Що готувати на Різдво 2025: ідеї для святкового столу

новини / Смачні рецепти
136
0
Що готувати на Різдво 2025: ідеї для святкового столу


Різдво в Україні - одне з найсімейніших та найурочистіших свят. Цього дня за столом збираються рідні та близькі, а господині намагаються зробити його якомога багатшим. На святковому столі обов'язково мають бути кутя та узвар, а окрім них - закуски та салати, гарячі страви та десерти, які потішать усіх гостей.

Про це пише УНІАН.



Що готувати на Різдво Христове

На українське Різдво, як і на Святвечір, на столі обов'язково мають стояти кутя та узвар: кутя - це господиня, а узвар - господар. Крім цього, до святкового меню входять різноманітні закуски, кілька салатів, гаряче і, звісно, десерт.

Суворого переліку, які страви потрібно готувати на Різдво, немає - кожна господиня намагається накрити стіл якнайбагатше. Щодо того, скільки страв готувати на Різдво, то тут обмежень теж немає.

Найчастіше готують такі традиційні різдвяні закуски:

домашня ковбаса в духовці;
буженина в духовці - рецепт зі свинини;
апетитне запечене сало - рецепт із часником і гірчицею;
печінковий паштет;
холодець;
м'ясні рулети - наприклад, рулет із фаршу - рецепт із грибами та яйцем, а також із сирно-яєчною начинкою;
копчена або запечена риба - наприклад, запечена скумбрія в духовці;
різні намазки на хліб.

З овочевих закусок на стіл подають квашену капусту з цибулею та олією - раніше ми публікували рецепт квашеної капусти на зиму. Також можна приготувати твердий сир у домашніх умовах, який за смаком не поступається магазинному.

Багато господинь також печуть пампушки на Різдво з часником.

Салати на Різдво - зазвичай ситні та прості, з м'ясом, яйцями, овочами та соліннями. Ось найпопулярніші варіанти:

олів'є - один із головних салатів святкового столу;
оселедець під шубою, багатьом також подобається шуба з червоною рибою, яка виходить надзвичайно смачною;
салат із буряка;
листковий салат із куркою, грибами;
салат Гранатовий браслет - у нас є 5 рецептів на будь-який смак;
салат з тунцем;
салат вінегрет;
салат Коул слоу зі свіжої капусти.

Зазвичай готують на стіл два-три салати, поєднуючи ситні та легкі.

Гарячі різдвяні страви традиційно м'ясні - оскільки Різдвяний піст уже закінчився, то можна готувати і м'ясо, і рибу.

Найчастіше на столі стоять:

голубці з м'ясом і рисом;
печеня по-домашньому з картоплею і м'ясом або картопля в горщиках з м'ясом і грибами;
курячі котлети з сиром;
запечена качка з яблуками - рецепт птиці можна готувати також і з апельсинами;
курячі рулети з начинкою або курячі грудки з фетою і шпинатом;
курячі стегна або гомілки, запечені з картоплею - раніше ми розповідали, як готується курка з картоплею в духовці;
тушкована капуста по-німецьки з ковбасками.

Часто на стіл також ставлять картопляне пюре як гарнір або ж просто відварюють картоплю шматочками. Як і салати, зазвичай вибирають дві-три різноманітні гарячі страви.

Десерти на Різдво традиційно домашні та щедрі, наприклад, готують:

пироги з яблуками, вишнею, грушами або великий яблучний пиріг;
штрудель із яблуками - рецепт із родзинками та корицею;
імбирні пряники - їх особливо люблять діти.
І, як уже говорили, як знак достатку обов'язково на столі стоять кутя та узвар. Кутя - головний солодкий символ свята, узвар із сушених фруктів подають і як напій, і як солодке частування.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10