Безпечні дороги взимку: що впливає на ефективність піщано-сольової суміші*

новини / прес-релізи
503
0
* Реклама

У зимовий період дороги й вулиці зазнають серйозного навантаження через снігопади та обмерзання. Щоб забезпечити безпеку руху й комфорт пересування мешканців міст і сіл, застосування протиожеледних реагентів стає необхідною частиною інфраструктурних рішень, здебільшого йдеться про підсипання доріг і тротуарів сумішшю на основі кухонної солі.

Безпечні дороги взимку: що впливає на ефективність піщано-сольової суміші*


Чому саме сіль: плюси й мінуси


Сіль (хлорид натрію) знижує точку замерзання води, розтоплюючи сніг та лід, а в поєднанні з піском покращує зчеплення коліс з дорожнім покриттям. Проте відомо, що сама сіль шкідливо впливає на довкілля. Особливо вразливими є ділянки біля зелених насаджень. Для безпечного використання зазвичай сіль змішують з піском. Виходить піщано-сольова суміш (ПСС). Вона є одним з найбільш ефективних засобів у боротьбі з ожеледдю і становить меншу небезпеку для довкілля, якщо порівняти із сіллю. Суміш застосовується для посипання вулиць, доріг, площ, пішохідних зон, платформ і дворів, запобігаючи утворенню льоду і знижуючи ковзання транспортних засобів і пішоходів. Вона сприяє швидкому та ефективному таненню льоду, забезпечуючи безпеку руху в зимовий період.

Піщано-сольова суміш виготовляється із підготовленого річкового або кар’єрного піску з технічною сіллю. Суміш піску з сіллю економічно вигідна для підприємств, адже ціна її низька, а використовувати просто. Для приготування піщано-сольової суміші дотримуються пропорцій залежно від стану покриття й температури повітря:
• пісок (60–90%) — виконує абразивну функцію, створюючи шорстку поверхню;
• кухонна сіль (NaCl, 40–10%) — знижує температуру замерзання води, розтоплює лід.

Оптимальне співвідношення: 3:1 або 4:1 (пісок : сіль).

У регіонах з низькими температурами (< –10 °C) іноді додають:
• кам’яну або технічну сіль підвищеної концентрації;
• добавки хлоридів кальцію (CaCl₂) чи магнію (MgCl₂), що діють за температур до –25 °C.

Піщано-сольова суміш діє до температури –12-15 °C (для NaCl). Її ефективність знижується за низьких температур або високої вологості. Недоліки — корозійна дія солі на металеві частини транспорту та споруди, негативний вплив на рослинність і ґрунти.

Суміш піску й солі використовують для профілактичної обробки (до початку опадів або за ожеледиці в прогнозі), а також для реагентної обробки — після утворення криги або укоченого снігу.

Готують піщано-сольову суміш переважно на дорожніх підприємствах або базах облавтодорів, змішуючи у спеціальних установках або механічно (екскаватором). Зберігають піщано-сольові суміші у критих складах чи ангарах з водовідливом, щоб уникнути злежування та втрати солі через вологу, і неодмінно в умовах, які не призведуть до забруднення природнього середовища. Термін зберігання суміші необмежений.

Суміш розкидають вручну (на тротуарах, невеликих ділянках) або механізовано — спеціальними розкидачами, піскорозкидачами, комунальними машинами (наприклад, КО-829, Epoke, Schmidt тощо).

Типи піщано-сольових сумішей для зимового утримання доріг




Піщано-сольову суміш використовують за технологічною інструкцією і рецептурами, затвердженими у встановленому порядку та погодженими з виробником.

Нормативна база


•​ ДБН В.2.3-5:2018 "Вулиці та дороги населених пунктів";
•​ СОУ 45.2-00018112-035:2010 "Зимове утримання автомобільних доріг. Вимоги до технологічних процесів";
•​ ДСТУ 4246:2003 —сіль для промислового переробляння – кам'яна, з антизлежувальною добавкою, гатунок вищий, мелена, крупність 3 (три).

За технічними показниками суміш повинна відповідати вимогам, наведеним у нормативних документах (технічних умовах-ТУ) відповідно до технічних умов (державного стандарту (ДСТУ) на суміші в Україні немає).

Де замовити експертизу


Звертаємо увагу, що фахівці Чернівецької філії ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" надають професійну інформаційно- методичну допомогу з перевірки, розробки та реєстрації технічних умов на використання піщано-сольової суміші.

Для участі в тендерах підприємці мають сертифікувати цей вид продукції. Сертифікацію можуть виконати спеціалісти органу з сертифікації Чернівецької філії ДП "Івано-Франківськстандартметрологія". Суміш перевіряють у незалежній акредитованій випробувальній лабораторії за показниками, які вказані у технічних умовах. За позитивного результату випробувань замовник отримує сертифікат відповідності.

Для довідки звертатися за номерами телефонів: +380660700553; +380505906956; або за електронною адресою: buk_sert@ifdcsms.com.ua

0 коментарів

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10

Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.