RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Таке оголошення було вміщено в газеті "Час" 1928 року
У місцевих виданнях понад століття тому рекламували локомобілі, сімейні сейфи, паризьку білизну,засіб для зміцнення волосся, вина для хворих.

Виявляється, у 1928 році в приміщенні ратуші знаходилася перукарня. Можливо, навіть у нинішньому кабінеті міського голови. Про це писала газета "Час": "Дозвольте собі повідомити Вп. Пань і Панів, що я отворив Дамський і Панський фризиєрський сальон вул. Ратушева ч. 2 (будинок Ратуші). Строго після західного взірця уряджний сальон виконує всі входячі в цей фах праці, як і стриження, ондульовання, водяне ондульовання, фарбування волосся, збліднення, манікури і т. д. Обслуговують Перворядні сили. О часті відвідини просить Николай Завада".



Пароплавом – до Канади та Бразилії

Колись реклама в місцевих газетах значно відрізнялася від нинішньої. Від неї віяло ліричністю і тонким почуттям гумору.
Ще понад століття тому в Чернівцях проводилися конкурси краси, влаштовані часописом "Універсул". Про цей захід сповіщали: "Конкурс жіночої краси для міста та повіта Чернівці відбудеться (16 грудня) цієї неділі в національному театрі. Охочі кандидатки зявляться впрост в годині 11 без попереднього запису. До комісії входять один університетський професор, директор театру та инші".






А газета "Час" вмістила оголошення про "психологічну Рамона фільму у 8 актах", яка демонструвалася в Німецькому домі: "На екрані відвічний мотив любови. Каліфорнія з її чудовими природними картинами, індіяне і білі – а поза тим трагічний епізод любови. Долорес дел Ріо – пристрасний тип південних сторін – є втіленням чогось могутнього; все в неї доладне – від болісних складок коло куточків губ аж до тремтіння сліз в очах".

У газеті "Буковинская Зоря" (за 2 лютого 1870 року) була вміщена реклама магазину господарських машин С. Редигера. Тут можна було придбати за фабричними цінами локомобілі, молотарки, січкарні, млини, сівалки, косарки, віялки.

У газеті "Добрі Ради" за січень 1896 року можна було прочитати рекламу крамниці "Шмідт і Фонтін". Пропонували фарби, пензлі, олію, оцтову есенцію, усяке коріння, лікери, ром, коньяк, вина для хворих, мило, корки, чорнило, лаки, цемент, гіпс, різні види чаїв.

Про послуги з пошиття нижньої білизни повідомляла газета "Черновіцер Тагблатт" за 02.10.1913 року. "Професійний та першокласний пошив корсетів найновіших форм. Індивідуальний підхід, відповідно до ваги і форми тіла, – запевняли рекламодавці. – Жодного масового та фабричного пошиття". Тут також можна було придбати найкращу паризьку нижню білизну з трикотажу та еластику, пояси для живота, бюстгальтери.

У газетах можна було дізнатися про пасажирські й торгівельні сполучення між Європою та Америкою. Скажімо, "Черновіцер Тагблатт" у номері за 23 квітня 1905 року вмістила рекламу про безпересадкові перевезення двогвинтовими поштовими та швидкісними пароплавами з Гамбурга до Нью-Йорка, Канади, Бразилії, Ла Плати, Південної Африки та Східної Азії.

Добра фея – паста "Грьоліха"

Газета "Буковина" (за 07.07.1906 р.) вмістила рекламу про розважальне шоу У. Ф. Коуді "Дикий захід Баффало Білла". Повідомлялося, що виступи відбуватимуться протягом двох днів на території свинячого ярмарку в шатрі, яке не промокає. У шоу брали участь Баффало Білл – вправний стрілець із галопуючого коня та 100 індіанців з Північної Америки.

