RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Фестиваль поетів – то розголос про Чернівці
У неділю у Чернівцях завершився третій Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz. Поети, художники та музиканти з 12 країн упродовж чотирьох днів демонстрували свої твори глядачам, пили пиво й палили сигари.
Чи задоволені організатори, жителі й туристи заходом і що він дав місту?

"Фестиваль переживає кризу"

Позитивне враження від фестивалю залишилося у майже всіх митців. Ще б пак: на їхні поетичні зустрічі до Чернівців з’їхалися шанувальники з кількох міст.

Поет і видавець Іван Малкович у Художньому музеї зустрівся зі своїми читачами з Коломиї, Івано-Франківська, Хмельницького та Львова. Каже, що, незважаючи на те, що поезія перестала бути затребуваною, Meridian Czernowitz повинен існувати.

– Чудово, що поетичний фестиваль відбувається саме в цьому особливому місті України – у Чернівцях, які своєю архітектурою закликають шанувати культуру, – каже Іван Малкович. – Часто люди не помічають цього. Вони залишаються поза поезією. Цей фестиваль прекрасно нагадує людям, що в них є душа, що поезія потрібна. Тому viva Meridian Czernowitz!

Погоджується з думкою Малковича і поет з Ужгорода Андрій Любка, який у дні фестивалю став справжнім улюбленцем юних читачок.

– Торік я дуже боявся за фестиваль, бо він усім подобався. Вся Україна писала про нього, – каже поет. – Боявся, що це може вплинути на організаторів, і цього року вийде такий "постсовковий" фестиваль із величезною кількістю людей. На щастя, приїхало стільки ж гостей, як і торік. Не більше і не менше. Тож фестиваль збільшився якісно.

А ось письменник Юрій Андрухович назвав цьогорічний Meridian Czernowitz таким, який переживає кризу.

– Слава Богу, що фестиваль відбувається вже втретє. Ми живемо у такий нелегкий час, що проводити такий захід досить складно, – каже митець. – Хоча мені здається, що зараз фестиваль проходить певну кризову ситуацію. Тому наступного разу треба все оновити. Дуже небажано потрапити у звичний рутинний ритм. Щоразу має бути певна несподіванка. Дуже гарна ідея цього року – виїзди в інші міста: Хотин та Кам’янець-Подільський. Чернівці – прекрасне місто, але треба шукати інші варіанти і треба трохи більше фантазії щодо читання віршів. Не обов’язково це мають бути кафе чи зали культурних закладів. Наприклад, цього року була локація на Калинівському ринку. Може, це має відбуватися ще в підземеллях, на стадіонах, навіть на руїнах. Одне слово, треба щоразу вигадувати щось нове та оригінальне.

"Гопники заважали читати вірші"

На вечір молодої поезії в кафе на площі Філармонії прийшов поет з Івано-Франківська Олег Книжка. Хлопець працює механіком, а щире бажання писати в нього з’явилося кілька місяців тому. Галичанин задоволений перформансами фестивалю, але дуже обурений тим, що йому не дали змогу прочитати свої твори.

– Я люблю такі поетичні заходи, але на вечорі молодої поезії мені не дали можливості виступити, – каже хлопець. – Ми з друзями пішли пити пиво на площі Філармонії. У мене виникла ідея зачитати кілька своїх віршів саме тут – в атмосфері нічних Чернівців. Товариші підтримали цю пропозицію. Щойно я почав декламувати якийсь зі своїх творів, як до нас підійшла компанія місцевих гопників. Розмова в нас із ними вийшла, звісно, не надто інтелектуальною: "пацани з района" обіцяли натовкти нам пики. На щастя, за мене і друзів заступилися кілька випадкових чернівчан. Одна дівчина показово намагалася викликати міліцію. Тоді незадоволені моєю творчістю хлопці миттєво розбіглися. Шкода, що такі люди так полюбляють псувати настрій.

Забужко й Померанцев – лідери продажу

Абсолютним лідером із продажу літератури на фестивалі була Оксана Забужко з книгою "З мапи книг і людей". Це видання буквально змітали з книжкових прилавків, які працювали на різних локаціях фестивалю. Скажімо, прилавок книгарні "Букініст" за чотири дні продав понад 100 книг письменниці.

– Ми прогнозували, що книги Забужко підуть на ура , – каже директор книгарні Марина Лібанова. – Добре продавали і старіші книги авторки. Друге місце в лідерстві продажу посіла нова книга Ігоря Померанцева "Czernowitz. Черновцы. Чернівці". А третє місце прогнозовано дісталося книзі Андрія Любки "Сорок баксів плюс чайові".

– Популярною була й міні-версія книги Юрія Андруховича "Лексикон інтимних міст". Минулорічне видання цієї книги теж продавали, але вже не так жваво. Не втрачають популярності книги Олександра Бойченка і Василя Кожелянка. Проте млявим був продаж дебютної книжки Гриця Семенчука "Внутрішній джихад", – додала М. Лібанова.

– Хорошою була торгівля на площі Філармонії у неділю вранці, коли автори читали дитячу поезію, – каже директор книгарні. – Чернівчани розібрали в нас усі книжки Ірени Карпи та Івана Малковича. Цього року ми продали книг майже втричі більше, ніж торік, на цьому фестивалі.
Микола Кобилюк

думки
Які у вас враження від фестивалю Meridian Czernowitz?
Наталя Фейло, студентка:
– На концерті Ірени Карпи не могла розібрати слова співачки. Там був поганий звук. Зате на вечорі поезії у підвалі на площі Філармонії було дуже затишно.

Віталій Сандул, музикант:
– Не ходив на всі заходи фестивалю, але побував на сигарному вечорі біля "Сорбонни". Поет із Данії був дуже епатажний. Хоч я очікував чогось яскравішого.

Олена Ткач, перекладач:
– Я була причетною до організації фестивалю. Найважче було працювати під час поетичних читань на Калинівському ринку.

Ольга Легусова, студентка:
– Цьогорічний Meridian Czernowitz був кращим, ніж 2010 року, але гіршим за минулорічний. Хотіла почути більше поетів, які займаються класичним віршуванням.

Коментар
"Чернівці отримали позитивний розголос у світі"

Володимир Пулинець,
начальник управління соціально-
економічного розвитку міста департаменту економіки:

Ми ніколи не переймалися тим, скільки грошей у Чернівцях залишають туристи у дні фестивалю Meridian Czernowitz. Головне – людям цей захід сподобався. У нас можуть бути узагальнені цифри з відвідування туристами Чернівців. Але вони знову ж таки не збігаються з реальною статистикою. Для нас важливо те, що ми отримали позитивний розголос про Чернівці як в Україні, так і у світі.
Безперечно цей фестиваль позитивно впливає на туризм міста. Люди приїжджають і приїжджатимуть до Чернівців. Вони вже знають, що їх тут чекає.
Чи все було ідеальним на фестивалі? Немає нічого ідеального. Однак ми помітили, що щороку фестиваль стає соліднішим та масштабнішим. Нині бачимо реальне втілення в життя нашого проекту з туристичного кластеру Буковини й Поділля.
Сподіваюся, що у майбутньому цей захід стане своєрідною візитівкою Чернівців".
14-09-2012, 14:24
Коментарів 0 Переглядів 3 791

Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!