Придбану в продуктовому магазині Новодністровська упаковку рису для голубців так і не використала. Вдома відкрила упаковку – і мало не випустила з рук. Різкий запах дусту швидко поширився кухнею. Хоча в магазині товар здався добрим: термін придатності не вийшов, упакування щільне, підозрілих запахів не помітила.
Ретельніше вивчаю упакування – розфасовано рис на Буковині. Вирішила не викидати його, а з’ясувати: що у цьому рисі. Тому понесла в обласну санепідемстанцію.
Раптом я сама зіпсувала рис?Усі працівники відділу харчування, оглянувши відкриту упаковку рису, підтвердили: запах і справді дуже різкий та неприємний. Водночас для публікації з прізвищем та посадою це підтвердити ніхто зі спеціалістів не взявся.
– Чисто по-людськи ми справді бачимо, що такий рис не придатний для вживання. Напевно, ним можна отруїтися.
За органолептикою (зовнішнім виглядом і запахом, – ред.), його не даси ні людям, ні курам, ні свиням, – пояснювали спеціалісти. – Але щоби дати фаховий висновок, що саме у цьому рисі, треба робити лабораторний аналіз. А вже відкрита упаковка для цього не підійде. У нас траплялося чимало ситуацій, коли люди скаржилися на підприємство, а згодом виявлялося, що все спеціально влаштовано. А раптом ви самі туди насипали зіпсований рис?
Однак ми все-таки вирішили йти до кінця й знайти лабораторію, де наважаться зробити аналіз нашого зразка.
Результати аналізу здивували усіх Фахівці припустили кілька причин псування сировини. Наприклад, рис зіпрів через неналежні умови зберігання, або був запакований сирий, або крупу занадто ретельно обробили хімічними препаратами, наприклад, пестицидами. Або все відразу. Чому рис такий і хто в цьому винен, має сказати хімічний аналіз.
Щоби дослідити продукт, потрібно, по-перше, дотриматися певних формальностей відбору цієї продукції задля об’єктивності.
По-друге, знати, що шукати. У нашому випадку однозначної відповіді немає. Добре знайомий запах дусту не означає, що він тут присутній. За словами спеціалістів, так може "пахнути" цвіль, прілий товар. А ще: пестициди (перелік яких також чималий) чи вміст інших хімічних препаратів, які використовують виробники.
Зрештою, як виняток наш рис все-таки погодилися проаналізувати в лабораторії обласної санепідемстанції на предмет пестицидів та в обласній лабораторії ветеринарної медицини – на присутність грибків, токсинів. Тут дали й висновок за органолептичними показниками.
"Токсичних грибків не виявлено, отже, цвілі у рисі немає", – підсумував пан Володимир, працівник хіміко-токсикологічної лабораторії.
Втім, за кольоро-запахо-смаковими якостями наш рис не витримав випробувань – жоден показник не відповідає нормі.
– Рис кремово-сірувато-коричневого кольору, має затхлий запах, гіркий на смак, показник наявності пожовтілих зерен – 70 за норми – 2, – констатує Галина ГАЛУЗИНСЬКА, завідувач відділу ветсанекспертизи Чернівецької обласної державної лабораторії ветеринарної медицини.
У лабораторії санепідемстанції області тим часом здійснили хлорорганічне дослідження.
– У цьому зразку рису знайдено концентрацію гексахлорциклогексану (ГХЦГ), вищу за норму у вісім разів, – коментує в. о. завідувача токсикологічної лабораторії Ірина ГАЛКІНА. – Це діюча речовина, яка належить до групи хлорорганічних пестицидів (у народі їх називають ще дустовими). Цьому препарату властивий характерний запах цвілі. Нині їх заборонено використовувати в Україні. Але за радянських часів їх застосовували під час боротьби зі шкідниками, зокрема зернових культур.
Ліна НАГІРНЯК
ВЕРСІЇ
Звідки у рисі токсична речовина?Із результатами досліджень за поясненнями ми звернулися до фірми-пакувальника. Представник підприємства повідомив, що наявність пестицидів у рисі жодним чином не може пояснити, оскільки у роботі із зерновими фірма не стикається з подібними речовинами. "Ми закуповуємо сировину, розфасовуємо її й надаємо для реалізації. За родом діяльності наше підприємство не потребує додаткового обробітку зернових".
– Нам також цікаво, звідки у рисі взявся заборонений препарат. Наша фірма теж здійснить своє внутрішнє розслідування. Можливо, прибиральниця у магазині випадково впустила цю упаковку рису у відро з мийним засобом, а потім витерла її й поклала назад на полицю. Або зберігали товар з порушенням правил. Ще запитаємо у наших постачальників, звідки могли взятися у рисі заборонені пестициди, – зазначив чоловік.
Володимир ГУНЧАК,
начальник державної інспекції захисту рослин в області:
Препарат ГХЦГ заборонено застосовувати наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР від 21 березня 1986 року. Аргументація – надзвичайно висока стійкість, великий період розпаду, канцерогенність.
1993 року ми масово вивозили у Сосновий Бор (Росія) утилізувати препарати сільгоспхімії. Ймовірно, у якихось підвалах ще зберігаються ці отруйні речовини.
Щоби з’ясувати, звідки у крупі з’явився заборонений пестицид, треба дослідити походження рису. Це вже робота певних контролюючих служб, які діють за спеціальною схемою. Можна припустити, що поля, де вирощували рис, колись "на совість" обробили. Але це має бути дуже велика концентрація, щоби зерно увібрало таку кількість пестицидів.
Ймовірно, цей рис виріс у Китаї, де, як відомо, не гребують й такими токсичними препаратами, а під виглядом українського його продали фасувальникові.
Заборонені хімічні препарати у продуктах харчування – дуже серйозне порушення. Якщо споживач зустрінеться з подібним, нехай звертається у відповідні контролюючі органи.
Згодом нагляд за рослинницькою продукцією посилять. Нині внесено зміни до закону "Про захист рослин", яким визначено, що будь-яку рослинну продукцію сертифікуватимуть на залишкову кількість пестицидів та дотримання регламентів їхнього застосування”.
захисти себе
"Доки ми мовчатимемо,
нас і далі труїтимуть"Так прокоментували ситуацію спеціалісти лабораторій, де ми робили дослідження рису. Ми також закликаємо говорити вголос про подібні випадки.
Щоби захистити свої права, потрібно знати, як це зробити.
Насамперед, купуючи товар, беріть чек, він – гарантія вашого захисту. Далі, якщо продукт зіпсований, напишіть заяву-скаргу в трьох примірниках. Перший для самого підприємства (магазину), бажано ще записати свої коментарі до книги скарг. Другий зразок – в управління захисту прав споживачів за місцем проживання (покупки). Третій примірник – у санепідемстанцію також за місцем придбання товару.
Коли купуєте продукти харчування та продовольчу сировину, необхідно дивитися на термін придатності товару. Також маєте право вимагати у продавця документи, які засвідчують якість: висновок державної санепідеміологічної експертизи, ветеринарні довідки, якісні посвідчення, сертифікати якості.
Продукти, які швидко псуються, – кондитерські вироби з кремом, ковбаси, молочні вироби, рибопродукти – купувати лише з холодильного обладнання.
11-11-2011, 11:41
0
7 183