RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Заїхав на каміння – забрали права


Водій пошкодив авто на поганій дорозі та хотів судитися з комунальниками. Натомість у нього забрали водійські права. Оминаючи припарковане авто, чернівчанин Сергій Богачук наїхав на каміння, розтрощив коробку передач та пошкодив кузов.

Інспектори ДАІ склали протокол на самого водія і звинуватили його у перевищенні швидкості.

– Це було ввечері, – розповідає "МБ" Сергій Богачук. – Я відвіз маму на залізничний вокзал і повертався додому. Часто проїжджаю вулицею 29 Березня, бо проживаю неподалік. Вечоріло, починав накрапати дощ. Дорога на цій вулиці була повністю розбита. Але автомобілі рухалися тим відрізком шляху, тому вирішив теж поїхати ним.

Побачив, що посеред дороги стирчала каменюка. Зрозумів, що на неї "сяду", бо моя машина низька. Праворуч стояла припаркована машина, тому я максимально притиснувся до неї. Та це не допомогло мені уникнути аварії. Камінь відскочив від колеса, відлетів до коробки передач і балки, пошкодив авто.

Після цього я зупинився приблизно за п’ять-шість метрів від того каміння. Додзвонитися на номер 102 я тривалий час не міг. Приблизно півгодини телефонував – ніхто не підіймав слухавку. А вже згодом хтось все-таки відповів.

Перше, про що даішники запитали у мене, коли прибули на місце ДТП: "Що ви від нас хочете?" Кажу їм: "По-перше,
доброго вечора, а по-друге, я пошкодив машину на дорозі – будь ласка, зафіксуйте цей факт".

Даішники попросили мої водійські права для складання протоколу. Забрали їх і сказали: "Ви зможете їх повернути тільки через суд". Крім того, вони думали, що я був п’яний – відвезли мене на перевірку в наркодиспансер. Я виніс папірець і показав, що все нормально, в моїй крові немає алкоголю. Тоді вони сказали: "Щасливо!" – і поїхали.

Коли про мене показали сюжет по телевізору, мені одразу почали телефонувати даішники. Намагалися залагодити цю справу, просили вибачення.

Автомобіль я відремонтував, звісно, за власні кошти. Але за той тиждень, доки в мене не було машини, я ще й втратив на роботі приблизно шість тисяч гривень. 
Микола КОБИЛЮК

Думки

"Даішники діяли правильно"
Іван ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ,
старший інспектор управління ДАІ в області:
Коли водій бачить будь-яку перешкоду на ділянці проїжджої частини – чи то яма, чи то зсунувся грунт, – він повинен про це повідомити органи місцевого самоврядування. У цьому випадку водій цього не зробив. Вилучати водійські права даішники мали право. Те, що водія відправили на експертизу до наркологічного диспансеру – теж правильно, адже будь-який винуватець дорожньо-транспортної події проходить через це.
Та хто правий, а хто не правий у цій ситуації, вирішить суд”. 

"Водій може викликати адвоката на місце ДТП"

Ірина ПЕТРУНЬКО,
адвокат:
Співробітники ДАІ мали право вилучати водійські права, тому що водій вчинив дорожньо-транспортну пригоду. Автомобіль – це джерело підвищеної небезпеки. А отже, водій повинен відповідати, незалежно від провини.
Якщо водій вважає причиною аварії погане дорожнє покриття, він має судитися із підприємством, на балансі якого перебуває ця ділянка дороги. Якщо він вважає себе невинним у тому, що сталося, то балансоутримувач дороги через суд повинен відшкодувати водію завдані матеріальні збитки і моральні страждання.
У деяких випадках водійські права можуть вилучати у водіїв на час здійснення слідства. Водія не позбавляють прав – йому видають тимчасовий талон. Можливо, саме цей випадок був таким, коли, згідно із законодавством, міліціонери мали право це зробити. Власник авто може написати заяву до слідчого, якого може попросити повернути водійські права. Але їх обов’язково вилучають – такі правила.
Із правової точки зору, в таких випадках водій має право викликати адвоката на місце пригоди. До його приїзду він також має право нікому не надавати жодних документів – це право передбачає законодавство”. 

"Таке слід оскаржувати в судах"
Єгор ВОРОБЙОВ,
керівник прес-служби видання "Дорожній контроль":
Такий випадок не єдиний в Україні. Дуже часто водії не зі своєї провини розбивають автомобілі на дорогах, а згодом їх ще роблять у цьому винними, права відбирають. Такі речі потрібно оскаржувати в судах. Слід притягувати нечесних даішників до відповідальності”. 
19-08-2013, 17:31
Коментарів 0 Переглядів 2 337

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.