Найчастіше буковинці скаржаться на якість ковбасних виробів, алкогольних напоїв, хліба та борошна. А під час під час перевірок фахівці управління у справах захисту прав споживачів найчастіше бракують продукти на ринках: крупи, сири, м’ясо-ковбасні вироби.
Хоча, за словами Лариси КУДАК, завідувача сектору з контролю якості продовольчих товарів Чернівецького обласного управління у справах захисту прав споживачів, простроченого та неякісного товару, на жаль, не бракує і в продуктових магазинах. Краща ситуація в супермаркетах, де є добре холодильне обладнання і витримуються температурні режими зберігання продуктів. Інше питання, коли за кількістю отриманого товару слідкують, а за якістю – не завжди.
За три місяці цього року продуктів фахівці управління перевірили на понад 700 тисяч гривень, з них на 24 тисячі забракували. Це насамперед продукти, які не відповідають стандартам, не мають сертифікатів і якісних посвідчень, тобто невідомого походження, прострочені.
– Наприклад, ми забракували крохмаль, на упаковці якого зазначено: "Крохмальне підприємство України", тобто хто виробник – невідомо, – розповіла Лариса Кудак. – Важити упаковка повинна 300 грамів, але насправді важить 210. Різниця велика, але пред’явити претензії нікому. Очевидно, що крохмаль розфасовували не на підприємстві. Або на ринках з’явилися ковбаси та сардельки, запаковані у вакуумні упаковки, на яких не має жодної інформації. А це може свідчити про те, що продукт завезений до торгових точок нелегально і невідомо звідки.
Споживач має право знати, що він їсть та п’є, зауважує пані Кудак, і наводить приклад, коли до управління поскаржилася чернівчанка, яка купила докторську ковбасу і тільки вдома зауважила додаток "особлива". За рецептурою "Докторська особлива" містить багато добавок і цілком відмінна на смак від класичної "Докторської".
В управлінні сподіваються, що наступного року розпочнуть діяти нові стандарти, за якими таж сама "Докторська" буде тільки однієї рецептури (яловичина, свинина, сало, спеції), і не буде жодних докторських з додатками – екстра, особлива, ніжна тощо. Тобто якщо виробник хоче робити ковбасу відмінної рецептури, то й назва має бути відмінна.
13-06-2008, 10:05
0
1 896