RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Через 30 днів настане кінець світу – це буде 21.12.2012. У світі – нова істерика перед "страшним кінцем". Цього разу він пов’язаний із закінченням календаря майя та парадом планет. Тим часом науковці та священики спокійно продовжують жити, бізнесмени заробляти на цьому гроші, а "нещасні налякані" за чималу суму готові заховатися у збудованих у Києві чи на Закарпатті бункерах…

...День 81-річної чернівчанки Домініки Клим розпочинається з молитви за спасіння душі, прочитання куплених у церкві щоденників ченців, а 20 грудня вона ляже спати з іконкою на грудях. Бабуся чекає кінця світу. Жінка пояснює кореспонденту "МБ", що Бог більше не може терпіти розпусту і зло, а тому цього разу кінець світу обов’язково настане. На запитання, скільки разів бабуся лягала спати з іконкою на грудях, жінка відповідає: "Дай Боже пам’яті, зо п’ять разів уже так було..."

У цей час 31-річний чернівчанин Артур Климчук у хорошому настрої дивиться на кухні National Geografic, де показують спеціальну програму про людей, які збудували бункери і чекають кінця світу. Він каже, що більше вірить у трансформерів, ніж у кінець світу через місяць.

У соцмережах утворилися цілі спільноти, де люди викладають смішні історії, відео про кінець світу.

А 20 листопада до редакції "МБ" зателефонував чоловік, який серйозно і схвильовано запитував, чи буде кінець світу і чи щось загрожує його дорогим сортам яблунь. Він багато розмірковував про давні календарі та затемнення Сонця...

На ринку на вулиці Червоноармійській розповіли, що люди почали більше купувати свічки та з острахом говорять про страшний парад планет. А коли на здачу дають сірники, покупці не заперечують і ніби жартома кажуть: "Нехай буде, ще зникне світло, і почнеться кінець світу"...

Це не перший "кінець світу" і далеко не останній. Мій знайомий пригадав, що кінця світу очікували навіть за радянських атеїстичних часів. Коли він був школярем, кінець світу було "заплановано" на 07.07.1977. Люди у його рідному селі закуповували мішками сіль, сірники, господарське мило – товари тривалого зберігання, які на той час у Союзі можна було купити. Дехто їх використав аж на початку 1990-х, коли перед крахом СРСР усе стало дефіцитом. А декому вдалося все це вигідно збути на ринках, коли для бізнес-поїздок до Польщі чи Югославії люди вигрібали усе, що тільки можна.

А що думають із цього приводу астрологи, астрономи та інші фахівці, які пережили вже не один кінець світу, та що вони радять людям?
Валерія Чорней

Думки, коментарі
Олена ОСИПЕНКО,
співзасновник Спілки
астрологів України:

Нині Інтернет і ЗМІ рясніють передбаченнями різних "пророків" про кінець світу 2012 року. За основу беруть дилетантське трактування різних давніх джерел від індіанців майя до Святого Письма. Наслідки для Землі та її жителів малюють найжахливіші. Коли читаєш це, згадується давня східна притча.
Cмерть прямувала до Дамаска (нині столиця Сирії) і зустріла подорожнього.

– Куди поспішаєш? – запитав її подорожній.

– До Дамаска. Хочу забрати із собою сто життів.

Після цього в Дамаску вибухнула епідемія, яка забрала тисячі людських життів. На зворотному шляху Cмерть знову зустріла подорожнього, і він запитав її:

– Ти ж казала, що забереш сто життів, а померли тисячі людей?

– Я взяла рівно сто життів, – відповіла Смерть, – Решту забрав страх.

Мета новоявлених "пророків" – сіяти страх. Наляканих людей легше перетворити на натовп і керувати ними: змусити віддати свої гроші, житло, а іноді й життя чи вплутатися в сумнівні авантюри. Метод залякування старий, як світ, – брехня підживлюється невіглаством більшості. Хочемо вас всіх заспокоїти: астрономічні явища (паради планет, затемнення тощо) відбуваються регулярно, відповідно до законів небесної механіки, і не призводять до катастрофічних наслідків.

Хтось у параді планет побачить, що насувається катастрофа, а хтось – початок нового циклу розвитку людства. Перефразовуючи професора Преображенського із "Собачого серця", можна сказати: "Кінець світу – в головах". Вибір за вами...

Вважають, що 2006 року розпочався новий 30-річний етап у житті України. Тому до 2021 року в нашої країни буде період максимального розвитку: 2018-2021 роки будуть найкращими для країни, але до цього буде досить складний період сходження. Країна, як і людина, росте, коли є труднощі. Причому кожен рік – це не просто поганий чи складний рік, у ньому є багато хороших подій для країни. Навіть 2013 року буде багато хорошого, але будуть і критичні моменти".

