RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Свята вода –  Божа таємниця
Традиційно на Богоявлення Господнє, 19 січня, відбувається освячення води. Саме на Водохреща вона набуває цілющих властивостей: лікує тілесні й фізичні недуги, довго не псується і залишається чистою.

Церква пояснює феномен йорданської води тим, що цього дня Божа благодать спускається на землю і всі води оживають. А науковці вважають це енергетичним впливом космосу. Мовляв, на Водохреща наша планета проходить космічний простір, який стирає всю негативну пам’ять води й омолоджує її.

"Це благодать, якій немає пояснення"

– Якби не було свята Богоявлення, то не освячувалися б йорданські води. Вперше цю подію описує євангеліст Лука. Коли Ісусу Христу виповнилося 30 років, він пішов до Івана Хрестителя і попросив, щоб той охрестив його. Але він відмовився, кажучи, що йому треба хреститися в Нього, – розповів отець Володимир (Боровий) храму Успіння Пресвятої Богородиці Української Греко-Католицької Церкви. – Але Ісус відповів, що годиться сповнити всю правду. Під час хрещення Ісуса Христа в річці Йордан над ним зійшов Дух Святий у вигляді голуба, прочинилося небо і почувся голос Бога Отця: "Це Син Мій улюблений, що Його Я вподобав". Так людям вперше з’явилася Пресвята Трійця: Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий, тому свято називають Богоявленням Господнім.

– Ще Іван Золотоуст писав, що вода йорданська після освячення стає цілющою, – каже отець Володимир. – Її набирали в річці побожні люди, несли додому і пили під час різних недуг. Були випадки, коли навіть оздоровлювалися цією водою, яка могла зберігатися роками і не псуватися. Коли ми освячуємо воду в храмі, криниці або річці, то кажемо, що це йорданська вода. Бо Йордан – це духовна річка для християн. Священик читає три молитви, закликаючи Духа Святого освятити воду. Хтось із науковців пояснює цілющі властивості йорданської води тим, що під час занурення срібного або золотого хреста у воду вона іонізується, тобто знезаражується. Але ми не маємо ні золотого, ні срібного хреста. І навряд чи хрест, який опускають лише на мить, міг би іонізувати всю воду. Це незбагненна Божа благодать і таємниця, якій немає пояснення. Але ми маємо зберігати цілющими свої душі і мати в серці віру. Парафіяни неодноразово розповідали мені, що йорданська вода загоювала рани, знижувала тиск, заспокоювала дітей, усувала страх. Тому вона має бути в кожній родині. Зрозуміло, що літра освяченої води, який приносять додому, не вистачить на весь рік. Але до звичайної чистої води можна додати ложку йорданської – і вона вся стане освяченою.

"Освяченою водою нормалізую тиск"

Завідувач фізіотерапевтичного відділення міської поліклініки №1 Іван Марчук теж вірить у чудодійні властивості йорданської води і радить своїм пацієнтам пити її. "Освячена вода особливо допомагає за головного болю, мігрені, запаморочення, високого тиску, зниження слуху, артритів, страху, втрати пам’яті, депресії, – запевняє лікар. – Хочу розповісти, як нормалізувати високий тиск до приїзду "швидкої", якщо під руками немає медичних препаратів. Я неодноразово випробував це на собі. Треба налити в склянку йорданської води, змочити в ній бинт, протерти ним чоло, скроні, руки, ноги, сонячне сплетіння. Повторити цю процедуру кілька разів. Дуже швидко тиск знизиться. Освячену воду бажано давати пити неспокійним маленьким дітям, які не сплять вночі, додавати її до купелі.

"На Водохреща змінюється структура води"

Те, що вода на Водохреща має чудодійні властивості, підтвердили і вчені Інституту екології людини. Вони досліджували йорданську воду, отримавши на це дозвіл від Патріарха Філарета. Починаючи з 13 січня, науковці вимірювали характеристику води і виявили, що з 18 січня її енергетика зростає та сягає максимуму 19 січня, а 20 – спадає. Цей експеримент здійснювали три роки поспіль, і щоразу отримували однаковий результат. Вчені стверджують, що вода цього дня змінюється структурно, стає подібною до тієї зв’язаної води, яка міститься в організмі людини. Тому вона така лікувальна й допомагає, як енергетичний допінг.

"Вода – це така річ, яка може резонансно взаємодіяти з іншими полями, – каже кандидат фізико-математичних наук, директор Міжнародного інституту людини і глобалістики "Ноосфера" Олег Лукша. – І саме на Водохреща Земля потрапляє в точку, коли потік частинок, які змінюють властивості води, особливо інтенсивний. Електромагнітні коливання освяченої води і здорових органів людини тоді фактично збігаються. Тому саме таку воду ми називаємо живою". А молитви, які читають цього дня над водою, ще більше посилюють її унікальні властивості".
Надія БУДНА

Народні традиції
Свяченою водою благословляли до шлюбу
і хрестили дітей


Микола
ШКРІБЛЯК,
буковинський етнограф:


Споконвіку наші предки приписували магічну силу йорданській воді, вірили в її цілющу силу. Тому тримали її в хаті весь рік до наступного Водохреща. Йорданською водою господар кропив хату, город, сільськогосподарський реманент, худобу, сад. Її пили перед водохресним святим вечором. Вмивали нею очі та вуха, щоб добре бачити і чути. Дівчата після освячення води швидко бігли додому, бо вважали: яка з них першою її принесе, незабаром вийде заміж і матиме щасливу долю. Вони клали у свячену воду ягоди калини або коралі і вмивалися, щоб бути гарними.
На Буковині у воду кидали хрестики з бджолиного воску, які після освячення ліпили в хаті над дверима та вікнами, на сволоці. Коли молодята йдуть до шлюбу, батьки благословляють їх на добру долю та скроплюють йорданською водою. Хрестять дитину також тільки йорданською водою. А ще нею обливають дітей від наврочення та страху. Дуже помічною є і йорданська свічка, яку освячують у церкві. На Буковині її прикрашають сухими васильками, безсмертниками, зеленим миртом, заповивають у вишитий рушник або хустку.
Після Водохреща жінки намагалися не прати в річці аж до Стрітення, щоб не осквернити святості йорданської води".
22-01-2013, 12:14
Коментарів 0 Переглядів 7 459


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!