Українці їдять їх постійно: назвали продукти з небезпечним вмістом солі

новини / Здоров'я
651
0
сіль


Більшість українців удвічі перевищує добову норму солі, причому 75% натрію надходить в організм із прихованих джерел.

У інтерв'ю РБК-Україна дієтолог, кандидатка медичних наук Ольга Безугла назвала продукти-рекордсмени за вмістом солі, які щоденно підвищують ризик гіпертонії та інсульту.



Які продукти містять найбільше солі і шкідливі для здоров'я

Безугла пояснила, що основними джерелами надлишкового натрію є ультраоброблені продукти. Вони проходять кілька етапів технологічної обробки, містять консерванти та ароматизатори. Сіль у них часто використовується як консервант, стабілізатор текстури та підсилювач смаку, через що її вміст може бути у 3-5 разів вищим, ніж у натуральних стравах.

"Щоб реально зменшити споживання солі, важливо зменшити частку фабричних і готових продуктів, а не лише менше солити вдома," - наголосила дієтолог.

Лікар назвала конкретні категорії продуктів, на вміст солі в яких варто звернути увагу.

М'ясні вироби

У ковбасах, сосисках та шинці у 100 грамах може міститися 2–3 грами солі, що становить до половини денної норми (5 г).

Сири та соуси

Тверді сири (наприклад, пармезан) та м'які/розсільні сири (фета, бринза) містять у середньому 1,5-2 г солі на 100 г. Рекордсменами є також рідкі продукти: у соєвому соусі, кетчупі та готових заправках вміст солі може сягати 5-7 грамів на 100 мл.

Фастфуд та снеки

Фастфуд, хлібобулочні вироби (де сіль додається у тісто) та снеки (чипси, сухарики, горішки) містять сіль як основну смакову добавку та консервант. Наприклад, одна шаурма може перевищити добову норму на 137%.

Надлишок натрію з цих продуктів непомітно руйнує серце і судини, збільшуючи ризик гіпертонії, інсульту та впливаючи на роботу нирок.

Чим замінити небезпечні продукти

Як альтернативу ультраобробленим продуктам, фахівець зі здорового харчування радить обирати мінімально оброблені джерела білка (риба, яйця, птиця, бобові), свіжі овочі та крупи.

"Краща альтернатива - домашні соуси на основі йогурту, томатів або лимонного соку. Вони дають достатньо смаку, але без надлишку натрію і консервантів", - підсумувала експерт.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10

Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.