П’ять корисних властивостей обліпихи, про які варто знати кожному

новини / Здоров'я
78
0
П’ять корисних властивостей обліпихи, про які варто знати кожному


Восени вистигають жовтогарячі грона обліпихи. Ці пізні ягоди дуже важливі для харчування й у нас є аргументи для чого їх варто включити у свій раціон. Уявіть-но, що обліпиха містить у своєму складі 18 з 22 відомих амінокислот. Половина з них є незамінні, тобто такі, які не синтезує наш організм і ми можемо отримувати їх виключно з продуктів. Ягоди багаті вітамінами, мінералами та клітковиною, й вони не поступаються своїми корисними властивостями відомому суперфуду – ягодам годжи. Також дізнайтеся, чим корисна айва та що із нею смачного приготувати.

Про це пише Klopotenko.



Чим корисна обліпиха

Зміцнює імунну систему

Обліпиха містить у складі флавоноїди, які відповідають за підвищення стійкості організму до інфекційних хвороб. Ягоди багаті селеном – компонентом, який відомий своїми антиоксидантними властивостями, та тим, що зміцнює людський імунітет і покращує фертильність.

Служить профілактикою ранніх ознак старіння

Обліпиха багата жирними кислотами омега-3 та омега-6, які в цих ягодах знаходяться в ідеальному балансі. Вони допомагають підвищити рівень колагену, що відповідає за еластичність шкіри, та діють як зволожуючий засіб.

Сприяє здоров’ю серця

Ягоди обліпихи багаті антиоксидантами, які допомагають боротися з утворенням тромбів, підвищеним артеріальним тиском та високим рівнем холестерину в крові.

Захищає травну систему

Ці плоди є одним із небагатьох харчових джерел омега-7. Саме тому сприяють здоров’ю слизової оболонки травної системи, допомагають у лікуванні та загоєнні виразок шлунку. Також вони є хорошим джерелом клітковини, яка допомагає підтримувати мікробіом для здоров’я кишечнику.

Насичує організм вітаміном С

Для нормального функціонування кожна клітина нашого організму потребує вітамін С. Він необхідний і для перетворення жирових запасів в енергію, і для засвоєння заліза із рослинних продуктів. І саме ягоди обліпихи дуже багаті вітаміном С. Уявіть-но, його у 80 разів більше, ніж в томатах та у 200 разів більше, ніж у яблуках.

Кому не варто їсти обліпиху

У більшості випадків, обліпиха є безпечною для вживання у їжу. До неї треба обережно ставитися людям, які мають захворювання крові, бо ягоди мають розріджувальну дію та підвищують ризик кровотеч.

Що приготувати з обліпихи

Як і більшість пізніх ягід, обліпиха до 2-х тижнів може зберігатися у холодильнику. Для того, щоб користь від неї отримати на всі сто відсотків, вживайте ягоди свіжими. Радимо готувати ароматний чай, для урізноманітнення смаку якого додавайте в чашку листочки м’яти, зеленого базиліку чи паличку кориці та мед замість цукру. Зробіть зі свіжого соку ягід морс. Також можете перебити обліпиху блендером, перетерти через сито, звільнивши від кісточок, а потім додати до суміші свіжого меду та збити віничком. Вийде смачний та корисний крем, який якнайкраще їсти ложкою чи намазувати на готові брускети до ранкового чаю чи кави.

Аби продовжити термін придатності обліпихи, заморозьте ягоди. Найкраще це зробити цілими або перетертими з цукром. Для цього ягідну суміш з цукром розлийте по кексових формах та поставте в морозильну камеру щонайменше на 6 годин, потім вийміть та перекладіть обліпиху в герметичний пакет. Ці ягоди не обов’язково розморожувати, якщо збираєтесь готувати страви з їх використанням. Зберігається обліпиха в морозильній камері протягом року.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
Зросте мінімальна зарплата та курс валют: що передбачає державний бюджет на 2026 рік
16 219
Вчителька з села Розтоки написала перший роман «Анна» на діалекті Буковинської Гуцульщини
5 301
Понад 40 років навчала української мови та літератури: не стало багаторічної викладачки коледжу у Чернівцях
3 836
Зеленський відзначив високими нагородами двох педагогів з Буковини
2 802
«Купуй чернівецьке»: на Центральній площі триває ярмарок-презентація локальних виробників
2 780
Загорівся магазин: на Буковині за добу сталося три пожежі
2 596
Служив від 18 років: що відомо про загиблого воїна з Буковини Максима Костюка
2 113
Плата за доставку газу зміниться для всіх: суми в платіжках на весь рік можна дізнатися вже зараз
1 926
Вечір вдячності захисникам: у Чернівцях на День міста виступили SHUMEI і TAYANNA
1 884
У Чернівцях на завантаженій вулиці сталася ДТП: є потерпілі
1 804


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.