RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Дайте побачити Кирила!»

Патріарха Кирила на Буковині зустрічали квітами. Дорогу до Свято-Духівського кафедрального собору в Чернівцях і Свято-Троїцького собору в Банченах вистелили барвінком, трояндами, ліліями і хризантемами. Їх під час перебування високого гостя правоохоронцям довелося окремо охороняти. Оскільки багатьом хотілося не тільки сфотографувати це диво, але й пройтися та прихопити квітку на пам’ять.

Візит Патріарха не викликав прогнозованого владою ажіотажу.

Патріарх назва Буковину особливим місцем

Замість очікуваних 50-100 тисяч, як передбачав губернатор Папієв, на освячення одного з найбільших і, очевидно, найбагатших храмів – Свято-Троїцького собору в Банченах, приїхало понад 10 тисяч людей. Ще п’ять тисяч прийшли до Свято-Духівського кафедрального собору в Чернівцях, щоби взяти участь разом із Патріархом Кирилом у Всеношній. Більше вразила кількість чиновників усіх рангів, народних депутатів і олігархів, які прибули у Банчени шикарними авто у супроводі охорони.

Предстоятель РПЦ прилетів до аеропорту чартерним рейсом. Біля трапу його з великим букетом білих троянд і хлібом-сіллю зустрічали міністр палива та енергетики Юрій Бойко, керівники області і міста, духовенство. Щоправда, перед самим прильотом на пропускному пункті виникла заминка: не пропускали отця Михайла Жара – настоятеля Свято-Вознесенського монастиря. Мовляв, його немає в списках. Цю проблему, звісно, вирішили. Хоча загалом охорона під час перебування Патріарха була досить серйозною. Її забезпечувала приблизно тисяча міліціонерів. Їхні кордони задовго до прильоту московської делегації вишикували довкола всіх місць перебування Патріарха.

В аеропорту глава Російської православної церкви назвав Буковину особливим місцем, пов’язаним із непростою історією, де завдяки православній вірі у людей розвинулася дуже сильна духовність.

Своє перебування на Буковині Патріарх окреслив досить стисло: освятити храм, поспілкуватися з духовенством і вірянами та помолитися з усіма.

З аеропорту до Свято-Духівського собору Патріарх Кирил поїхав на "Мерседесі S600".

Доки Патріарх не пройшов квітковою доріжкою, на територію храму більшість людей не пускали. Біля собору встановили великий екран, але всім хотілося побачити високого гостя наживо. Люди вилазили на огорожу, штовхалися, галасували "Дайте побачити Кирила!"… До натовпу підходили і здивовані чернівчани із запитанням: "А хто приїхав?"

Та щойно почалася служба, людей біля собору значно поменшало.

Очікували Кирила, загорнувшись у ковдри

У Банченах наступного дня все було навпаки. Освячення Свято-Троїцької церкви розпочалося о 09.00. Але люди до монастиря прибували до 11.00. Як і обіцяли чиновники, дорогу до Банчен не перекривали. Як стало відомо, ночував Патріарх у новозбудованому монастирському готелі. Приблизно за годину до початку заходів трасою промчався кортеж із крутих авто. Авто ДАІ попереду нього сигналили водіям з’їхати на узбіччя. Згодом у соборі можна було побачити у супроводі охорони нашого олігарха Дмитра Фірташа і російського олігарха Вадима Новинського, міністра палива і енергетики Юрія Бойка, народних депутатів Василя Горбаля, Андрія Деркача, Миколу Романюка тощо.

Більшість вірян спостерігала за таїнством освячення храму з великих моніторів. Їх на території монастиря встановили п’ять.

– Це велике свято, ми на нього чекали і готувалися, – розповіла прихожанка Світлана, – Добре, що Патріарх у такий непростий час приїхав до нас. Православна віра – одна. Гадаю, що після його візиту буде більше миру.

– Ми прийшли разом із Патріархом помолитися за мир, – підтримала розмову інша жінка, тримаючи в руках оберемок білих хризантем.
– Прийшли побачити святійшого Патріарха, отримати його благословення, – поділився думками прихожанин Дмитро Лапчук. Він прийшов до храму з дружиною і 1,5-річною донечкою. Розповів, що люди почали сходися ще вдосвіта. На сходах до дзвіниці справді було чимало людей, які очікували приїзду Патріарха, загорнувшись у ковдри.

Закінчилося свято у Свято-Троїцькому соборі численними подяками і нагородами. Патріарх дякував настоятелеві монастиря, його братам і сестрам, які опікуються хворими і сиротами. Згадав і президента Віктора Януковича. "Сердечно хочу подякувати за його особисту участь у будівництві цього храму", – зауважив Патріарх. За його словами, президент хотів бути присутнім на освяченні, але через важливі обставини не зміг. Отця Михайла Жара, Юрія Бойка та головного благодійника Дмитра Фірташа предстоятель РПЦ нагородив орденами Російської Православної Церкви.

Опісля Патріарх освятив новозбудований чотириповерховий будинок для інвалідів. Він підійшов до візочків із хворими дітками, погладив їх по голові і благословив. У чиновників і олігархів маленькі мешканці будинку зацікавлення не викликали. Дмитро Фірташ у супроводі свити присів осторонь на лавочку, полюбувався щойно освяченим храмом. Коли йшов попри дітей, не зупинився…

Після свята тисячі людей йшли від монастиря новою, щойно відремонтованою дорогою. І цим подарунком, хоч і зробленим для високих гостей, мешканці району, незалежно від віросповідання, тішаться найбільше. (Марина Карасьова)
Редактор: Igor
4-10-2011, 16:42
Коментарів 0 Переглядів 3 623

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.