RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Депутати-«піаністи» – за себе й за того хлопця
Менш ніж за місяць роботи нового складу Верховної Ради чимало депутатів-"регіоналів" встигло відзначитись голосуванням чужими картками. Явище це назвали "кнопкодавством" або "піанізмом". "Поселилися" "піаністи" і в Чернівецькій облраді – чимало її депутатів беруть приклад зі своїх колег із парламенту.

Наприкінці 2012 року в ефірі радіопрограми "Суть речей" голова ОДА Михайло ПАПІЄВ розповів, що він противник "кнопкодавства": "Я негативно ставлюся до цього явища і хочу, щоб всі про це знали!" Та днями журналісти знайшли фото часів його депутатства у парламенті, де нардеп Папієв голосує за іншого депутата.

А нещодавно фотокореспонденти агентства УНІАН зафіксували, як нардеп і син губернатора Артем Семенюк голосує двома картками одночасно. На фото видно, як нардеп старанно й зосереджено тисне на дві кнопки одночасно.

А на одній з останніх сесій депутат облради від Партії регіонів Олег Унгурян голосував за відсутніх депутатів, хоча це заборонено регламентом роботи облради.

Водночас однопартійці Унгуряна в коментарях "МБ" суворо засуджують голосування чужими картками.

– Я наполягаю на тому, щоб кожен депутат голосував тільки за себе, – каже депутат облради Матвій КУЦАК. – За "кнопкодавство" я готовий бити по руках депутатів та позбувати мандатів. На засіданні нашої фракції ми дуже суворо поставили це питання. І не дай Боже, якщо людина з апарату видасть картку комусь із депутатів, який проголосує за когось. Це буде останній її день роботи.

– Це явище вже обмежується, – продовжує Куцак. – Моментами депутати голосували за своїх колег на попередніх сесіях. Нині таке відбувається вкрай рідко. Якщо такий випадок один був – намагаємося зафіксувати його. Покарати ми ж не можемо!
А ось опозиціонери вважають вершиною цинізму те, як "кнопкодави" заявляють про своє вороже ставлення до цього явища.

"Піанізм" – це не правове громадсько-небезпечне антиморальне й антисоціальне явище, яке породжує в громадян відчуття вседозволеності на прикладі того, що роблять депутати, – каже депутат облради від "Фронту змін" Ярослав КУРКО. – Це породжує подвійні стандарти підходу до вирішення питань, цинізм, особливо в тих керівників, які заявляють, що вони проти цього, але насправді самі голосують за інших.

Вирішення проблеми запропонували представники опозиції в парламенті. Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок і Віталій Кличко внесли законопроект, згідно з яким за голосування чужою карткою обранцям передбачається обмеження волі на термін до восьми років. Водночас передача нардепом персональної картки для голосування іншій особі карається позбавленням волі на термін від п’яти до восьми років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін від трьох до п’яти років, пропонують опозиціонери.
Депутатів місцевих рад за голосування чужою карткою пропонують карати позбавленням волі на термін до п’яти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін від трьох до п’яти років.

Досвід інших

На Волині депутатів-"кнопкодавів" лякають криміналом. У грудні 2012 року за такі зміни проголосували депутати облради.

– Коли один депутат голосує одночасно кількома картками, такі дії вважають злочином, за який передбачено кримінальну відповідальність, – розповідає "МБ" депутат Сергій СЛАБЕНКО. – Кожен депутат Волинської облради в органах, до складу яких він входить, має один голос і особисто здійснює своє право на голосування. У разі голосування депутатом Волинської обласної ради за іншого депутата це є нічим іншим, як перевищенням влади або службових повноважень. Відповідальність за це встановлена статтею 365 Кримінального кодексу – покарання виправними роботами на термін до двох років або обмеженням волі на термін до п’яти років.
Микола Кобилюк

Коментар

Ігор БАБЮК,
політолог:

– Це явище в парламенті та місцевих радах свідчить тільки про те, що в депутатів переважає бажання будь-
яким чином прийняти вигідний для них закон. Заради цього вони готові навіть переступити через моральні принципи. Уся Європа сміється з нашого парламенту, коли дивиться на цих "піаністів".

У деяких фракціях практикується поняття підпорядкування рішення. Тобто ти можеш не погоджуватися з рішенням, але здай картку, і ми за тебе проголосуємо "як треба". Я позитивно ставлюся до тих вимог, які нині порушують опозиційні партії, – про те, що потрібно починати з порядку в сесійній залі. Робота у ВР – така сама, як і на будь-якому підприємстві: людина повинна туди ходити й працювати, а не просто бути формальною особою.

Ольга ЧЕПЕЛЬ,
доцент кафедри конституційного права ЧНУ:

– Я досліджувала статуси депутатів парламентів України та інших країн. Так, регламентом Бундестагу Німеччини чітко передбачено, що голосування здійснюється одноособово кожним окремим членом парламенту. Якщо депутат тричі передає свою картку іншому депутатові чи голосує несамостійно, тоді передбачають кримінальну відповідальність і порушують питання про недопущення такої особи до здійснення законотворчості. 
22-01-2013, 12:38
Коментарів 0 Переглядів 1 927

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.