Для шкіри та фігури: чим корисний холодець для здоров’я

новини
171
0
Для шкіри та фігури: чим корисний холодець для здоров’я


Холодець залишається однією з головних страв на святковому столі українців.

Наразі холодець залишається невід'ємною складовою української, польської, грузинської, хорватської, словенської, румунської та інших кухонь світу. Страва давно стала атрибутом святкового столу на Різдво та Новий рік, пише NV.



Усі старовинні рецепти холодцю передбачають наявність згущувальних продуктів — кісток і хрящів. У сучасних варіантах їх інколи замінюють готовим желатином або агаром. Кістки худоби зазвичай беруть із голови або кінцівок, традиційно віддаючи перевагу гомілкам, лопатці, телячим копитам і свинячим ратицям. З хрящуватих частин тіла використовують вуха, хвости, а іноді додають свинячу шкіру. У кролів використовують цілу тушку без голови та лап, у птиці — часто разом із лапами. Для риби беруть тільки найбільшу, з великими кістками, варять її без нутрощів, але з головою та хвостом, попередньо видаливши зябра; іноді додають плавальний міхур, що збільшує клейкість бульйону.

Ці продукти слугують лише для приготування наваристої юшки, а в готову страву їх не включають, тому основним складником холодцю є м’ясо. Його можна готувати з м’яса будь-яких свійських тварин, але найчастіше використовують яловичину, телятину, свинину та курятину, рідше — баранину, м’ясо індичок, качок, кролів, цілих поросят і рибу. Найбільш екзотичні рецепти, наближені до високої кухні, передбачають використання дичини, субпродуктів, паштетів чи шинки.

М’ясо худоби зазвичай беруть з тих самих частин, що й кістки, тобто не найвищого ґатунку. У кролів і птиці використовують будь-які частини тушки. Для курячого холодцю найкращим є м’ясо півня, потім — старої курки, а найгіршим — курчат, оскільки з них юшка не навариста. Із субпродуктів найчастіше використовують язик і печінку, рідше — мозок і пташині потрухи (шлуночки), а з паштетів віддають перевагу суто м’ясним. Існує усталена думка, що найсмачніший холодець виходить, якщо поєднувати кілька видів м’яса, включно з копитними та птицею.

Для поліпшення смаку холодець готують з прянощами. Серед них — цибуля, часник, чорний перець, а також майже завжди використовують лаврове листя, духмяний перець і моркву.

Чим корисний холодець

Багато хто вважає холодець надто калорійною стравою. Проте, якщо його приготувати на дієтичному м’ясі, наприклад із курки чи індички, страва виходить не лише смачною, а й корисною для підтримки ваги. Холодець у раціоні має й інші корисні властивості для здоров’я.

1. Холодець може бути корисним для шкіри

Желатин, який згущує холодець і утворюється в процесі варіння, багатий на білок, амінокислоти, які можуть зменшити біль у суглобах і кістках, покращити функцію мозку та допомогти зменшити ознаки старіння шкіри. Желатин — це білковий продукт, отриманий з колагену. Він має важливі переваги для здоров’я завдяки унікальному поєднанню амінокислот. Він забезпечує міцність і структуру тканин. Наприклад, колаген підвищує еластичність шкіри і міцність сухожиль. Однак колаген важко вживати в їжу, оскільки він зазвичай міститься в несмачних частинах тварин. Тому саме в холодцеві, міститься його велика кількість. Желатин, витягнутий під час процесу варіння бульйону на холодець, не має смаку і кольору. Він розчиняється в теплій воді і набуває желеподібної консистенції при охолодженні.

2. Холодець може покращити здоров’я суглобів і кісток

Багато досліджень вивчали ефективність желатину як засобу для лікування проблем із суглобами і кістками, таких як остеоартрит. Остеоартрит є найпоширенішою формою артриту. Він виникає, коли амортизуючий хрящ між суглобами руйнується, що призводить до болю і скутості.

В одному дослідженні 80 осіб з остеоартритом протягом 70 днів отримували або добавку з желатином, або плацебо. Ті, хто приймав желатин, повідомили про значне зменшення болю та скутості суглобів.

3. Холодець в раціоні може сприяти покращенню зовнішнього вигляду волосся

Дослідження, проведені на добавках з желатином, показують позитивні результати щодо поліпшення зовнішнього вигляду шкіри та волосся. В одному дослідженні жінки споживали близько 10 грамів свинячого або рибного колагену (що колаген є основним компонентом желатину).

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10