RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Філарет освятив камінь


У Чернівцях вчора перебував з одноденною поїздкою Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Зранку Патріарх провів святкове богослужіння у храмі Успіння Пресвятої Богородиці. А опівдні заклав капсулу під будівництво нової церкви на проспекті Незалежності, 141, у Чернівцях.

До води, освяченої Патріархом, була черга

– Приїхав до Чернівців на запрошення архієпископа Чернівецького і Кіцманського Марка, щоб освятити наріжний камінь під будівництво нової церкви, – розповів Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. – Підтримую ініціативу вірян будувати храми. Це свідчить про те, що православна віра живе. За часи незалежності в Україні побудували понад три з половиною тисячі церков. Ми перевершили всі країни, які входили колись до Радянського Союзу.

Настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці Василь Угрин розповів, що капсула, яку заклав для будівництва Святійший, – перша передумова до будівництва нового храму. Саме ж будівництво церкви розпочнуть через місяць – у середині червня.
– Це добре, що сам Патріарх благословив будівництво нової церкви, – зауважив Василь Угрин. – Далі з Божою допомогою в середині червня ми розпочнемо будівництво. Згідно з проектом, нова церква матиме п’ять куполів та тридцять метрів висоти.
Помолитися разом із Філаретом до церкви Успіння Пресвятої Богородиці прийшли віряни та все духовенство УПЦ КП в області. Як не дивно, священиків було лише трохи менше, ніж простих вірян. Як пояснив архієпископ Марк, причина проста – прихід єпархії, яка організовувала приїзд Філарета, невеликий.

Для всіх вірян біля церкви накрили столи, які вміщали 1500 осіб. Ті люди, які вже пригостилися, змогли набрати води, яку освятив Патріарх під час богослужіння.

Ажіотаж біля криниці зі святою водою був більший, ніж біля столів із пригощаннями.

– Вірю в святість цієї води, – каже мешканка Кіцманщини Даніелла ПЕТРЮК. – А якщо ця вода ще й освячена Патріархом, то у стократ впевнена в тому, що її треба мати в себе вдома.

Воду з криниці віряни черпали самостійно, доки Патріарх та священики пригощалися в окремій забудові на території церкви.

"Iз президентом нормальні стосунки"

Після обіду Філарету подарували три букети квітів. Після чого він разом з архієпископом Марком вирушив на чорному "Мерседесі" у готель "Черемош", де зустрівся з журналістами.

– Українська Православна Церква Київського Патріархату житиме і розвиватиметься. І нова влада не зможе завадити цьому, – сказав Патріарх Філарет. – На початку приходу до влади нове керівництво держави мало намір під впливом Московського патріархату "преодолеть раскол в Украине". На меті було об’єднати церкви Київського та Московського Патріархатів і створити єдину церкву, яка підпорядковувалася б Москві. Але ми не здалися і виступили проти цього. Підтримали УПЦ КП Америка і Європа. Отож спроба ліквідувати церкву Київського Патріархату була провальною.

Філарет наголосив на тому, що налагодив нормальні стосунки з Президентом України, а також з високопосадовцями Чернівецької області.

– З керівництвом держави у нас нормальні стосунки, також ми в добрих взаєминах із буковинськими високопосадовцями, – зазначив Патріарх Філарет. – Зізнаюся, що в Україні все-таки залишаються регіони, де УПЦ КП не хочуть визнавати та ставляться до нас вороже. Але я заявляю, що церкву Київського Патріархату знищити, як сказав один із політологів, не зможе навіть війна.

Патріарх Філарет підтвердив, що в церквах Московського Патріархату кажуть, що таїнства хрещення чи вінчання, здійснені в церкві Київського Патріархату, не дійсні.

– Все це роблять спеціально, щоб залякати простих вірян, а людина, яка не знає православного вчення, вірить цьому, – зауважив. – Насправді ж усі наші таїнства дійсні, а УПЦ КП не є розкольницькою.

Наступний приїзд Філарета до Чернівців відбудеться у вересні 2012 року.

Як розповів митрополит Чернівецький і Буковинський Данило, Святійший має відвідати освячення нещодавно спорудженого жіночого монастиря Преображення Господнього в селі Васловівці на Заставнівщині. Також побуває на святкуванні 150-річчя від дня заснування церкви Святої Параскеви у Чернівцях. 
Марина КОРПАН
18-05-2012, 16:42
Коментарів 0 Переглядів 2 921



Це місце на берегах Дністра було склоробною майстернею часів Римської імперії.


Процес створення аромату можна прирівняти до медитації, каже Юрій Халавка
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Подія стала завершальним заходом XV міжнародних поетичних читань Meridian Czernowitz


Кожен із нас - президент, кожен – головнокомандувач. Блог Ярослава Волощука
Не можу не поділитися з вами шокуючою новиною, що українці є найрозумніша нація на світі.
Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
ВІДЕО Переглянути все відео

Місцеві щотижня передають на фронт тонни смачної їжі

Від вашого голосу залежить якість і ціна інтернету, ІнАУ пропонує підтримати петицію


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

У цій статті ми розглянемо, чому не варто боятися імплантації зубів і чому варто звернутися саме до стоматології Markoclinic в Чернівцях — клініки з бездоганною репутацією та високими стандартами якості.