RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Багато бруду –  мало користі
Під кінець виборчої кампанії у Чернівцях опозиція спробувала організувати дебати з владою. Їх запропонували провести перед людьми на Центральній площі ввечері 25 жовтня. Запрошення передали кандидатові від Партії регіонів секретарю міськради Віталію Михайлішину та голові ОДА Михайлові Папієву.

На дебати ні Папієв, ні Михайлішин не прийшли. Опозиція винесла опудало страуса, на яке вивісили портрет Михайлішина і табличку з написом "Папієв" та заявила, що влада, як страус, заховала голову в пісок і не захотіла спілкуватися з народом.
Такими були одні з останніх штрихів парламентської виборчої кампанії у Чернівцях. Чим вибори запам’яталися чернівчанам? Які у них враження від потоку агітації?

"Блювати хочеться від кандидата!"

Негативні враження від цьогорічної передвиборчої гонки склалися у більшості відомих чернівчан: музикантів, викладачів, журналістів, художників.

Лідер гурту "Гуцул Каліпсо" Богдан Федчук вважає ці вибори дуже брудними.

– Від усієї передвиборної гонки склалося дуже негативне враження, – каже Богдан. – Було дуже багато бруду. Блювати хочеться від одного з кандидатів. Мені не подобається, що в цю брудну кампанію втягнули журналістів. Мене дуже розчарувало те, що кандидати піарилися, використовуючи працівників мас-медіа. Про замовлені соціологічні дослідження я взагалі мовчу, бо це вже практично нормою стало в Україні у період виборів. А те, що в цей бруд втягнули журналістів, причому дуже сильно – як, скажімо, телеканал ТВА, – я шокований від цього. Це дуже агресивна кампанія однієї з партій. Хоч мені дуже хочеться бути далеким від цього бруду.

Викладач кафедри журналістики ЧНУ Андрій Гречанюк не зміг пригадати хоча б одного позитивного моменту з передвиборчої гонки.

– Нам нав’язують дуже багато речей, які зовсім не відповідають реальності, – каже викладач. – На жаль, на цих виборах існує відверта маніпуляція з використанням брудних технологій. Та люди бачать реальний стан справ у місті та державі. Але їм під різними соусами подають зовсім інше. Політтехнологи намагаються все так прикрасити і довести людям, що, скажімо, це не "синє", а "біло-червоне".

– Найбільше запам’яталося мені гасло "Скажи "так" новому", яке викликає у мене відразу. Це абсолютно неефективна технологія, так само, як і "Від стабільності до добробуту" Партії регіонів. А настрій покращують хіба що колажі Івана Трача в мережі Facebook.

"Найяскравіше враження – білборд із бабцею та котом"

А ось епатажний митець Анатолій Федірко вважає, що цьогорічна гонка тривала в руслі "синьо-жовтого серпа й молота".
– 11 вересня відкривав пам’ятник невідомому депутатові, – каже митець. – У мене часто запитували, чому серп і молот синьо-жовтого кольору. Нині я можу сказати, що вся ця передвиборча кампанія тривала в руслі цього синьо-жовтого символу Радянського Союзу.

Що змінилося від попередніх виборів? Ми бачимо, що Яценюк як збирав кошти на розвиток України, так і продовжує збирати. А від Тимошенко залишились лише туфельки на фасаді "Букініста" (йдеться про інсталяції, які художник приліпив до стіни магазину кілька років тому, – авт.).

Мені сподобалося те, що Михайлішин використав у своїй агітації гасло "Я чернівчанин". Насправді такий креатив щодо гасла йому запропонував я. Звісно, його політтехнологи трохи переборщили з кількістю агітації. Я завжди говорив, що із цим має бути межа.

Найбруднішою передвиборчою кампанією вважає ці гонки політолог Ігор Буркут.

– Ця кампанія найбрудніша з усіх, які пам’ятаю, – каже він. – Найяскравіше враження – це білборд, на якому була зображена бабця, яка переписала на кота квартиру, бо онук хотів голосувати за одну з провладних партій. А у Чернівцях запам’яталося гасло "Нам тут жити!" людини, яка хотіла переїхати до Києва і працювати у Верховній Раді. 
Микола Кобилюк

ДУМКА
Ігор Мельничук,
політолог, доцент кафедри політології ЧНУ:
– Мені взагалі нічого не сподобалося під час цьогорічних передвиборчих гонок. Ця виборча кампанія була найбільш брудною і цинічною за останні роки. Вважаю, що вибори мали б бути зразком функціонування демократичної системи суспільства. Та, на жаль, нашому суспільству перевернули цей позитив із ніг на голову, адже, як ми бачимо, нині всі демократичні форми дуже спотворені.
Це і дало мені підстави дати таку оцінку цим виборам.
Гадаю, для того, щоб такий бруд не повторювався на виборах у майбутньому, потрібно підвищувати в людях рівень політичної освіченості та виробляти в них відчуття, щоб вони були більш принциповими. У суспільства не має бути деградація людських цінностей. 

Ігор КУХАРЧУК,
громадський діяч:
– Мене вразив негативізм, який був присутній від початку до самого кінця гонок. Найбільш неприємний факт – чомусь кандидати спрямували свою стратегію виборів на дискредитацію опонентів. Мене дивує те, що кандидати приділяють менше уваги своїм програмам, ніж обливанню брудом один одного. Можливо, це свідчить про низький інтелектуальний рівень кандидатів у народні депутати.
Дуже рідко звучали конструктивні, практичні програми. Було більше гасел, сленгів. А конкретних практичних речей не було. 
26-10-2012, 11:02
Коментарів 0 Переглядів 2 123

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.