У цій рослині корисне все: і ягоди, і листя, і кора
Народні цілителі називають калину "жіночою" ягодою, оскільки вона лікує чимало гінекологічних недуг. Калина – чудові ліки для всієї сім’ї. І рятує вона і від застуди, і від неврозів.
- У калині корисне все: від ягід до кори, - говорить лікар-терапевт Інеса ОЛИВКА. – Наприклад, настоянкою з кори калини полощуть рот при ангіні, хронічному тонзиліті, стоматиті, пародонтозі. Ягоди з медом використовують як протикашльовий засіб під час застуд. Рідкий екстракт і відвар кори рослини прискорюють процес згортання крові, скорочують тривалість кровотечі. Настої квіток і ягід калини мають виражену антимікробну дію.
Плоди і кора рослини мають спазмолітичні властивості, діють заспокійливо на нервову систему. Відвари кори застосовують при екземі, діатезі, при геморої - для обмивань, сидячих ванн, аплікацій на гемороїдальні вузли.
Ягоди калини широко використовують у народній медицині при гіпертонічній хворобі, клімактеричних неврозах, колітах, закрепах, бронхіті, задусі, туберкульозі легень, фурункулах, екземі. Сік свіжих плодів застосовують для виведення веснянок, видалення вугрів і відбілювання шкіри.
Калина лікує майже всі захворювання.
- При авітамінозі: щодня перед сніданком з’їдайте 1/3 скл свіжих ягід калини. Курс лікування – 2-3 тижні. А для профілактики авітамінозу і для поліпшення загального стану здоров’я пийте тонізуючий напій: 2 скл свіжих ягід калини, зібраних після заморозків, переберіть і промийте під струменем проточної води, потім засипте 1/2 скл цукру і поставте на ніч у холодильник. Вранці відіжміть через марлю сік, змішайте його з 3 ст. л. меду і м’ятним настоєм (для його приготування 2 ст. л. м’яти перцевої залийте 1,5 л окропу, настоюйте 15-20 хв., процідіть). Пийте напій замість чаю по склянці 4-5 разів на день протягом 2-3 тижнів. Зберігайте ліки в холодильнику.
- При бронхіті 1 ст. л. свіжих ягід калини розітріть зі склянкою трохи розігрітого меду і настоюйте, укутавши, 5-6 год. Приймайте суміш по столовій ложці 5-6 разів на день за нормального артеріального тиску і по 1/2 ст. л. за зниженого.
- При гіпертонії приймайте по 2-3 ст. л. калинового соку 3-4 рази на день за півгодини до їди. Або 2 ст. л. свіжих плодів калини розітріть в емальованому посуді, залийте склянкою окропу, тримайте на водяній бані 7-10 хвилин, охолодіть, процідіть, ягоди відіжміть. Відвар розбавте кип’яченою водою до об’єму скл і пийте по 1/3 скл 3-4 рази на день до їди. Курс лікування – 2 - 3 тижні кожні півроку.
- При діабеті як додатковий засіб лікування змішайте 1 ст. л. сушених ягід калини, 2 ст. л. плодів ялівцю, 8 ст. л. листків чорниці і 1/3 скл насіння льону. 1 ст. л. збору залийте склянкою окропу, тримайте на водяній бані 15-20 хв., охолодіть, процідіть. Пийте по склянці відвару двічі-тричі на день за півгодини до їди. Курс лікування – 10-14 днів 2-4 рази на рік залежно від тяжкості недуги.
- При каменях у нирках як додатковий засіб лікування змішайте в рівній пропорції калиновий і морквяний соки, приймайте по 1 ст. л. суміші 3 рази на день до їди протягом місяця. Крім того, для профілактики утворення нових каменів в нирках і сечовому міхурі пийте очищувальний чай: 1/2 скл ягід калини, 1,5 скл мелених плодів шипшини, 2 ст. л. трави чистотілу, 5 ст. л. шавлії, 1/4 скл цукру. Шипшину залийте 1,5 л окропу і варіть на невеликому вогні 5-7 хв., зніміть з вогню, покладіть чистотіл і шавлію, настоюйте в теплому місці 10-12 год., потім процідіть. Додайте в настій розтерті з цукром свіжі ягоди калини, добре перемішайте і зберігайте в холодильнику. Пийте напій по 1/2 скл 3-4 рази на день за годину до їди. Курс лікування – 20 днів. Повторюйте процедури раз на три місяці протягом двох років.
- При виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, гастриті зі зниженою кислотністю шлункового соку, коліті 2 ст. л. свіжих плодів калини залийте склянкою окропу, настоюйте 2-3 год., процідіть. Приймайте по 1/2 скл настою двічі на день за півгодини до їди. Курс лікування – не менше тижня.
- Для підвищення імунітету змішайте в рівних частинах плоди шипшини і калини, траву меліси і шавлії. 1 ст. л. подрібненого збору залийте склянкою окропу, настоюйте в термосі 2 год. Пийте настій по 0,5 скл 4 рази на день протягом 2-3 тижнів кожні півроку.
Кому не можна!
Не варто застосовувати плоди калини при варикозному розширенні вен і тромбофлебіті, підвищеному згортанні крові, гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку і зниженому тиску.
(Більше про користь калини читайте у газеті "Доброго здоров’я", №8 за грудень 2015 року)
Леся ТОКАРЮК
3-12-2015, 12:04
0
3 501