
На деяких продуктах часто з’являється прихована цвіль, яку не відразу видно. Зокрема, зовні вони можуть виглядати свіжими, хоча будуть становити ризик для організму.
Про це пише РБК-Україна.
Хліб
Якщо ви бачите цвіль на поверхні, то це лише частина проблеми. Цвіль, як правило, має розгалужену мережу коренів, які простягаються по всьому хлібу.
Через це зрізання поверхні не гарантує безпеки: невидимі нитки цвілі вже можуть бути в м’якуші. Особливо це стосується м’якого хліба, кексу, булок - вони легко просочуються міцелієм.
М'які сири
Деякі сири, такі як брі та блакитний сир, виготовляються з безпечної, цвілі, але будь-які несподівані розмиті або кольорові плями на інших сортах є ознаками псування.
М’які сири зазвичай мають високий вміст води, тому цвіль може процвітати навіть за низьких температур. Оскільки цвіль може поширюватися глибоко, то найбезпечніше викинути продукт при наявності цвілі.
Гриби
Навіть якщо поверхня виглядає нормально, спори або мікроскопічні грибки можуть розвиватися всередині або на шкірці. Це особливо ймовірно, якщо:
гриби тривалий час зберігалися у вологому середовищі
були пошкоджені або м’які ділянки
зберігалися при кімнатній температурі понад 1-2 дні після збору або покупки
Навіть невелика прихована цвіль може спричинити неприємний запах, присмак або шлунково-кишкові розлади. Тому для безпеки рекомендують:
уважно оглядати гриби перед приготуванням
відрізайте або викидайте сумнівні частини
зберігайте у сухому, прохолодному місці та використовуйте швидко після покупки
Ягоди
Це відбувається, коли цвіль розвивається на поверхні або всередині плодів, але ще не видима неозброєним оком. Найчастіше це трапляється у м’яких або дуже соковитих ягодах, наприклад, у малині, полуниці чи ожині, де спори цвілі легко проникають у тканини через мікротріщини або пошкодження.
Пошкоджені або підозрілі ягоди краще викидати, не намагаючись зрізати уражені ділянки.
Йогурт
Йогурт теоретично може містити цвіль, хоча у правильно виготовленому та збереженому продукті це рідкість. Причини можуть бути такі:
під час виробництва або пакування - якщо обладнання не було стерильним або упаковка пошкоджена
недотримання умов зберігання - надто висока температура або тривале зберігання можуть дозволити розвитку цвілі навіть всередині йогурту
невидима (мікроскопічна) цвіль - інколи спори цвілі можуть бути присутні, але не утворюють видимих плям. У цьому випадку ризик для здоров’я залежить від типу мікроорганізму
Соуси та приправи
Навіть у вигляді рідких або пастоподібних соусів та приправ можуть з’являтися спори цвілі, особливо якщо продукт неправильно зберігався або прострочений.
Основні причини:
вологе середовище - соуси, кетчуп, майонез та інші продукти мають достатньо води для росту мікроорганізмів, якщо їх зберігати при кімнатній температурі після відкриття
контакт з повітрям і бактеріями може сприяти росту цвілі
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram







