RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Угоди чи продаж?


Янукович випросив у російського президента Путіна дешевий газ і кредит розміром 15 мільярдів доларів. На такий різкий поворот подій не очікували ані опозиційні політики, ані політичні експерти.

Результат переговорів гарантів двох держав шокував українців – гарант начебто віднайшов життєво необхідні кошти для економіки держави, які раніше відмовлялися нам надати і Європа, і Китай. Здавалося, що тут поганого? Та мало кому відомо, що взамін пообіцяв Янукович своєму російському колезі.

Політичні й економічні експерти пророкують небезпечні результати підписання цих угод.

Опозиційним депутатам мало віриться в успішність переговорів Путіна з Януковичем.

– Я хотів би побачити хоча би один офіційний документ, в якому би йшлося про те, що саме було підписано, – каже народний депутат від ВО "Батьківщина" Максим БУРБАК. – Бо все, що ми почули – це розповідь президента сусідньої держави. Про те, що нібито вони дають гроші, дають газ… Але ви бачили, яким документом це було регламентовано?

Депутат прогнозує, що "подачки" від Путіна погано вплинуть як на економіку, так і на зовнішню політику держави.

– Ці 15 мільярдів не надаватимуться повним грошовим траншем. Вони даватимуть лише частини коштів для того, щоб закрити "дірки" українського бюджету, і не більше! А це дозволить Путіну впливати на зовнішню політику нашої держави, – сказав нардеп.
Водночас регіонал Геннадій ФЕДОРЯК називає результат переговорів глав держав позитивним.

– Нині маємо чудову ціну на газ. Завдяки цьому зможемо продавати його за знижкою підприємствам металургійної галузі. А це вже допоможе знизити собівартість продукції і вийти на зовнішній ринок із конкурентоспроможною вартістю, – сказав депутат.

А щодо того, що людям невідома суть всіх підписаних гарантами документів, Федоряк заперечив:

– Давайте не спекулювати фактами – всі документи, які підписали президенти, відомі. Всі угоди офіційно представлені. Є 14 документів. Я вважаю, що це наша перемога. Я розумію, що нині ми всі шукаємо якусь таємницю. Для мене важливий той результат, з яким президент повернувся.

– Не віриться, що Путін віддав ці гроші просто так, – висловлюю власну думку.

– Гадаю, це наша кооперація, повернення до дружніх нормальних стосунків, які завжди були між нашими державами. Я не думаю, що це була здача наших національних інтересів. Люди мають розуміти, що це позитив. Повернувся президент із гарною новиною – газ на 30 відсотків знижений. Є гроші, якими можна забезпечити бюджет. Що в цьому поганого? Гадаю, в людей на Євромайдані настрій має бути новорічний. Треба просто сідати за стіл переговорів і обговорювати ці всі речі. Гадаю, президент все озвучить, що відбувалося в Москві. Ми отримаємо прозору картину, і люди заспокояться.
Микола КОБИЛЮК

Думка економіста

Росія хоче нас просто "кинути"

Ярослав КИРПУШКО,
директор Буковинського центру реконструкції
та розвитку:

– У 2009 році Юлія Тимошенко теж підписувала переможний законопроект щодо газу і казала всім по телевізору: "Я вам дала дешевий газ". Але ж ми тих документів навіть не читали і лише потім побачили результати – газ за понад 400 доларів за тисячу кубометрів.

Аналогії можна провести і з цими домовленостями. І варто розуміти, що Російська Федерація, яка хоче стати імперією, може просто "кинути" нас. До цього треба ставитися з пересторогою – група країн під назвою "Митний союз" діє за принципом "як потім кинути, підставити, обдурити". Не даремно ж Путін дзюдоїст…

15 мільярдів доларів – для України це велика сума. Це та сума, яку нам пропонував у кредит Міжнародний валютний фонд. Але там були умови інші – низьковідсоткова ставка, але підвищені ціни на газ.

Брати ці гроші треба, бо тільки в першому кварталі наступного року Україна повинна буде заплатити п’ять мільярдів доларів за різними зобов’язаннями. Але куди підуть ці гроші – оплата за газ Росії, соціальні виплати населенню і виплата кредиту МВФ. Тобто вони суттєво не вплинуть на економіку України. Основна мета цих доларів від Путіна – протримати уряд Азарова і президента Януковича до виборів 2015 року.

Думка політолога
"Це – газ для наших олігархів"

Ігор БУРКУТ,
політолог:

– Росія поки що нічого не дала, а тільки пообіцяла ці мільярди. Ми не можемо забути, як підписувався Харківський договір, за яким Росія обіцяла серйозні знижки на газ. Але вона не виконала своїх обіцянок. Тепер Путін по-обіцяв не просто дати Україні 15 мільярдів. Ці гроші російського резервного фонду мають бути вкладені в українські цінні папери. Та російський закон прямо забороняє ці гроші використовувати на купівлю сумнівних паперів. В них дуже чітко перераховано, в яких держав можна купувати: Швейцарія, Австрія і ще кілька найрозвиненіших держав із дуже надійною фінансовою системою. Тут вже відчуваються якісь "підводні камені".

Газ на третину обіцяють знизити, але ж не ми використовуватимемо його на своїх кухнях. Це – газ для наших олігархів. Останні, до речі, дуже тиснули на Януковича, щоби він шукав компроміс із Майданом. Та й були не проти змінити уряд. Тепер, коли їм буде такий непоганий виграш, вони можуть відвернутися від Майдану, і все це завершиться дуже неприємно.

Ми дуже багатьох речей не знаємо і відчуваємо, що той план, який давно висунув Путін, успішно реалізується. Україну продали за 15 мільярдів доларів, які нам у кишеню не потраплять. А кому потраплять, можемо здогадатися самі. Зараз буде величезна, могутня кампанія реклами цих документів – як мудрий президент врятував Україну.

Але є ще один момент – відсоток. Якщо МВФ дає під чотири відсотки річних, то тут – майже 10. Тобто щороку нам доведеться платити по півтора мільярда доларів. Через п’ять років повертати не тільки ті 15 мільярдів, які нам позичили, а й ще майже сім мільярдів за відсотками. Хто їх віддаватиме? Найімовірніше, тоді в нас заберуть газове сховище на Заході України. Тому можна буде вважати, що Україна втратила остаточно свій суверенітет.

Угоди, підписані між Україною та Росією 17.12.2013

За підсумками візиту президента України Віктора Януковича до Москви було підписано 14 документів, повідомляє прес-служба президента РФ.

1. Протокол шостого засідання російсько-української міждержавної комісії.
2. План російсько-українських заходів щодо спільного святкування 200-річчя від дня народження
Т. Г. Шевченка у 2014 р.
3. План дій щодо врегулювання торговельних обмежень у двосторонній торгівлі між РФ і Україною на 2013-2014 рр.
4. Угода між урядом РФ і Кабміном України про реалізацію заходів державної підтримки відновлення серійного виробництва літаків сімейства Ан-124 з двигунами Д-18Т та їхніми модифікаціями.
5. Протокол між урядом РФ і Кабміном України про поставки товарів за виробничою кооперацією в 2014 році.
6. Меморандум про наміри щодо активізації співпраці у сфері суднобудування між Міністерством промисловості і торгівлі РФ і Міністерством промислової політики України.
7. Угода між урядом РФ і Кабміном України про спільні дії з організації будівництва транспортного переходу через Керченську протоку.
8. Угода між урядом РФ і Кабміном України про оперативне оповіщення про ядерну аварію та обмін інформацією в галузі ядерної та радіаційної безпеки.
9. Протокол між урядом РФ і Кабміном України про визначення пунктів пропуску через російсько-український державний кордон "Куйбишеве" для здійснення спільного контролю контрольними органами держав-сторін.
10. Протокол між урядом РФ і Кабміном України про внесення змін до угоди між урядом РФ і Кабміном України про співпрацю при здійсненні спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів на українсько-російському державному кордоні.
11. Угода про співробітництво між Федеральною службою РФ з контролю за обігом наркотиків та Державною службою України з контролю за наркотиками.
12. План спільних заходів Міністерства у справах цивільної оборони, надзвичайних ситуацій і ліквідації наслідків стихійних лих РФ та Державною службою України з надзвичайних ситуацій в контексті реалізації міжурядової угоди про співробітництво в галузі запобігання промислових аварій, катастроф, стихійних лих та ліквідації їхніх наслідків.
13. Меморандум про взаєморозуміння між Федеральним космічним агентством (РФ) та Державним космічним агентством України щодо співробітництва в галузі ракетно-космічної промисловості.
14. Доповнення до контракту від 19 січня 2009 р. між ВАТ "Газ­-
пром" і НАК "Нафтогаз України" купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 рр. 
20-12-2013, 16:23
Коментарів 0 Переглядів 2 255

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.