RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Будуть і кризи, і «тушки»
У неділю – вибори. А також, за прогнозами, сніг із дощем. Що ці вибори принесуть нам? Які зміни? Чи й далі домінуватиме Партія регіонів, чи її вплив зменшиться?

Після виборів Микола Азаров може втриматися в кріслі прем’єр-міністра ненадовго через кризу – на нього спишуть провину за економічний провал і звільнять.

Тимошенко й Луценка не звільнять із в’язниці, бо це буде невигідно провладній партії. А якщо й амністують, то житимуть вони за кордоном.

Що ще прогнозують після виборів політики та експерти?

"Зміна уряду можлива після відставки президента", – Яценюк

На думку голови ради Об’єднаної опозиції "Батьківщина" Арсенія Яценюка, після виборів прем’єром буде прем’єр опозиційного уряду Сергій Соболєв. А ще він визнає, що за нинішнього президента опозиції у разі перемоги буде важко сформувати уряд.

"Сформувати уряд за чинного президента не можливо з однієї простої причини – немає такої структури нині, як Кабінет Міністрів, немає такої посади, як прем’єр-міністр. Уся влада сконцентрована в руках однієї людини – глави держави", – сказав він.

У новому парламенті буде не більше десяти відсотків жінок – 45 з 450. Такі дані презентувала мережа громадського контролю за гендерною рівністю на виборах-2012.

У 55 округах з 225 – жінки не балотуються взагалі. Чим сильніша партія, тим менше в її прохідній частині списку жінок-кандидаток. Нині у ВР – 32 депутаток, тобто 8% від загального складу. Раніше Україна зобов’язалася перед ООН збільшити кількість жінок у парламенті до 30% уже до 2015 року.

А ось заступник голови Верховної Ради Микола Томенко прогнозує, що в майбутньому парламенті буде приблизно 30% родичів. Він запропонував, щоб їх (родичів) розсадили в сесійній залі поряд.

"Лише в Балоги балотуються троє братів: рідні й двоюрідний, – каже М. Томенко. – Я був на окрузі, де активно працює чоловік Інни Богословської й переконує, що вона сама не справляється і їм треба сім’єю в парламенті працювати".
"Герега б’ється в Києві, а чоловік Хмельниччину підіймає, тому що він говорить, що злочинна влада нищить "Епіцентр" і наш бізнес, і ми будемо з жінкою захищати цей бізнес", – додав він.

"На кожному окрузі я знаходив братів, сестер, родичів, я вже не рахую коханок, бо вони змінюються – я не встигаю фіксувати", – сказав Микола Томенко.

Тігіпко вірить
у неминучість "тушок"


Кадрові зміни в уряді будуть, однак говорити про зміну прем’єра поки що рано. Про це заявив віце-прем’єр-міністр соціальної політики Сергій ТІГІПКО.

"Кадрові зміни, безумовно, будуть. Однак говорити про зміну прем’єра або когось ще абсолютно рано. Це життя покаже", – запевнив Тігіпко.

Він зазначив, що Партія регіонів спокійно дивиться на виборчий процес і впевнена у своєму високому результаті на парламентських виборах.

"Ми спочатку спокійно переможемо, сформуємо більшість, а після цього дивитимемося на кадрові питання", – наголосив він.
Щодо нового керівництва Верховної Ради, Тігіпко прогнозує, що це буде представник Партії регіонів: "Безумовно, вважаю, що спікером парламенту повинен бути представник Партії регіонів". При цьому Тігіпко не називав прізвища.
Також він переконаний, що в парламенті "буде чіткий поділ на владу й опозицію".

"Таких опозицій буде три або дві залежно від того, хто пройде в Раду. Об’єднана опозиція ніколи не об’єднається з партією УДАР. І якщо пройде "Свобода", то й вони згодом будуть вести свою гру", – впевнений чиновник-політик.

Він також сказав, що Партія регіонів не зможе співпрацювати з УДАРом:
"Дивлячись на позицію УДАРу по ключових питаннях, наприклад, мовному, – ми з ними не зможемо співпрацювати".
Тігіпко впевнений, що перехід депутатів інших фракцій до ПР "неминучий".
Микола Кобилюк

Думки експертів
Iгор Мельничук,
політолог, доцент
кафедри політології ЧНУ:

Скільки голосів може набрати Об’єднана опозиція?
– Все свідчить про те, що будуть серйозні фальсифікації. У контексті них називати якісь цифри буде нелогічно. Із точки зору логіки, люди нібито мають голосувати проти влади. Але результат виборів може стати неочікуваним. Залежно від того, наскільки опозиційні сили зможуть протистояти фальсифікаціям, залежатиме кількість голосів.

