RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Невідомі в чорному. Хто вони?

У скандальній сутичці правоохоронців із представниками ВО "Свобода" в день приїзду міністрів закордонних справ України та Росії до Чернівців журналісти та учасники мітингу помітили кількох чоловіків у чорних куртках і шапках, які там влаштували справжній дебош. Вони розштовхували активістів, ламали їхні прапори. Разом із правоохоронцями не дозволяли "свободівцям" пройти до воріт резиденції ЧНУ.

Хто були ці "люди в чорному", досі не можуть з’ясувати ані політичні організації, ані правоохоронні органи. Або вдають, що не знають, хто це такі. То чи вийде так у майбутньому, що безкарними можуть залишатися всі, хто "прилетить" на будь-який мітинг, щоб поштовхатися й поламати прапори, а то й побити людей, які реалізують своє конституційне право на протест?

"Вони
не роблять честі правоохоронцям"


Після сутички біля університету "свободівці" неодноразово заявляли, що правоохоронці просто змушені з’ясувати особи невідомих людей у цивільному.

– Нас цікавить, хто ці люди: представники МВС, СБУ чи інших силових структур, – каже депутат облради Віталій МЕЛЬНИЧУК. – Наразі існують різні версії, згідно з якими вказані молодики належать до спец­-
служб Росії або й до кримінальних угрупувань. Але це не робить честі українським правоохоронцям.

– Я навіть не уявляю, хто це міг бути насправді. Це представники ФСБ чи інших таємних спецслужб – мені невідомо, – додав "свободівець" Назар ГОРУК.

Майже відразу "відхрестилася" від "людей у чорному" й обласна міліція.

"Правоохоронці діяли згідно із законодавством України. До учасників акції протесту міліція не застосовувала фізичний вплив та спецзасоби", – повідо­мила прес-служба управління МВС в області на своєму сайті.

І навіть через два тижні після інцидентів на вулиці Університетській міліція не змогла по­відомити, хто були ці "люди в чорному".

– Нині ще триває перевірка. Наразі не можу сказати нічого нового, окрім того, про що ми раніше повідомляли на сайті, – сказав "МБ" керівник сектора зв’язків із громадськістю УМВС в області Роман МИГОРЯН.

Не можуть досі з’ясувати це й у прокуратурі області.

– За цими фактами ще триває перевірка за скаргою Назара Горука (депутата облради від ВО "Свобода", – авт.), – каже керівник прес-служби прокуратури Олександр ЛЕБІДЬ. – Зарано говорити про цю ситуацію, результатів ще немає.
"Відхрещуються" від участі своїх людей у сутичці й у спецпідрозділі "Грифон":

– Ні, наших співробітників там не було. Про всі обставини ви можете дізнатись в мого керівництва. Тим паче, у нас є центр зв’язків із громадськістю, – сказав начальник спеціальної окремої роти судової міліції "Грифон" Ярослав НАГОРНИЙ.

"Це не наші хлопці!"

Невідомі люди в цивільному перешкоджали під час мітингу й професійній діяльності кількох журналістів. Про це "МБ" розповів журналіст газети "Буковина" Михайло ТОКАРЮК. Під час пікету на чоловіка спочатку накинулися правоохоронці, які зіштовхнули його до купки активістів. Згодом невідомі люди не хотіли впустити його до брами університету.

– Кілька міліціонерів чомусь брутально відштовхували мене до мітингувальників, – каже журналіст. – Можливо, у такий спосіб міліція мала намір взагалі позбутися свідків, бо на слова "що ви робите, я журналіст і виконую свої професійні обов’язки" не реагувала. Пізніше невідомі особи, які за підтримки людей у погонах патрулювали вулицю Університетську, так само не давали можливості мені та іншим представникам мас-медіа вільно пересуватися. Службові кореспондентські посвідчення жодного враження на "стражів порядку" та їхніх дивних "помічників" не справляли.

– Там були люди в цивільному, які дуже нахабно й злісно рвали прапори "Свободи", – продовжує Михайло Токарюк. – Серед тих, хто там був, я впізнав кількох людей із Партії регіонів. Принаймні одного бородатого я, здається, десь бачив.
А ось у Партії регіонів запевнили, що їхніх представників серед "людей у чорному" бути не могло.

– Ні, це не наші хлопці, – каже голова виконкому обласної організації ПР Матвій КУЦАК. – Мої люди стояли там, де мали стояти. Вони зустрічали міністрів із плакатами. А "Молодих регіонів" там взагалі не було, бо їхній голова був у відрядженні. Я дуже хвилювався тоді за одне – щоби сутичка не виникла між моїми людьми. Немає чого представникам Партії регіонів туди влізати! Я казав їм: "Хлопці, вибачайте! Вам немає чого туди лізти. Там розберуться ті, кому треба".

То хто ж тоді такі "люди в чорному"? І скільки ще правоохоронці та прокуратура з’ясовуватимуть, хто це такі? Та й чи з’ясують? 
Микола КОБИЛЮК
29-01-2013, 09:38
Коментарів 0 Переглядів 2 287


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!