RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Калина підвищує імунітет і лікує виразку

У цій рослині корисне все: і ягоди, і листя, і кора

Народні цілителі називають калину "жіночою" ягодою, оскільки вона лікує чимало гінекологічних недуг. Калина – чудові ліки для всієї сім’ї. І рятує вона і від застуди, і від неврозів.

- У калині корисне все: від ягід до кори, - говорить лікар-терапевт Інеса ОЛИВКА. – Наприклад, настоянкою з кори калини полощуть рот при ангіні, хронічному тонзиліті, стоматиті, пародонтозі. Ягоди з медом використовують як протикашльовий засіб під час застуд. Рідкий екстракт і відвар кори рослини прискорюють процес згортання крові, скорочують тривалість кровотечі. Настої квіток і ягід калини мають виражену антимікробну дію.

Плоди і кора рослини мають спазмолітичні властивості, діють заспокійливо на нервову систему. Відвари кори застосовують при екземі, діатезі, при геморої - для обмивань, сидячих ванн, аплікацій на гемороїдальні вузли.

Ягоди калини широко використовують у народній медицині при гіпертонічній хворобі, клімактеричних неврозах, колітах, закрепах, бронхіті, задусі, туберкульозі легень, фурункулах, екземі. Сік свіжих плодів застосовують для виведення веснянок, видалення вугрів і відбілювання шкіри.

Калина лікує майже всі захворювання.
- При авітамінозі: щодня перед сніданком з’їдайте 1/3 скл свіжих ягід калини. Курс лікування – 2-3 тижні. А для профілактики авітамінозу і для поліпшення загального стану здоров’я пийте тонізуючий напій: 2 скл свіжих ягід калини, зібраних після заморозків, переберіть і промийте під струменем проточної води, потім засипте 1/2 скл цукру і поставте на ніч у холодильник. Вранці відіжміть через марлю сік, змішайте його з 3 ст. л. меду і м’ятним настоєм (для його приготування 2 ст. л. м’яти перцевої залийте 1,5 л окропу, настоюйте 15-20 хв., процідіть). Пийте напій замість чаю по склянці 4-5 разів на день протягом 2-3 тижнів. Зберігайте ліки в холодильнику.

- При бронхіті 1 ст. л. свіжих ягід калини розітріть зі склянкою трохи розігрітого меду і настоюйте, укутавши, 5-6 год. Приймайте суміш по столовій ложці 5-6 разів на день за нормального артеріального тиску і по 1/2 ст. л. за зниженого.

- При гіпертонії приймайте по 2-3 ст. л. калинового соку 3-4 рази на день за півгодини до їди. Або 2 ст. л. свіжих плодів калини розітріть в емальованому посуді, залийте склянкою окропу, тримайте на водяній бані 7-10 хвилин, охолодіть, процідіть, ягоди відіжміть. Відвар розбавте кип’яченою водою до об’єму скл і пийте по 1/3 скл 3-4 рази на день до їди. Курс лікування – 2 - 3 тижні кожні півроку.

- При діабеті як додатковий засіб лікування змішайте 1 ст. л. сушених ягід калини, 2 ст. л. плодів ялівцю, 8 ст. л. листків чорниці і 1/3 скл насіння льону. 1 ст. л. збору залийте склянкою окропу, тримайте на водяній бані 15-20 хв., охолодіть, процідіть. Пийте по склянці відвару двічі-тричі на день за півгодини до їди. Курс лікування – 10-14 днів 2-4 рази на рік залежно від тяжкості недуги.

- При каменях у нирках як додатковий засіб лікування змішайте в рівній пропорції калиновий і морквяний соки, приймайте по 1 ст. л. суміші 3 рази на день до їди протягом місяця. Крім того, для профілактики утворення нових каменів в нирках і сечовому міхурі пийте очищувальний чай: 1/2 скл ягід калини, 1,5 скл мелених плодів шипшини, 2 ст. л. трави чистотілу, 5 ст. л. шавлії, 1/4 скл цукру. Шипшину залийте 1,5 л окропу і варіть на невеликому вогні 5-7 хв., зніміть з вогню, покладіть чистотіл і шавлію, настоюйте в теплому місці 10-12 год., потім процідіть. Додайте в настій розтерті з цукром свіжі ягоди калини, добре перемішайте і зберігайте в холодильнику. Пийте напій по 1/2 скл 3-4 рази на день за годину до їди. Курс лікування – 20 днів. Повторюйте процедури раз на три місяці протягом двох років.

- При виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, гастриті зі зниженою кислотністю шлункового соку, коліті 2 ст. л. свіжих плодів калини залийте склянкою окропу, настоюйте 2-3 год., процідіть. Приймайте по 1/2 скл настою двічі на день за півгодини до їди. Курс лікування – не менше тижня.

- Для підвищення імунітету змішайте в рівних частинах плоди шипшини і калини, траву меліси і шавлії. 1 ст. л. подрібненого збору залийте склянкою окропу, настоюйте в термосі 2 год. Пийте настій по 0,5 скл 4 рази на день протягом 2-3 тижнів кожні півроку.

Кому не можна!
Не варто застосовувати плоди калини при варикозному розширенні вен і тромбофлебіті, підвищеному згортанні крові, гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку і зниженому тиску.

(Більше про користь калини читайте у газеті "Доброго здоров’я", №8 за грудень 2015 року)

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
3-12-2015, 12:04
Коментарів 0 Переглядів 3 393

Теги -

Нинішній керівник Роман Петришин переконаний, що його крісло точно вакантним не залишиться
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.