило. – Ні, їх треба охайно зберігати. А оскільки варіантів ялинкових прикрас кожного року дуже багато, то можна просто до улюблених прикрас на ялинці додавати щось нове.
Старим подряпаним, але улюбленим іграшкам можна дати також нове життя, прикрасивши їх бісером чи блискітками того ж синього кольору.
– Фабричні іграшки – чудова прикраса, але без певного змісту. Натомість іграшки, зроблені власними руками, містять у собі певну енергетику, якийсь позитив чи спогади, пов’язані з виготовленням іграшки, – зауважує Світлана Крачило. – Для прикладу, можна виготовляти чудові іграшки із соленого тіста чи ниток, розмалювавши їх буковинськими кольорами — зеленим, бордово-рожевим чи синім.
До вбрання – аксесуари у формі коника чи підковиХорошим варіантом для новорічного вбрання стануть натуральні тканини і кольори глибоких шляхетних відтінків: синій, зелений, фіолетовий, бірюзовий, сірий. Як аксесуари можна використовувати брошки й камені тих самих кольорів. Бірюза, топаз, смарагд, сапфір – всі вони підкреслять наряд і здобудуть прихильність Синього Коня.
– У новорічну ніч до свого образу можна додати тільки якийсь аксесуар синього кольору або маленького коника у формі значка. Фігурку коника можна намалювати й на щоці, – радить Світлана Крачило. – Натомість одягати треба те, що личить особисто тобі і в чому найкраще почуваєшся. Не треба звертати увагу на те, що колір року – синій. Не обов’язково, що вбрання має мати такий же колір.
Щодо фасонів, то тут теж багато простору для фантазії. Одягати можна все. Головне, щоби було комфортно.
– Головне, щоби в одязі під час зустрічі Нового року було комфортно, – розповідає дизайнерка. – Хоча все залежить ще й від того, де ви будете зустрічати свято. Або в товаристві друзів десь у горах, або вдома, або ідете в ресторан. Скрізь одяг буде різним.
До новорічного
столу – овочі та
якнайбільше сухарівПід час зустрічі Нового року Коня експерти радять готувати страви з легкою текстурою, оскільки кінь їсть лише якісну і свіжу їжу.
– Гаряче, салати і закуски на зустріч року Коня рекомендую готувати з овочами і фруктами, – радить студент кафедри технології і організації ресторанного виробництва торговельно-економічного інституту, кухар одного із чернівецьких ресторанів Іван ІВАНЧУК. – М’ясо, морепродукти та рибу можна використовувати будь-які – на свій смак. Аби було не тільки смачно і ситно, але й цікаво, можна надати закусці форми коня. Також можна пофантазувати і надати страві вигляду новорічних атрибутів – ялинки чи сніговика. Смакоту можна подати і в тарталетках або кошиках – виглядатиме і апетитно, і водночас незвично.
Традиційно на новорічному столі має бути салат "Олів’є". Стандартними залишаються мандаринки, цукерки і шампанське.
– Окрім того, конячці сподобається, якщо на столі стоятиме якнайбільше овочевих страв – з моркви, буряка, картоплі, огірків чи зелені. Скажімо, один із варіантів – морква по-корейськи. Китайці запевняють, що на новорічному столі потрібно поставити рибні страви, – каже Іван Іванчук. – Якщо ви дотримуєтеся східних традицій, то годиться також оселедець під шубою. Конячки також обожнюють похрумкотіти сухариками та сушками. Тому їх можна включити до різноманітних салатів чи закусок. Для прикладу, в сухарних крихтах можна обкатати шматочки курячого філе, яке попередньо було замариноване з ароматними спеціями.
Оскільки улюблена страва коня – овес чи яблука, то можна зробити котлетки з вівсяними пластівцями або ж яблучний пиріг.
– До новорічного столу нинішнього року доречні котлети. У фарш можна додати попередньо замочені в молоці вівсяні пластівці, – каже кухар. – Яблука, які так до вподоби коням, підуть на пиріг, суфле або для запікання з гусаком. Було б чудово спекти домашнє вівсяне печиво різноманітної форми. Потім його можна загорнути у фольгу і повісити на ялинку.
За словами кухаря, до новорічного столу з напоїв варто ставити морси, соки, молочні коктейлі, кумис, мінеральну воду, лікери і, звичайно, шампанське.
Марина КОРПАН
Як святкуватимете Новий рік?Оксана САВЧУК, заслужена артистка України, солістка дуету "Писанка":
– Ми цього року будемо святкувати в родинному колі, але також, як завжди, ще й працюватимемо. Тому це буде скромна вечеря. Перед Новим роком о 00.00 ми завжди намагаємося бути в хаті, бо в мене в новорічну ніч ще й день народження.
Павло ДВОРСЬКИЙ,
народний артист України:
– Святкуватиму в Києві разом із друзями, творчими побратимами, молодшим сином В’ячеславом. Нині у столиці відбуваються такі громадянські, патріотичні події. Мабуть, на Новий рік підемо і заспіваємо якусь гарну новорічну пісню і на Євромайдані.
Степан МЕЛЬНИЧУК,
ректор ЧНУ імені Ю. Федьковича:
– Святкуватиму в родинному колі. Оскільки моя робота пов’язана з людьми і різними справами суєтними і житейськими, то в мене найкращий відпочинок – це сім’я.
27-12-2013, 15:59
0
4 964