RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Настав момент діалогу між майданом і владою»


Після Євромайдану в Україні можуть чітко заявити про себе нові політичні лідери. Якщо ж влада не обдумає всі свої помилки, то отримає ще більший "ляпас" від суспільства.

Що ще прогнозують політичні експерти після подій Євромайдану?

Влада

– Якщо влада відчує, що енергія людей уже вичерпалася, то вона може вдатися до репресій – це у випадку, якщо в них мозку зовсім немає, – каже політолог Ігор БУРКУТ. – Якщо мозок є, то вона повинна робити певні висновки: відправити уряд Азарова у відставку, сформувати новий, який користуватиметься більшою довірою, та відновити переговори з ЄС. Це найбільш вірогідні два варіанти для влади. Хоча їх є значно більше.

– Усе залежить від того, як розвиватимуться події, – каже політолог Ігор БАБЮК. – Наразі єдине, що я бачу – ні влада, ні опозиція не готові слухати одна одну. Ескалація може призвести до дуже плачевних наслідків. Усе залежить від того, у кого зараз "здадуть" нерви. Якщо в опозиції, то вони почнуть захоплювати будівлі, що призведе до сутичок. А якщо "здадуть" нерви у влади, то, відповідно, можуть оголосити надзвичайний стан. Зараз усе може перейти до поглиблення цього конфлікту й найгірше те, що немає бажання йти на переговори. У повітрі – мова ультиматумів. Ситуація дуже не прогнозована.

– Після кількох "підвішаних" днів роздумів, влада прийшла до тями й зараз, здається, повернула все в статус кво, – вважає політолог Ігор МЕЛЬНИЧУК. – Вони вже більш-менш відійшли від першого шоку, який був. Поки що я не бачу, що влада планує щось змінювати.
– Настав момент діалогу між Майданом і владою, – каже комендант Помаранчевої революції Роман БЕЗСМЕРТНИЙ. – Очевидно, у цій ситуації мають бути певні передумови – відставка винуватця подій із побиттям людей на Майдані.

Опозиція


– Нинішня опозиція повністю програла, – каже Ігор Буркут. – Вона засвідчила своє невміння скористатися тим, що було створено й без неї. Якщо на боці опозиції був мільйон людей на вулицях Києва, і вони не зуміли реалізувати свої стратегічні цілі, то це означає, що їм треба потихеньку йти на відпочинок. Але тут уже видно, що формується нова опозиція. З’явилися нові лідери. Зокрема я радив би особливу увагу звернути на фігуру Петра Порошенка. Це – потенційний новий лідер нової опозиції. Крім нього є ще один, поки що регіональний, але лідер – мер Львова Андрій Садовий.

– Останні події в столиці показали, що опозиція слабка, і головне – у неї немає чіткого плану дій, а це не грає на руку їй, – каже Ігор Мельничук.

– Очевидно, опозиція готується до президентської кампанії, – каже Роман Безсмертний. – Я високо ціную роль партій у ситуаціях навколо Майдану. Бачу тут позитивні й негативні речі. Але дуже хотілося, щоб опозиція після Майдану зміцнилася. Щоб вони змогли серйозно конкурувати на президентських виборах. Але для цього потрібно спочатку визначитися з єдиним кандидатом. Я говорю приблизно те, що люди на Євромайдані.

Народ

– Суспільство переживе чергове розчарування. Бо вклали стільки зусиль, а результат багато людей просто не зрозуміли, – каже Ігор Буркут. – Але він дуже серйозний. Він показав, що, незважаючи на ті технології, які застосовувала влада, на розчарування в Помаранчевій революції, у суспільстві існує великий революційний потенціал. І особливо тут себе проявила молодь. Гадаю, зараз із молодих людей формуватиметься нова опозиція.

– Мені як історику це дуже нагадує 1905 рік (Перша російська революція, – авт.), – каже Ігор Бабюк. – Чи відбудеться покращання? Думаю, ні. Якщо переможе нинішня влада, то за цим слідуватимуть репресії, і, швидше за все, "закручування гайок". Якщо прийде опозиція, то важко сказати, які будуть наслідки. Принаймні, я гадаю, що може бути налагоджений діалог з Європою. Можуть бути протести в східних областях, а оскільки наша опозиція не вміє домовлятися, то це може теж призвести до дуже страшних наслідків – аж до розколу. Чесно кажучи, у мене дуже сумні передбачення – якщо ці дві сторони справді не сядуть за стіл переговорів.

– Народ давно розчарований владою, – каже Ігор Мельничук. – Та, судячи з усього, після Євромайдану він проявлятиме розчарування нерішучістю опозиції.

– Що би там не говорили, але останні події в Україні чітко доводять: владою держави є народ, – каже Роман Безсмертний. – Може в ряди-годи він не справляється з державою чи з людьми, які сидять у владних кабінетах. Але наш народ обов’язково все запам’ятає, а потім помститься.

Вибори-2015

– Я не виключаю, що приймуть новий закон про вибори, за яким президента обиратиме парламент, – вважає Ігор Буркут. – Тут усе залежить від реакції народу. Якщо народ знову вийде на вулиці протестувати, такого закону, звичайно, не буде. А якщо виходити з тих реалій, які побутують зараз, Янукович перемоги точно не здобуде. Хіба що з дуже грубими фальсифікаціями й підтасовками. А лідери опозиції фактично не змогли продумати стратегію на 2015 рік: Кличко заявляв, що висуватиметься в президенти. І видно, що там нічого серйозного немає. Але небезпека в народі.

Ще один пункт може стати визначальним – це олігархи. Те, про що ми говоримо, потребує грошей. Якщо найбільш серйозні наші олігархи зневірилися в Януковичу, тоді вони спонсоруватимуть тих, хто повинен пройти йому на зміну. Уже видно, що дехто поставив на Кличка. Хоча, якщо буде чесна конкуренція з тим же Порошенком, то Кличко програє по всіх пунктах, крім одного – боксер він набагато кращий, ніж Порошенко.

– Якщо влада на крові робитиме зміни в цій державі, вибори 2015 року будуть проводитись за сценарієм фальсифікацій, – каже Ігор Бабюк. – Гадаю, опозиція не матиме жодних шансів виграти ті вибори. Більше того, фактично у влади з’явиться імунітет. І це може призвести до авторитарного режиму.

– Дуже важко спрогнозувати, якими будуть ті вибори, – каже Ігор Мельничук. – Мені здається, вибори-2015 будуть залежати від геополітичного фактору. Про це треба буде говорити пізніше – упродовж кількох місяців після Євромайдану. Усе залежить від того, як поводитимуться впливові геополітичні гравці – США, Росія і Євросоюз.

– Нині ми є учасниками кастингу між представниками опозиційних партій на Майдані, – каже Роман Безсмертний. – Очевидно, позиція кожного з них Майдан сепарує, сегментує й видасть "на гора" підтримку одного з них. Зверніть увагу, як увірвався в перелік кандидатур Петро Порошенко! Не виключаю, що Євромайдан народить ще кількох схожих претендентів.
Микола КОБИЛЮК
7-12-2013, 10:18
Коментарів 0 Переглядів 2 091

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.