
Коли нирки працюють не повністю, організм перестає ефективно виводити токсичні речовини. Саме тому людям із хронічними хворобами нирок лікарі радять спеціальну дієту, вона зменшує навантаження на орган, стримує розвиток патології та підтримує загальний стан здоров’я.
Про це пише РБК-Україна.
Що треба знати про харчування при хворобах нирок
Обмеження залежать від стадії хвороби. На ранніх етапах дієта більш гнучка, однак чим сильніше порушена функція нирок, тим ретельніше потрібно контролювати вживання натрію, калію, фосфору та білка, тобто речовин, які найважче вивести з організму.
Фахівці рекомендують обмежити сіль до 6 г на день, контролювати споживання молочних та білкових продуктів, а також відмовитися від надлишку фосфатів, що містяться у перероблених і фасованих продуктах.
Оскільки хвороби нирок часто пов’язані із серцево-судинними проблемами, оптимально дотримуватися “дієти для серця”: багато овочів, фруктів, рослинної їжі та мінімум насичених жирів.
20 найкращих продуктів для ниркової дієти
У список потрапили продукти з низьким вмістом натрію, калію та фосфору, які при цьому багаті корисними речовинами:
Цвітна капуста - джерело антиоксидантів і клітковини; може замінити картопляне пюре.
Чорниця - потужний антиоксидант, корисна для судин і мінімально навантажує нирки.
Морський окунь - джерело Омега-3; важливо контролювати порцію.
Червоний виноград - зменшує запалення, підтримує серце.
Яєчний білок - якісний білок із мінімумом фосфору.
Часник - корисна заміна солі, має протизапальну дію.
Гречка - безглютеновий продукт із магнієм і клітковиною.
Оливкова олія - антиоксидантний лідер серед жирів.
Булгур - легше засвоюється, ніж інші цільнозернові.
Капуста - допомагає регулювати цукор та зменшує ризики ураження органів.
Куряча грудка без шкіри - нежирне джерело білка.
Болгарський перець - багатий на вітамін С і антиоксиданти.
Цибуля - додає смаку без солі; джерело пребіотиків.
Рукола - низький калій, багато вітамінів для кісток.
Горіхи макадамія - корисні жири та мінімум фосфору.
Редис - низький калій, багатий на вітамін С.
Ріпа - універсальний коренеплід для гарнірів і супів.
Ананас - безпечний для нирок фрукт із вітаміном С.
Журавлина - знижує ризик інфекцій сечовивідних шляхів.
Гриби шиїтаке - рослинний білок із низьким умістом калію.
На що ще звернути увагу
Лікарі рекомендують зменшити споживання солі, уникати алкоголю та продуктів із високим вмістом фосфору (копченості, фастфуд, ковбаси). Варто контролювати тиск і рівень цукру в крові, пити достатньо води, уникати частого приймання нестероїдних протизапальних препаратів.
Правильне меню здатне значно уповільнити прогресування хвороби. Але найефективніше - індивідуальна дієта, складена разом із лікарем чи клінічним дієтологом.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram







