RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вистояли!


Спецпризначенці на Хрещатику зруйнували барикади "євромайданівців", брали штурмом будівлю Київської міської адміністрації. Хоча напередодні владники запевняли: йдуть на переговори.

У ніч проти середи силовики пішли на штурм Майдану в Києві. За різними оцінками, солдатів внутрішніх військ, беркутівців та інших спецпризначенців було від п’яти до десяти тисяч. За ніч боротьби силовики відтіснили людей в глиб Майдану і розібрали дальні барикади. Мітингувальники з депутатами кілька годин стримували натиск спецпризначенців, доки на Майдан не підтягнулися ті, хто через соціальні мережі дізнався про події. Зранку міліція також намагалася захопити будівлю Київської адміністрації, яку зайняли мітингувальники, але і тут люди вистояли. Після цього на столицю рушили люди з усієї країни.

"Партія регіонів стала на шлях військового путчу"

Директор Інституту трансформації суспільства розцінив події в ніч проти середи як узурпацію влади Партією регіонів, а її членів назвав путчистами.

– Янукович зрадив Конституцію України, – заявив на власному інтернет-сайті директор Інституту трансформації суспільства Олег СОСКІН. – Партія регіонів стала на шлях військового путчу. З’явилася інформація, що вночі діями військових підрозділів керували депутати Верховної Ради з фракції Партії регіонів Шуфрич, Лук’янов і Царьов. Якщо це правда, то ми маємо справу з путчистами.

Відбувається те, про що ми неодноразово попереджали. Політична структура захопила під контроль державні та військові формування і очолила розправу над українським народом та іншими політичними партіями. Це називається відвертою узурпацією влади, дії цих персон треба сприймати як путч.

Тому Партія регіонів повинна бути розпущена, а її лідери – заарештовані. Негайно необхідно розпускати Верховну Раду України. Партія регіонів не має права брати участь у майбутніх дострокових виборах. Янукович як зрадник українського народу і Конституції має бути негайно позбавлений посади президента. Уряд Азарова перестав бути легітимним, тому необхідно терміново створювати тимчасовий уряд, який має звернутися до європейських країн, США, Канади, щоб його визнали.

"Політики не відіграють ролі,
тут головні – люди"


Політичний експерт Олександр Солонтай вважає, що штурм Майдану призведе до ще більшого збурення, бо влада забула, що вже не 2004-й рік і люди набагато швидше організовуються.

– Силовиків розганяти Майдан вивела влада, – вважає керівник програм практичної політики Інституту Політичної Освіти Олександр СОЛОНТАЙ. – Вони думали, що вночі, коли переважна кількість людей пішла по домівках чи відігріватися до знайомих, вони скористаються моментом і розженуть мітингувальників. На Майдані в той час було не більше п’яти тисяч, а силовиків вони стягнули майже десять тисяч. Але вони не врахували головного: це не 2004-й рік. Політики на цьому Майдані не відіграють головну роль. Тут головні – люди, які вийшли захищати своє майбутнє і здатні самоорганізовуватися. Через соціальні мережі, мобільний зв’язок всі швидко мобілізувалися, і на Майдан серед ночі за лічені години повернулися всі, хто стояв тут удень.

Кінцевою метою силовиків було загнати Майдан на маленький клаптик, запустити рух транспорту Хрещатиком. Якби їм це вдалося, то надалі вони перетворили би Майдан на таке ж наметове містечко, яке зараз стоїть порожнє навпроти суду. Таким самим містечком із кількох наметів хотіли зробити Майдан.

До речі, незважаючи на те, що я недолюблюю нашу опозицію, мушу сказати, що вони – молодці: цієї ночі справді були з народом, відбивалися від силовиків разом із людьми, допомагали організовуватися на барикадах. У критичний момент опозиція відпрацювала "на п’ять із плюсом".
По інший бік були депутати Партії регіонів. У них є депутатське "бойове крило", вірні служителі Януковича і Кремля, на яких у найближчому майбутньому нічого доброго не чекає. Нічний штурм дасть поштовх до ще більшого збурення людей.
Михайло Салітра
Фото gazeta.ua

Коментар
"Сподівалися силою переламати народ"

Олександр ПАЛІЙ,
політолог:

Силовиків спрямували на штурм, щоби довести свою лояльність Москві. Також сподівалися силою переламати український народ. Думаю, що ініціатором цього силового сценарію був саме Янукович, який використовує московських технологів. Ті, в свою чергу, використовують його як інструмент для розвалу України. Проте цей сценарій малоймовірний. У нинішньої влади немає для цього соціального підгрунтя, опори. Крім іноземної підтримки, криміналу, силових структур та бюрократії, яка вже розвалюється, у них більше немає на кого спертися. Підтримки суспільних сил, як це було у 2004 році, у них зараз немає. У суспільстві опори для них немає. Хіба спиратимуться на якихось здеградованих депутатів на сході країни.
Стосовно присутності під час штурму силовиками кількох депутатів від Партії регіонів, то це маргінальні представники цієї політсили, які нічого там не означають і не вирішують. Але вони – виконавці. Вони могли носити різні відомості владі, "шниряти" тих чи інших учасників штурму, частково курувати процес. Але ці депутати в ієрархії Партії регіонів дуже незначного "калібру".
Нічний штурм виллється у дуже небезпечне розпалювання громадянського конфліку між владою і суспільством. Думаю, що подальший сценарій розвиватиметься так, що в протистоянні з владою наперед вийде опозиція. Вона діятиме рішуче, але в мирний спосіб. Буде намагатися скористатися тріщинами всередині владних рядів.
Однак основну роль відіграватиме все ж Майдан, бо це важливий центр, до якого тяжіє більшість. Це центр легітимності. Влада нелегітимна. За Януковича голосували 48 відсотків населення. Це навіть не перевищує половини виборців. А зараз він себе дискредитував ще більше".

Від очевидців

Андрій Нечитайло
(прибув на Майдан 11 грудня вранці):

"Коли вийшов з Театральної, побачив, як "Беркут" проривається на підмогу до своїх біля КМДА. Одразу підключився до відтіснення беркутівської підмоги. Люди й далі прибували. Біля сходів група чоловіків оточила травматичний пістолет, що лежав на землі, поруч лежала обойма. Після півгодинного скандування беркутівські автобуси дали задній хід. Одразу ж після цього люди перемістилися на вулицю Прорізну. Допомогли виштовхати міліцейські автобуси нагору по слизькій дорозі".

Олександр Бойченко,
публіцист, літературний критик (прибув на Майдан 11 грудня за годину після початку штурму):

"Вчорашній день відстояли на Майдані, після цього зустрілися з Юрком Андруховичем і пішли до друзів. Сіли вечеряти, увімкнули Громадське телебачення і бачимо, що о першій ночі почалося... Спочатку виникла паніка і ненависть. Пішли на Майдан. Там уже потрохи відбили атаку внутрішніх військ. А потім зупинилися та й стояли. Чекали, що буде далі. Били трохи, висмикували декого і затягували в автозак. Але це було немасово. Слухали, що казали зі сцени. То, кажуть, з боку Інститутської слабенький кордон – побігли туди, потім з боку Михайлівської – всі рванули туди. Потім під будинком профспілок. Там здавалося візуально, що "космонавтів" було найбільше. Але вони так заблокували один одного, що ні ми, ні вони не могли рухатися, і так стояли. Під ранок почали сходитися кияни. Так стояли до дев’ятої ранку. Сильна втома, але такі маленькі перемоги важливі психологічно. Маємо надію, що це щось дасть".
12-12-2013, 12:30
Коментарів 0 Переглядів 1 744

Теги -
Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!