RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У спеку діти паряться в спортзалі

Теплий вересневий день. Чудовий час для занять спортом на вулиці. Натомість учні 10 класу школи №14 ганяють у баскетбол у невеличкому спортзалі. Він розташований на третьому поверсі. Сонячне проміння просто заливає приміщення. Один школяр навіть скинув футболку – піт із нього так і ллється. Вікна у спортзалі розміщені високо, тому відчинити можна лише одне невелике віконце внизу. Це, звісно, не допомагає. У спортзалі відчувається запах фарби – влітку робили ремонт. Через п’ять хвилин перебування у такому приміщенні починає паморочитися в голові.

"Ось зараз на вулицю б, – каже один зі школярів. – Може, до того часу, коли ми перейдемо до 11 класу, відремонтують спортивний майданчик…"
"Можливо", – відповідаю я, а в душі в це не вірю. Адже у рішенні 14-го засідання виконкому міської ради ще від 28 листопада 2006 року йшлося про те, що "не мають спортивних майданчиків школи №№1, 4, 14, 29, 30, 41". Відтоді минуло п’ять років...

Приходили, обіцяли, та досі глухо

Власне, спортивний майданчик є на вулиці Шептицького. На ньому могли би займатися учні шкіл №№14, 41, гімназії №6. Але він вже давно у занедбаному стані: розбитий асфальт, жодного спортивного інвентарю, окрім погнутих та іржавих гандбольних воріт без сітки (єдине, що нещодавно встановили зусиллями школи №14, – це баскетбольні щити). А поряд зі спортмайданчиком – рів, на дні якого стирчить залізна арматура і валяються купи сміття. Не дивно, що директори шкіл бояться відпускати туди учнів на уроки фізкультури. Тому проводять заняття у спортзалах або на тісних шкільних подвір’ях.

– Наприкінці весни збиралася комісія із представників міської влади, в тому числі й депутатів, – розповідає директор школи №14 Ярослав КУЛЯНДА. – Тоді вирішили, що спортивний майданчик працюватиме до дня відкриття пришкільного табору, тобто у червні. Минув час, пришкільний табір відкрили, але майданчик так і не відремонтували. До нашої школи приходили різні депутати, в тому числі й наші випускники, обіцяли, що клопотатимуться, щоби на облаштування майданчика дали кошти. Також батьки учнів, мешканці вулиці Шептицького та вчителі написали кілька листів на ім’я депутатів міської ради, щоби допомогли. Та почався навчальний рік, і це питання не вирішили. Мабуть, доведеться навесні взяти цю проблему на свої плечі, стати "героєм України" і все-таки довести майданчик до ладу. Можливо, звернуся за допомогою до секретаря міськради Віталія Михайлішина, який є випускником нашої школи. Поки що не звертався, адже він лише нещодавно приступив до обов’язків і має й так чимало клопотів.

Наразі, каже Ярослав Кулянда, учням займатися на спортмайданчику не надто безпечно. Щодня там розпивають спиртні напої різні компанії, валяються шприци і презервативи.

– Був випадок, коли наш учень підібрав із землі шприц і жартома вколов ним дівчинку, – пригадує директор. – Батьки дівчинки перелякалися, що доньці занесли інфекцію. Що я тоді пережив! На щастя, все обійшлося, та досі лячно.

"Ми над цим постійно думаємо"

Загалом історія із цим спортивним майданчиком досить довга і заплутана. Колись він перебував на балансі школи №14, потім за його обладнання взялося колективне підприємство "Проектно-кошторисне бюро". Також один підприємець на території майданчика збирався побудувати багатофункціональний спортивний комплекс із підземним паркінгом. Всі ці гарні задуми так і залишилися лише задумами.

А спортмайданчик наразі передали на баланс Першотравневої районної ради.

Тим часом у районі вулиці Шептицького немає жодного пристойного спортивного майданчика. У декого з мешканців цієї вулиці є діти-інваліди, яких вони навіть не мають, куди вивести на прогулянку. Люди, які проживають на вулиці Шептицького, написали 12 листів до різних органів мерії, в тому числі й до секретаря міськради Віталія Михайлішина.

Як стало відомо "МБ", місяць тому від секретаря міськради надійшла відповідь із поясненням, що наразі немає коштів для облаштування майданчика, тому будуть шукати інвестора.

Приблизно те саме Віталій Михайлішин повідомив "МБ" і під час телефонної розмови: "Цього року в нас не запланований ремонт майданчика. На це немає коштів. Адже мешканці хочуть, щоби він був обладнаний усім сучасним спортивним інвентарем, а це приблизно 700-800 тисяч гривень. Але ми над цією проблемою постійно думаємо і хочемо, щоби такий спортивний майданчик мала кожна школа". (Галина МАРКІВ)
Редактор: Igor
23-09-2011, 10:12
Коментарів 0 Переглядів 2 334

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.