Анастасія КОСТЮКОВА,
вчитель астрономії школи №33, керівник гуртка "Зоряна школа":

З точки зору астрономії, немає прогнозів для найближчого кінця світу. Багато говорять, що історично під час параду планет на Землі ставалося щось грандіозне. Однак це відбувалося незалежно від параду планет, а тому, що на Землі наставав час цих змін. Також кінця світу не передбачає календар майя. Ми просто неправильно трактуємо цей календар. А кінець світу – це коли ми, люди, самі собі риємо яму: не бережемо планету, влаштовуємо війни..."

Отець Микола СЕМЕЛЮК,
настоятель храму
Святої Парскеви УПЦ КП:

Розмови про кінець світу – це все дурниці. У Святому Письмі сказано: "Навіть ангели небесні не відають, коли буде кінець світу". Якщо переглянути історію, у різні часи різні течії оголошували про кінець світу, але він так і не відбувався. Лише Богові відомо, коли настане кінець. Тому закликаю всіх вірян не вірити в подібне".
Ярослав КИРПУШКО,
директор Буковинського центру реконструкції та розвитку:

Розмови про кінець світу – це намагання відвернути людей від реальних проблем. Також це бізнес. Це вигідно і тому, хто продає рятівні засоби (шоломи, бункери), і тому, хто надає допомогу (психіатрам, цілителям, шаманам). Варто розуміти, що у кризу діє "ремонтний" бізнес. У цьому випадку говоримо про "ремонт" душі, голови...
Хто живе у реальності, того ці балачки не лякають. А хто не може впоратися із цими страхами, хто вважає, що настане кінець світу чи йому пороблено, той надає можливість заробити виробникам горілки, пігулок. Той іде до сповіді, до шаманів чи практикує голковколювання. Якщо це допомагає людині, то нехай... Навіть не знаю, що тут можна порадити. Треба жити реальним життям. Живіть і радійте життю!"

Ігор БУРКУТ,
історик:
Покоління, до якого я належу, а це люди, яким 60-70 років, пережили більше десятка кінців світу. А тому більшість моїх ровесників, яка ще не впала у повний маразм, не звертає увагу на такі прогнози.
В історичному плані вже було кілька величезних хвиль очікувань кінця світу, які охоплювали цілі континенти. Що відбувалося? У середньовіччі люди продавали своє майно, але ж хтось це майно купував! І той, хто купував, нажився на цьому. І саме він говорив про кінець світу! Були і такі, які все кидали і подавалися в пустелю світ за очі молитися. А дата минала, і ніхто нічого надзвичайного не помічав. Так буде і цього разу.
На кінці світу наживаються: людей вигідно лякати бізнесменам, які продають певний товар. Неодноразово чув, як говорять, у чому зустрічати кінець світу, які напої пити, які наїдки їсти...
Найкращу позицію має християнська церква: священики кажуть, що кінець світу неминучий, але, коли він станеться, знає лише Господь. І радять усім вірянам бути готовими до кінцям світу щодня – робити добро, молитися, вірити у Господа і робити свою справу. А занадто сумувати і боятися – це вже гріх".

Альона ГОЛОВІНА,
практикуючий психолог:

Розмови довкола кінця світу – це нестримне коло різних емоцій, почуттів, фактів, доказів "за" і "проти". Не дивно, що навколо цього виникає багато протиріч та зловживань, якими користуються "обізнані" люди. В основі явища – страх смерті. А тому завжди будуть люди, які використають наші страхи для своєї вигоди. Вони буквально "встановлюють" потрібні програми та заражають вірусом безвиході людей!
Що ми самі можемо зробити? Повірити в те, що світу – бути! Пам’ятаючи про "ефект зараження", потрібно уникати джерел посилення енергії страху та паніки. Якщо кожен із нас не підкидатиме у загальне вогнище свої вуглинки, воно не матиме такого масштабу. Якщо очікування кінця світу викликає у вас сильні хвилювання, подбайте про себе та зверніться до фахівця. Адже за страхом кінця світу можуть ховатися особисті хвилювання, спогади, травми, питання про сенс життя. Замість того, щоб вірити у страшилки, краще розпочати зміни усередині себе. Адже окрема людина може змінити зовнішній світ, зробити його добрішим. Маленький крок на початку великої дороги робити найважче!"
4-12-2012, 09:49
Коментарів 0 Переглядів 1 987

Теги -

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!