RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Водій спав»

До чернівецької лікарні швидкої допомоги п’ятого червня привезли вісьмох українських туристів, які потрапили в аварію у Румунії. Четвертого червня пасажирський автобус з’їхав із дороги і перекинувся. У салоні перебувало 28 пасажирів. Одна жінка загинула.

Ще троє отримали важкі травми. Дев’ятеро пасажирів отримали поранення середньої важкості. Туристи з Києва, Дніпропетровська, Кіровограда, Чернівців поверталися з відпочинку в Болгарії.

За кермом їли сосиски
і запивали водою


Ніна Попельницька проживає у Кіровограді. Відпочинок у Болгарії отримала як подарунок дітей на ювілей. Тепер лежить у хірургічному відділенні лікарні швидкої допомоги, що на вулиці Фастівській. На лівій руці жінки великий синець, ноги вона поклала на стілець, бо не може підвестися. Час від часу прикладає до ніг серветку, щоб вгамувати біль. Каже, що народилася у сорочці, бо несильно постраждала у цьому ДТП, й пригадує всі подробиці.

– Із Сонячного берега нас повинні були забрати о 17.00. Автобус запізнився на три години, – розповідає Ніна Олексіївна. – Коли ми зайшли у салон, одразу помітила, що водії дуже стомлені. Було двоє болгарських водіїв. Я підійшла до гіда і зауважила, що водії стомлені, бо вони щойно приїхали з Києва, а це 27 годин дороги, і з ними небезпечно їхати. Але водіїв ніхто не заміняв. Туристів збирали на точках. Із Созополя гід легковою машиною привіз жінку, щоб не заїжджати туди і не витрачати час. Саме вона загинула. Останній пасажир – жінка – сіла в автобус о 22.00. Автобус був напівпорожній, у салоні перебувало 28 людей.

Я сиділа за водієм на першому місці. Спостерігала, як він їхав. Швидкість автобуса була 80-90 кілометрів за годину. Я водій із 30-річним стажем і можу оцінити, що один із водіїв їхав непрофесійно. Він розмовляв, відвертаючи убік голову, розминався із зустрічною машиною впритул. Я робила зауваження, щоб він їхав обережніше. А водій болгарською щось мені грубо відповів.
Проїхали 150-200 кілометрів, водії зупинилися біля магазину, купили собі поїсти. Вони їли сосиски, запивали водою з пляшки – і той, який сидів поруч, і той, який перебував за кермом. Причому ділянка дороги була складна, серпантин.

Після 22.00 водії помінялися. Один пішов відпочивати, інший сів за кермо. Він їхав приблизно до 03.00. Потім знову помінялися. Коли інший водій сів за кермо, відчула, що автобус постійно заносить. Я сказала водію, щоб їхав обережніше: він ж не дрова везе. Після зауваження мені здалося, що він почав їхати спокійніше. Притулилася до вікна, дивлюся автобус заносить праворуч до прірви. Почала кричати водію, щоб він викручував ліворуч. Він зрозумів мене, надто різко крутонув ліворуч кермо, і задню частину занесло у прірву глибиною чотири-п’ять метрів. Задню частину потягнуло вниз, водій вже нічого не міг зробити, й автобус перекинувся. Аварія сталася о 05.30.

"Люди кричали, щоб вибивали скло"

– Мене врятувало те, що я трималася за столик і впала не дуже сильно, – продовжує Ніна Олексіївна. – Поштовхом кинуло до водія. Лежала біля травмованого водія, лобове скло побите, але вийти було неможливо. Крик, паніка. Люди кричали, щоб вибивали скло. Водій, хоч і був травмований, почав вибивати скло. З кінця автобуса на допомогу прийшов інший водій. Всі поступово почали виповзати. Одна жінка кричала, що їй притиснуло руку. Чоловік намагався витягнути її, але не зміг. Автобус впав правим боком, і там розбилося скло. У задній частині автобуса під склом лежала жінка, яка померла відразу. Їй було трохи більше 40 років. Щоб дістати кількох пасажирів, рятувальники розрізали автобус автогеном.

За 20 хвилин приїхали румунські поліцейські, рятувальники, "швидка". У групі були люди, які спілкувалися англійською, вони змогли пояснити, що сталося. Нас врятувало те, що автобус був незаповнений. Інакше було би більше жертв, бо ми всі падали один на одного. Водій точно заснув, я його будила. Казала йому: "Куди їдеш, чому спиш?" Ніби трохи він оговтався, а потім автобус занесло.

У лікарні у Румунії ми були приблизно добу. Знаю, що у Румунії в реанімації залишилося ще троє людей із серйозними травмами. Чула, що жінці, якій притиснуло руку, мали її ампутувати.

Вчора нас вісьмох привезли до Чернівців. Трьох людей перевозили лежачими, бо їм не можна сидіти. У вашій лікарні нас дуже приязно зустріли. Дуже вдячна лікарям.

Щороку в літній сезон на дорогах збільшується кількість аварій автобусів із туристами. Торік подібна аварія сталася з автобусом чернівецької турфірми "Онікс-тур". Автобус перекинувся у кювет. Тоді теж загинула жінка. Але експертиза встановила, що аварія відбулася не з провини водія.
Людмила ОСАДЧУК
8-06-2012, 12:07
Коментарів 0 Переглядів 2 941

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.