Про те, що до Чернівців 11 квітня 1911 року прибуде великий пересувний цирк "Генрі", повідомляла газета "Ді Фольксвер". Вистава відбувалася у величезних наметах неподалік університету. Тут, зокрема, виступали 29 породистих коней, слони, зебри.

Газета "Воінца Попорулуі" в номері від 19.04.1908 року пропонувала вкладникам банків сімейні сейфи. "У них можна зберігати кожну копійку, отриману в дарунок, заощаджену в домашньому господарстві або зароблену", – писав часопис. А газета "Руська Рада" (за 15.01.1904 р.) повідомляла про вогнестійкий сейф. Продавав його машиніст з броварні Штайнера Василь Данилевич за 124 золотих ринських.

Надзвичайно цікаву рекламу пасти для обличчя "Грьоліха" – у формі діалога між Принцом та Попелюшкою – вмістила газета "Черновіцер Прессе" за 15.11. 1895 року. Принц: "О, чарівна дівчино, що то за добра фея обдарувала тебе такою красою?". Попелюшка: "О, мій принце, Ви помиляєтеся. Жодній надприродній силі мушу завдячувати я тією красою, якою Ви так зачаровані. Паста для обличчя "Грьоліха" є тією доброю феєю, якій я так вдячна". Ціна – 60 крейцерів. Покупцям радили вимагати саме ту пасту, яка була відзначена в Парижі 1889 року, оскільки трапляються підробки.

Рекламу найновішого винаходу – екстракту гуляшу фірми "Рот" вмістила газета "Буковінер Пост" у номері за 28.06.1900 року. Рекламодавці запевняли, що він містить найкращі та найчистіші жири, розмірену кількість приправ. Ціна однієї порції для приготування 4-5 кілограмів м’яса – 40 крейцерів, для одного кілограма м’яса – 10 крейцерів.

Цікавинки реклами
40-літній вдівець шукає супутницю життя

*Магазин одягу для дам, панів, дітей на вулиці Ратушевій, 15. Найновіші плащі, жакети, мантильки, хутра.

*Крамниця на вулиці Ратушевій, 7. Великий вибір годинників, ювелірних прикрас, китайських виробів із золота та срібла, весільних подарунків за дуже низькими цінами.

*Фотосалон майстра А. Келера. Проводить фотозйомку окремих осіб та груп. Виготовляє фото на папері, срібних пластинах, дереві, склі.

* Загублено собаку між Дністром і селом Вікно. Такса чорної масті з жовтими лапками та жовтими плямами над очима. Порядну людину, котра знайшла собаку, просимо звернутися до управи. Винагорода – 10 золотих ринських.

*Лікар Голдфельд повернувся з подорожі і знову приймає пацієнтів на вулиці Поштовій, 2. Він досліджує недуги машиною, яку видумав професор Рентген.

* 40-літній вдівець, промисловець, заможний чоловік, власник нерухомості вартістю 30 000 тисяч крон, шукає супутницю життя: старшу жінку або вдову, з порядної родини, вродливу, доброї вдачі, статечну господиню, з майном 6000-10 000 крон. Писати І. К. до запитання, Чернівці.

*Одноразове мило марки "Шихт" тільки зі знаком оленя або ключа. Замінює дворазове використання звичайного.

*Домашнє дешеве харчування для холостяків. Звертатися до Марії Новицької, вулиця Ратушева, 17.

*Для неодружених чоловіків на вулиці Новий Світ, 26 з першого травня здаються дві кімнати з альковами, окремим входом та вікнами з виглядом на сад. Звертатися у редакцію газети "Буковінер Пост".

*Візьму на проживання та опіку двох студентів з хорошої сім’ї. У домі є можливість грати на піаніно, спілкуватися німецькою та румунською мовами. Вулиця Вагова, 9.

Фото
Реклама з малюнками у місцевих газетах була ліричною, з почуттям гумору.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Надія Будна
29-01-2024, 13:12
Коментарів 0 Переглядів 1 357

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.