Осінній антидепресант: як хурма підвищує імунітет, покращує настрій і знижує стрес

новини / Здоров'я
163
0
Осінній антидепресант: як хурма підвищує імунітет, покращує настрій і знижує стрес


У холодну пору року кожен думає про те, що включити у раціон, аби допомогти організму протистояти різним вірусам і хворобам, які особливо загострюються восени.

Про це пише zaxid.net



Дієтолог Андрій Маковецький радить обов’язково додати у меню хурму, яку по праву називають справжній осіннім антидепресантом. Ця ягода насичує організм бета-каротином, калієм, магнієм і вітамінами A, C, E, підтримує шкіру, зір, підвищує імунітет, заспокоює нерви, знімає напругу, поліпшує сон тощо.

Чим багата хурма?

Бета-каротин (провітамін A) – 2670 МО (≈9-10% добової норми). Він відповідає за зір, імунітет і стан шкіри, допомагає шкірі залишатися гладкою, а слизовим – захищеними від вірусів.

Мідь – 0,11 мг (≈12%). Цей мікроелемент активує ферменти, які беруть участь у синтезі колагену й еластину. Підтримує здоров’я волосся та молодість шкіри.

Калій – 161 мг (≈5%). Балансує рідину в організмі, зменшує набряки, нормалізує серцевий ритм. Корисний після солоних страв, тренувань і при підвищеному тиску.

Вітамін C – 7,5 мг (≈8%). Підтримує імунітет, сприяє засвоєнню заліза й зменшує стресовий вплив на клітини. У поєднанні з бета-каротином працює потужно.

Основні властивості ягоди:

Покращує настрій і знижує стрес: завдяки магнію і антиоксидантам.

Виводить надлишок рідини: має легку сечогінну дію, що допомагає при набряках.

Зміцнює імунітет: високий вміст вітаміну С та бета-каротину допомагає боротись із вірусами.

Регулює рівень цукру в крові: попри солодкий смак, хурма має низький глікемічний індекс і багата клітковиною.
Покращує травлення: м'якуш містить таніни, які нормалізують мікрофлору кишківника.

Кому з хурмою слід бути обережним?

Рідко, але у деяких людей хурма може викликати алергічну реакцію. Людям з цукровим діабетом і ожирінням її їсти слід у невеликій кількості через високий вміст цукру.

"Хурма – це сезонна ягода, яку варто їсти усім, якщо немає протипоказань. Тим, хто має хронічні захворювання і сумнівається, їсти чи ні, перед введенням хурми у раціон варто порадитися зі своїм лікарем. Йдеться передусім про людей з проблемами шлунково-кишкового тракту, нирок. Дітям хурму без шкірки можна давати з трьох років, якщо це стиглий плід", – каже дієтолог.

Що смачного і корисного можна приготувати з хурми?

Цю ягоду можна їсти окремо як перекус чи десерт, а можна додавати до салатів чи мусу, надаючи їм особливої осінньої нотки.

Хурмовий мус з какао і медом

Це ідеальний легкий десерт перед сном або як перекус після тренування.

Інгредієнти (на 1 порцію):

хурма стигла – 200 г;
какао-порошок – 10 г (1 ст. л.);
мед – 10 г (1 ч. л.);
лимонний сік – 5 мл (для балансу смаку);
волоські горіхи – 10 г (для подачі).

Пюре з хурми та гарбуза з йогуртом і какао

Чудово підійде як солодкий сніданок або десерт із високим вмістом бета-каротину й антиоксидантів.

Інгредієнти (на 2 порції):

хурма – 200 г;
гарбуз – 200 г;
грецький йогурт 2% – 150 г;
какао – 10 г;
мед — 15 г,
консервовані вишні – 50 г;
кориця – 1 г (за бажанням).

Спосіб приготування:

Гарбуз наріжте шматочками і запечіть при 180°C ~25 хв до м’якості. Додайте до нього хурму та подрібніть у блендері до стану пюре. Змішайте з йогуртом, какао, медом і корицею. Викладіть у склянку або миску, зверху додайте вишні та какао-пудру.

Салат з хурми, прошуто та руколи

Це легкий, але насичений білком і клітковиною салат, який ідеально поєднує солоне та солодке.

Інгредієнти (на 1 порцію):

хурма – 120 г;
рукола – 40 г;
прошуто (або запечена індичка) – 40 г;
волоські горіхи – 10 г;
оливкова олія – 10 мл;
бальзамічний соус – 5 мл;
лимонний сік – 5 мл;
сіль і перець – за смаком.

Спосіб приготування:

Хурму почистіть і наріжте тонкими скибками. Руколу промийте й обсушіть. На тарілці викладіть шар руколи, потім шматочки хурми, прошуто, посипте горіхами. Збризніть оливковою олією, лимонним соком і бальзамічним соусом.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
«За місяць робимо до 18 тонн»: як на підприємстві Буковини роблять натуральний сік — відео
25 122
Як квасити капусту: поради жительки Хмельниччини, яка готує її за давнім рецептом
17 319
Два-три каштани в шафу - і багаторічна проблема вирішиться сама собою: про що йдеться
10 288
«Дах – як решето, небо видно!»: на Буковині ветеран АТО просить допомогти із покрівлею
9 640
Лікарям повідомили про підозру після смерті одеського мільйонера-забудовника
7 263
Від золотої діадеми до операції “Запад”: краєзнавець оживив історію рідного села на Буковині
5 362
У селах на Буковині спалах африканської чуми свиней: оголосили карантин
5 012
У горах дощ з мокрим снігом: якою буде погода на Буковині завтра
3 870
Повернувся з російського полону і знову пішов на фронт. Історія захисника з Буковини
3 807
Встановили прапор на вцілілому будинку: десантники з Буковини звільнили село на Донеччині — відео
3 594


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.