RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Пільговий кредит – на найкращу комуналку
"Чернівціводоканал" – одне з двох підприємств області, які подали документи на отримання позики від держави під три відсотки річних.

Таку можливість надає ще одна державна програма, яка діє з травня цього року. Згідно з її умовами, на пільгове кредитування можуть розраховувати комунальні підприємства та інші юридичні установи, які мають бажання покращити комунальну сферу. Наприклад, провести реконструкцію, зробити капітальний чи поточний ремонт об’єктів ЖКГ.

На таку позику можуть розраховувати також і товариства співвласників багатоквартирних будинків та інші об’єднання, які самотужки утримують свої будинки. Одна з умов для отримання цієї позики – платоспроможність та відсутність боргів.

Незважаючи на те, що минуло кілька місяців від початку роботи цієї програми, досі майже дармові кошти не отримало жодне комунальне підприємство області. Це й не дивно, адже необхідно зібрати майже два десятки різноманітних довідок.

– Ми подали заявку і технічне обгрунтування щодо модернізації та реконструкції водонасосної станції, яка знаходиться на вулиці Чапаєва. Розраховуємо отримати у кредит приблизно два мільйони гривень, – із приводу державної позики під пільгові три відсотки розповідає "МБ" Володимир АНДРУЩАК, начальник "Чернівціводоканалу". – Цей об’єкт дуже важливий, оскільки район міста, який він обслуговує, інтенсивно забудовують. Йдеться про район від вулиці Садової до проспекту Незалежності, включаючи вулиці Чапаєва, Червоноармійську та інші. А наші мережі на це не розраховані і верхні поверхи новобудов недостатньо постачаються водою.

За словами керівника установи, ці роботи не складні. Підприємство вже нині готове виконувати їх: є проект, підрядники – впродовж місяця-півтора насосну станцію модернізують. І в цьому районі покращать постачання води і її тиску. Залишилося лише десь взяти кошти. І наче держава дає таку можливість. Тим паче, що підприємство вже давно живе у кредит.

– Нині, щоб відновлювати свій баланс, ми працюємо під кредитною лінією одного з банків. Під 18 відсотків. Це майже подарунок, якщо врахувати, що на ринку банки пропонують позики не менше, ніж під 26 відсотків річних. Триває підготовка до зими: запчастини, труби, обладнання, а також зарплати, оплата витрат, електроенергії тощо. Тому ми змушені користуватися позикою. А цей державний кредит нам необхідний. Він справді досить зручний і вигідний, – переконаний пан Володимир.

– Ми подали запит на отримання державного кредиту, але ствердну відповідь поки що не отримали. Гальмує це рішення одна важлива проблема – наше підприємство збиткове. Але паралельно ми взяли участь у другій програмі щодо обладнання лічильниками. Держбюджет нам винен майже 34 мільйони гривень. Часткове фінансування з міського бюджету плюс наші додаткові матеріали – сподіваємося відстояти участь у цьому проекті.

– Мерія обіцяє наступного року підтримати комунальні підприємства: міськШЕП, тепломережу і водоканал. Треба врахувати, що ці комунальні підприємства збиткові і самі не здатні подолати труднощі. Але все одно намагаємося вирішити наші проблеми, щоб обійти необхідність підвищувати тарифи, – каже Володимир Андрущак. 
Ліна НАГІРНЯК

До теми
Дмитро ШУЛЬГА,
директор Чернівецького відділення Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву:
– З травня 2012 року діє постанова №599, яка дозволяє комунальним підприємствам отримувати кредити під три відсотки річних терміном до 10 років. Список документів і справді великий, але у фонд не потрібно відразу нести усі. Спочатку необхідно подати лише кілька основних: проект запланованих робіт, техніко-економічне обгрунтування, документи про баланс підприємства та фінансовий звіт про роботу за останні дев’ять місяців поточного року і весь 2011 рік.
Комісія робить висновок щодо реалістичності проекту та платоспроможності.
Кредит дадуть підприємствам, які не мають боргів. Для реструктуризації боргів цей кредит не підійде, його видають на розвиток.
Погашати кредит потрібно раз на рік. Але працівники фонду та інші контролюючі органи постійно наглядатимуть за виконанням робіт і контролюватимуть цільове використання коштів.
Наразі документи для отримання такого кредиту подав лише "Чернівціводоканал" на суму два мільйони гривень, які спрямують на часткову заміну обладнання. А також міське управління комунального господарства, яке планує придбати техніку для прибирання вулиць. 
8-10-2012, 17:19
Коментарів 0 Переглядів 2 497

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт обладнання
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.