Яка доля чекає після виборів опозицію та її лідерів – Тимошенко, Луценка?
– Гадаю, ті лідери опозиції, які нині перебувають у в’язниці, так і залишаться ув’язненими. Бо далі триватиме підготовка до президентських виборів. Як один, так і інший лідер гіпотетично можуть скласти досить серйозну конкуренцію нинішній владі. Гадаю, владі нелогічно буде їх випускати.

Які можливі зміни в Партії регіонів? Чи можливі розколи?
– Розкол можливий. Його причиною може бути зовнішня реакція, зокрема з боку європейських країн та США на ситуацію в Україні. Вона може перешкоджати певним політичним силам їхньому бізнесу, тому вони можуть розпочати процес заміни лідера ПР. Тим паче, перші такі "ластівки" уже проявлялися.

Чи буде Яценюк грати самостійну політичну гру?
– Після виборів різні політичні сили, які входили до теперішньої Об’єднаної опозиції, можуть розпочати свої власні політичні ігри. Аргументація цих дій буде в тому, що "ми спробували разом, та не все вдалося. Нині можна спробувати це самостійно".
Але, гадаю, за тієї політичної ситуації, яка в Україні склалася нині, перемогти діючу владу можна тільки об’єднуючись.

Ризики й перспективи партії УДАР Віталія Кличка"?
– Дуже не хотілося б, щоб представники цієї партії повторили ситуацію, яка була з Тігіпком. Сам Кличко намагатиметься грати у самостійну гру в більш опозиційному плані. Але є велика ймовірність, що частина його команди не підтримає свого лідера.

Чи будуть у новому парламенті "тушки"?
– Гадаю, "тушки" обов’язково будуть. Скільки? Дуже хочу сподіватися, що їх має стати менше, ніж у попередньому парламенті.


Василь СтоякIн,
політтехнолог (Київ):

Скільки голосів може набрати Об’єднана опозиція?
– Скільки голосів вона набере, нині точно сказати не може ніхто. Я схиляюся до думки, що вона посяде друге місце після Партії регіонів, але з великим відривом.

Яка доля чекає після виборів опозицію та її лідерів – Тимошенко, Луценка?
Оскільки жодних шансів на зміну влади нині поки що немає, то, гадаю, ситуація абсолютно не зміниться. Хіба що Януковичу вдасться досягнути якихось домовленостей з Євросоюзом, які можуть вплинути на звільнення цих людей.

Які можливі зміни в Партії регіонів? Чи можливі розколи?
– Який сенс у розколах, якщо вони отримають більшість? А якщо ПР отримає більшість, то причин для змін немає. Інша справа, що в подальшому. За нинішні дії потрібно буде розплачуватися, то безумовно це буде кризовий момент для уряду. Отже, Микола Янович може позбутися посади прем’єр-міністра й посади лідера партії.

Чи буде Яценюк грати самостійну політичну гру?
– Він, власне кажучи, вже веде. Проте залишається питання щодо долі самої Об’єднаної опозиції в майбутній Раді, адже Юлія Тимошенко заявляла, що жодної Об’єднаної опозиції як фракції Верховної Ради не буде. Після того, можливо, розпочнуться перемовини між "Батьківщиною" і "Фронтом змін" про можливе їхнє об’єднання на більш солідному грунті.

Ризики й перспективи партії УДАР Віталія Кличка"?
– Це дуже туманні перспективи. Варто зауважити, що Кличко хоче грати в самостійну гру. Та у нього, як у порівняно молодого й абсолютно слабкого політичного гравця, не найбільш вдале середовище.

Чи будуть у новому парламенті "тушки"?
– Буде дуже багато. Якщо дивитися на прохідні кандидатури від УДАРу, то ситуація не надто весела. В Об’єднаній опозиції також буде чимало "тушок".
26-10-2012, 10:24
Коментарів 0 Переглядів 2 298

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.